Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura ecologică în regiunea franceză Franche - Comté din Franţa

Publicat: 14 aprilie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 16-29 ianuarie 2006 un grup de 8 specialişti din diferite domenii ale agriculturii şi conexe ei, de la Centrul de Formare - Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi din Vatra Dornei, a efectuat o vizită de documentare şi instruire la Comitetul Regional de Formare Agricolă - CRFA Franche (Comté din Besançon, Franţa), în cadrul unui Program „Leonardo da Vinci”.

Click pe poza pentru galerie!

 

Tematica deplasării a fost „Caz concret de realizare a unui instument metodologic pentru formarea formatorilor specialişti din zona montană” pentru care partea franceză a pregătit, instruit şi în final a eliberat certificate de participare la programul de schimb intitulat „Etude de la filière agriculture biologique en Franche - Comté”.

Alegerea acestei regiuni pentru scopul propus s-a dovedit foarte inspirată, în sensul că Munţii Jura se aseamănă cu Carpaţii româneşti şi faptul că doi dintre participanţi, ing. Dănuţ Gîţan, directorul centrului şi subsemnatul, am efectuat în trecut stagii de specializare în Jura.

 

Franche - Comté, regiune cu tradiţie în creşterea vacilor de lapte

Din aceste date rezultă o densitate de 69 locuitori pe km2 şi 0,65 ha teren agricol pe locuitor din care 0,27 ha arabil. Încărcarea medie cu animale domestice este de cca 70 UVM/100 ha agricol din care 93% revine bovinelor, respectiv taurine din rasa locală Montbeliarde, a căror creştere este activitatea principală a agricultorilor.

Clima este mai blândă şi mai umedă ca la noi. Vegetaţia forestieră depăşeşte 44% şi cea a pajiştilor naturale se apropie de 26% din total teritoriu. Pentru furaje alături de cele 420 mii ha pajişti naturale folosite integral se mai cultivă 89 mii ha pajişti temporare şi artificiale, 28 mii ha porumb furajer şi 75 mii cereale boabe pentru furaje concentrate, rezultând împreună 63% din suprafaţa arabilă.

Agricultura regiunii Franche - Comté este puternic marcată şi reprezentată de creşterea tradiţională a vacilor de lapte şi prepararea brânzeturilor de foarte bună calitate.

 

Laptele „bio” deţine 62% din totalul produselor ecologice

Agricultura biologică în regiunea Franche - Comté la nivelul anului 2002 era practicată în 360 de exploataţii (2,8% din total) care ocupau 3,6% din suprafaţa agricolă utilă, faţă de numai 1,9% în sistemul „bio” al Franţei. În aceste exploataţii, produsul agricol ecologic dominant este laptele de vacă (62%) urmat de carne, cereale, vin, producţia caprelor, oilor, porcilor, păsărilor şi câteva produse din legumicultură şi pomicultură.

Pentru cele 7320 vaci de lapte „bio” erau repartizate 19357 ha pajişti naturale cu o biodiversitate ridicată specifică substratului litologic calcaros jurasian. Numărul mediu de vaci într-o exploataţie extensivă este de 33 capete, aproape toate din rasa Montbeliarde sau Simmental Francez. Acestea au produs în medie 5000 l lapte pe an, transformat în proporţie de peste 60% în brânzeturi cu origine controlată: Comté, Morbier, Mont d’Or, Bleu de Gex, Munster.

Furajarea vacilor este exclusiv pe bază de iarbă pe păşune şi de fân iarna, cu un minim de adaus de concentrate (cereale şi proteaginoase) în raţie, produse pe cât posibil pe arabilul din exploataţia propie.

Din cele 224 exploataţii „bio” de vaci de lapte 59% din producători sunt membri ai unor cooperative tradiţionale de preparare a brânzeturilor care sunt mai departe maturate (afânate) şi comercializate en gros de alte intreprinderi specializate; 11% din producători livrează laptele unor lăptării regionale care produc brînzeturi (Emmental, Gruyère, Brie etc); 12,5% din producători fac brânza, o afânează şi comercializează prin vânzare directă la fermă sau în regiunea învecinată lioneză sau Germania şi doar 17,5% din producători livrează laptele în afara regiunii Franche - Compte sub formă de produs proaspăt (iaurt, lapte, etc.).

 

Fermele de vaci conservă biodiversitatea peisajului montan

Între exploataţiile „bio” şi cele convenţionale din Jura există diferenţe destul de mari sub aspectul producţiei de lapte, consumul de concentrate şi calitaţii laptelui. Astfel, în fermele „bio” reducerea aportului concentratelor cu 30% diminuează producţia medie de lapte cu peste 800 kg. Scade şi conţinutul în grăsime şi proteină. În medie, creşte valoarea laptelui tehnic la procesare cu 12%, ceea ce este foarte important.

Pe filiera laptelui, beneficiile realizate de procesatori, afânători şi comercianţi se întorc în bună parte la producători, care susţin întreg edificiul. Fară această susţinere, la care se adaugă subvenţii de la stat şi comunitatea europeană, crescătorii de vaci de lapte din zona montană din Jura ar falimenta, având în vedere condiţiile naturale defavorizante.

La aceasta se adaugă menţinerea cu orice preţ a fermelor de vaci pentru conservarea biodiversităţii peisajului montan, prin valorificarea pajiştilor naturale şi împiedicarea reinstalării pădurii din care au provenit.

Filiera cărnii „bio” din regiunea Franche - Compté cuprinde 294 exploataţii, din care 224 aparţin fermelor de vaci şi alte 70 specializate în producţia de carne.

În filiera cerealelor funcţionează 208 producători cu 4800 hectare de culturi. Din producţia totală de cereale, doar 22% se foloseşte la panificaţie, restul se utilizează la furajarea animalelor din fermele „bio”.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006

 

Vizualizat: 1502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?