Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultură în Banat: Parcul Agro-Inovator „Expo-Ripensis”

Publicat: 04 mai 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum vă informam în numărul din noiembrie 2008 al Revistei Ferma, peste 300 de persoane, printre care oficiali ai insituţiilor publice locale şi judeţene, reprezentanţi ai Centrului de Asistenţă Rurală, ai Ministerului Agriculturii, promotori locali, fermieri şi producători agricoli din România, Serbia şi Ungaria, firme cu profil agricol şi reprezentanţi ai presei au participat, în data de 07 noiembrie 2008, în oraşul Jimbolia, judeţul Timiş, la inaugurarea Parcului Agro-Inovator „Expo-Ripensis”.

Click pe poza pentru galerie!

Parcul Agro-Inovator, în care îşi vor desfăşura activitatea împreună parteneri români şi sârbi, este principalul rezultat al proiectului „Expo-Ripensis - promovarea afacerilor şi a produselor agricole în Banatul Românesc şi Sârbesc”, implementat de Asociaţia Microregională - Banat Ripensis de Dezvoltare a Localităţilor din Jimbolia, România, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Rurală din Novi Knezevac, Serbia şi finanţat prin Programul Phare 2005 de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia.

Parcul include un spaţiu construit, destinat găzdurii de conferinţe şi de cursuri pentru agricultori, cu o suprafaţă de 260 de metri pătraţi,  padocuri pentru expunerea animalelor, precum şi un spaţiu exterior de 3 hectare, iar următorul proiect vizează extinderea centrului prin construirea unei hale de o mie de metri pătraţi, pentru a dezvolta capacitatea de expunere a produselor agricole (produse agro-alimentare, maşini agricole, pesticide, îngrăşăminte, etc.).

 

Despre obiectivele şi rezultatele acestui  proiect, despre cei care au făcut posibilă realizarea lui, precum şi despre perspectivele pe care le oferă producătorilor agricoli din regiune, am stat de vorbă cu Ordódi Árpád, managerul proiectului.

Ordódi Árpád: „Asociaţia Banat Ripensis, care a iniţiat acest proiect, a luat fiinţă în anul 2001 şi s-a ocupat în mod consecvent de accesarea de fonduri europene, derulând, de-a lungul timpului, circa 12 proiecte cu finanţare din fonduri Phare, fonduri transfrontaliere şi chiar naţionale.

Visul de a întemeia un centru de expoziţie a produselor agro-zootehnice şi de perfecţionare în domeniul agricol îl aveam de mult, iar în anul 2005, în momentul în care au fost publicate proiectele trasnfrontaliere de cooperare cu Serbia, ni s-a părut o idee interesantă şi am găsit, aici, oportunitatea de a-l realiza. De la idee până la realizare, însă, a mai durat.

Implementarea propriu zisă a proiectului a fost de 12 luni, însă, din cauza unor probleme de ordin tehnic, s-a prelungit cu încă trei luni. Partenerii noştri au fost atât asociaţia din Novi Knezevac, cu care aveam deja un parteneriat încheiat în 2004, cât şi Consiliul Local al oraşului Jimbolia şi consiliile locale ale altor zece localităţi din microregiunea Banat-Ripensis”.

 

Promovarea inteligentă a produselor agricole

Ordódi Árpád: „Agricultura este o problemă naţională, mai ales în ceea ce priveşte valorificarea produselor agricole, pentru că degeaba ai producţie bună şi produse de calitate dacă nu reuşeşti să le valorifici.

A ajunge să vinzi grâul şi porumbul la un preţ de nimic nu este în avantajul agricultorului. De aceea, trebuie să căutăm căile de a valorifica produsele agricole, atât cele din cultura mare, cât şi cele din zootehnie, într-un produs finit. În aceste condiţii, este de înţeles interesul producătorilor agricoli pentru acest proiect, care văd, astfel, posibilitatea ca în scurt timp să îşi poată valorifica produsele într-un mod superior faţă celui de vânzare în piaţă sau către intermediari, la preţuri foarte mici.

Grupul ţintă al acestui proiect sunt fermierii care activează în microregiunea noastră şi cei din Serbia, atât cei care lucrează individual, cât şi cei grupaţi în asociaţii agricole. Încercăm, însă, să ne concentrăm atenţia asupra micilor producători, care sunt cei mai expuşi riscului de a rămâne cu produse nevalorificate, considerând că marile asociaţii nu se confruntă cu astfel de probleme legate de desfacerea produselor agricole.

Norocul nostru este că suntem două structuri diferite: în timp ce agricultura de la noi se bazează pe produsele cerealiere, cea practicată de vecinii noştri sârbi este un hibrid între pomicultură şi horticultură, mai precis cultura rădăcinoaselor, de unde şi moduri diferite de a valorifica aceste produse.

Ca formă concretă de sprijin pentru micii producători, vom organiza training-uri în cadrul cărora ne-am gândit să revenim la nişte produse tradiţionale pe care le făceau ţăranii din zona noastră, cum ar fi slănina bănăţeană, cârnaţii de casă, pentru a-i ajuta să vândă  mai mult decât produsul brut, iar legumele şi alte produse să fie ambalate şi prezentate într-o formă atractivă care, pe lângă calitatea produselor, ar putea să convingă supermarketurile să le cumpere.

Pentru început, training-urile vor fi axate, în principal, pe teme legate de legislaţia europeană aplicată în domeniul comercializării produselor agroalimentare. De asemenea, Parcul va găzdui expoziţii de produse şi utilaje agricole, în prima fază, de trei ori pe an, şi avem în vedere organizarea Parcului în aşa fel încât să permită punerea în valoare a padocurilor exterioare şi a terenului de 3 hectare pe care îl avem la dispoziţie pentru formarea unei pieţe de valorificare a produselor agricole”.

Pe lângă oportunitatea prezentării şi desfacerii propriilor produse, acest proiect le oferă producătorilor agricoli posibilitatea unor schimburi de experienţă extrem de utile legate de promovarea produselor agricole, putându-se constitui, totodată, ca un model pilot pentru celelalte microregiuni din ţară.

Prima expoziţie de produse şi utilaje agricole în cadrul Parcului Agro-Inovator „Expo-Ripensis” va avea loc la sfârşitul lunii mai. Vom reveni cu detalii despre eveniment la momentul respectiv.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 753 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!