Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura în miezul verii

Publicat: 25 iulie 2019 - 14:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta va rămâne pentru multă vreme în memoria agricultorilor, din cauza abaterilor climatice care s-au derulat din toamnă, respectiv de la semănat şi până acum la recoltare. De această dată, se poate vorbi de şansă pentru agricultorii feriţi de grindină şi vijelii, de ploi excedentare sub formă de averse, de inundaţii, de fenomene grave de eroziune a solului, fenomene produse în special acolo unde versanţii dealurilor au ajuns pleşuvi în urma tăierilor haotice de pădure. Iată-ne ajunşi la vremea recoltatului.

Nivelul recoltei va fi diferit de la zonă la zonă, iar calitatea boabelor se întrevede a fi diminuată. Sperăm că fermierii nu au mai semănat în toamnă soiuri cu repaus germinativ scurt, la care în aceste condiţii de ploi repetate în faza de coacere boabele încolţesc în spic şi grâul îşi schimbă destinaţia de la panificaţie la furajare. Pericolul atacului de fuzarioză a spicelor în lanurile netratate este mare, iar boabele fuzariate din cauza toxicităţii crescute a ciupercii care provoacă boala nu pot fi utilizate nici în consum uman şi nici în furajare. Fermierii care au făcut două-trei tratamente împotriva bolilor în cursul vegetaţiei au culturile curate, iar umplerea boabelor s-a făcut în condiţii normale şi la recoltare sunt sănătoase.

recoltat-1l19_b

Recoltarea cerealelor de toamnă
• Secerişul orzului şi orzoaicei este deja încheiat în zonele de câmpie, însă lucrarea se află în fază avansată în zonele colinare. Recoltarea trebuie grabnic încheiată, chiar dacă umiditatea boabelor este ridicată (18-20%), urmând a fi imediat uscate până la umiditatea de păstrare de 14%. Întârzierea recoltării este o gravă greşeală în condiţii de vreme instabilă, când pierderile prin ruperera spicelor pot fi foarte mari, iar calitatea boabelor de orzoaică este depreciată prin înnegrire.
• Recoltarea grâului a început în zonele de câmpie şi trebuie continuată energic, la capacitatea forţei mecanice de care dispune ferma. Atenţie deosebită trebuie acordată stării lanului, în funcţie de care se vor face reglajele care se impun. Lucrarea se desfăşoară normal la umiditatea boabelor de 16-17%. Întârzierea recoltatului cauzează pierderi de recoltă între 10 şi 20%, în paralel cu micşorarea indicilor de calitate. După recoltare, boabele se usucă imediat până la umiditatea de 13-14%, prevenind astfel încingerea recoltei depozitate.
• Ovăzul se recoltează dificil deoarece are coacere neuniformă şi se scutură uşor. Raportul boabe-paie este de 1:1,5 până la 1:2.

Leguminoasele pentru boabe
Dintre leguminoasele cultivate pentru boabe, în această lună se recoltează năutul, bobul şi lupinul.
• Năutul se recoltează uşor, are coacere uniformă, iar păstăile sunt indehiscente. Nu trebuie amânată strângerea recoltei, deoarece boabele se întăresc şi la preparare fierb greu. Potenţialul de producţie al soiurilor cultivate în ţară este de 2500-3500 kg/ha.
• Bobul se recoltează cu combina, când păstăile sunt negre şi boabele întărite. La bobul mare trebuie acordată atenţie reglării combinei, deoarece boabele se fisurează uşor. Producţiile depăşesc 5000 kg/ha în Franţa, între 3500 şi 4000 kg/ha în Germania şi în Anglia, iar în ţara noastră producţiile nu trec de 3000 kg/ha.
• Lupinul se recoltează cu oarecare dificultate, întrucât are coacere neuniformă. Din acest considerent, se recoltează cu o umiditate mai ridicată a boabelor, urmând a fi uscate înainte de depozitare. Temperatura de uscare este de 45-50oC, iar umiditatea de păstrare este de 13%. Boabele reprezintă 40-45% din masa aeriană. În literatură sunt menţionate recolte de până la 6000 kg/ha la lupinul alb, pe când în ţara noastră recoltele oscilează între 2000 şi 3000 kg/ha.

recoltat-2l19_b

Lucrările solului - punctul de pornire pentru culturile anului viitor
Lucrările solului pot fi efectuate în condiţii tehnice şi economice numai ţinând cont de tipul de sol, de condiţiile climatice şi de particularităţile morfofiziologice ale plantei care urmează a fi cultivată. Clima influenţează direct sistemul de lucrări ale solului. În luarea deciziilor de a aplica fie sistemul tradiţional (convenţional) cu răsturnarea brazdei (arătură la 20-22 cm plus grapă cu discuri plus combinator), fie sistemul conservativ (cizel şi agregat complex) sau sistemul no-tillage - semănat direct, trebuie să fie luaţi în considerare foarte mulţi factori de care va depinde nivelul recoltei viitoare şi calitatea acesteia, cât şi costurile totale de producţie.
• Sistemul convenţional este aplicat de milenii prin efectuarea arăturii, care în zonele cu peste 550 mm de precipitaţii are multe efecte pozitive, dintre care de remarcat e combaterea bolilor şi a dăunătorilor. Acest sistem are două mari dezavantaje, respectiv pierderea uşoară a apei şi introducerea în sol a unei cantităţi mari de oxigen, care determină oxidarea humusului şi, în consecinţă, reducerea cantităţii de humus din sol, fenomen îngrijorător semnalat şi în ţara noastră. În acest sistem, formarea hardpanului (talpa plugului) nu poate fi evitată. Trecerea cu plugul trebuie precedată de lucrarea cu grape cu discuri. Cu timpul, vor fi înlocuite pe scară tot mai largă cu grubere.
• În varianta lucrărilor în sistem conservativ, arătura este eliminată, respectiv plugul este înlocuit cu grubere de diferite tipuri, care lucrează solul la adâncimea de 20-30 cm. În solurile tasate, un rezultat bun se obţine prin efectuarea unei lucrări de scarificare.
În condiţiile acestui an, solul având umiditate suficientă, lucrarea de scarificare se poate efectua direct pe mirişte, urmând ca în perioada următoare solul să fie lucrat cu gruberul. Scarificarea se face o dată la trei-patru ani pe solurile cu textură mai nisipoasă şi din doi în doi ani pe solurile cu textură grea, argiloase. În anii în care solurile sunt uscate, scarificarea trebuie precedată de o lucrare cu gruberul, care se repetă înainte de pregătirea terenului pentru semănat.
• Sistemul fără lucrări ale solului este foarte puţin aplicat în ţara noastră. Semănatul se face direct, cu semănători speciale.
Datele din literatura de specialitate au arătat că efectuarea greşită a lucrărilor solului reduce recolta cu până la 70 la sută.
Alte lucrări specifice lunii lui Cuptor sunt:
- combaterea buruienilor din culturile prăşitoare;
- efectuarea la intervale scurte de timp a controlului fitosanitar al culturilor;
- fertilizarea foliară, posibil combinată cu tratamentele fitosanitare;
- înfiinţarea culturilor succesive, cu prioritate în perimetrele irigate şi în zonele cu soluri cu aport freatic.

 

LUNA ÎNFIINŢĂRII CULTURILOR VERZI
Dintre plantele folosite în culturile intermediare pentru îngrăşăminte verzi în Europa menţionăm lupinul, mazărea, bobul, secara, ovăzul, facelia şi sulfina (în toate ţările), iar în Germania, Austria şi Franţa se mai folosesc: rapiţa, muştarul, hrişca, măzărichea, trifoiul roşu şi cel alb şi camelina.
În miriştea de orz şi de grâu, cele mai potrivite plante care până în toamnă asigură o masă vegetală corespunzătoare sunt: lupinul alb, borceagurile formate din graminee şi leguminoase, care cresc repede, cum ar fi amestecurile de măzăriche cu ovăz. Acestea încă se mai pot semăna după culturile de rapiţă, orz şi chiar de grâu.
Îngrăşământul verde poate fi utilizat în trei feluri: se toacă mărunt şi se încorporează în sol la 5-15 cm adâncime; se mărunţeşte, se usucă şi se lasă ca mulci permanent; se coseşte, se lasă să se usuce, apoi se toacă.
Cel mai bun rol de penetrare a solului, cu grad de compactare medie, îl are lupinul, datorită rădăcinii pivotante, cu mare capacitate de pătrundere, şi îmbunătăţeşte solul cu azotul acumulat pe rădăcinile sale. Bune rezultate se obţin la lupinul semănat în miriştea cerealelor, pe solurile cu reacţie acidă, sărace în azot şi în calciu. Încorporat în sol în faza de înflorire - legare, lupinul asigură producţii de 20-25 tone de masă verde la hectar.

 

ŞTIAŢI CĂ...
• România deţine o mare diversitate de soluri, respectiv peste 70% din tipurile de sol ale lumii;
• Conţinutul de argilă din solurile Europei creşte de la vest spre est, de la 5-10% în Germania, la 12-13% în Austria de Est, la 20-24% în Câmpia Panonică a Austriei de Est, iar pe solurile din sudul, centrul şi vestul României are tendinţa să depăşească chiar 35%;
• Lucrările solului se execută în condiţii bune dacă se fac la un conţinut optim de umiditate, care diferă de la un tip de sol la altul astfel: solurile argiloase şi lutoase se lucrează la un conţinut de umiditate de 15-20% din greutatea solului uscat; solurile nisipoase se lucrează bine la un conţinut de apă mai ridicat, de până la 24% din greutatea solului uscat; solurile brun-acide la 18-21% din greutatea solului uscat, iar solurile cernoziomice la 17-22% din greutatea solului uscat.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 864 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?