Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA după IARNA grea! Cum poţi EVALUA STAREA PLANTELOR?

Publicat: 10 februarie 2017 - 13:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CULTURILE LA CONTROL! După valurile de ninsori viscolite, asezonate cu ger siberian, ce au caracterizat cea mai mare parte din luna ianuarie, iată că în ultima lună a sezonului rece, agricultorii aşteaptă cu nerăbdare să verifice starea de vegetaţie a culturilor aflate în repaus vegetativ sub plapuma ocrotitoare de nea.

Unii au respectat recomandările specialiştilor de a recolta monoliţi din câmp pentru a examina starea plantelor după perioada de iernare, a stabili perspectiva densităţii culturii şi gradul de îmburuienare.
În zilele mai aproape de desprimăvărare am de gând să recurg la metoda monoliţilor. Rapiţa a intrat un pic cam descoperită în iarnă, fără zăpadă, am avut nişte geruri la -14 grade şi, având în vedere că s-a semănat târziu, plantele au intrat într-un stadiu vegetativ subdezvoltat. Sigur, nu mă tem la ce am în câmp, stratul de zăpadă este de 70 cm, cultura este sub control”, ne-a declarat Theodor Marian Topală, preşedintele Asociaţiei Uniunii Producătorilor Agricoli Privaţi - Iaşi.

Cultura de grau in februarie_bClick pe poza pentru galerie!

Fermierul a înfiinţat în toamnă 150 hectare de rapiţă şi 120 ha de grâu. „Grâul se prezintă bine, eu folosesc un soi austriac cu înfrăţire în primăvară, deci nu-mi fac probleme, am fost mulţumit că a răsărit. Am făcut fertilizarea de bază în toamnă cu un îngrăşământ complex NPK 18:46:0, în cantitate de 200 kg/ha, iar la sfârşitul iernii şi începutul primăverii voi aplica azot, cam tot aceeaşi doză”, a susţinut fermierul ieşean. Pentru el, noul ciclu de producţie agricolă a debutat sub bune auspicii, terenurile pe care le lucrează au suficientă rezervă de apă constituită în urma ploilor din noiembrie; sunt semnele unui an rodnic!

Despre starea culturilor la desprimăvărare în alte zone ale ţării, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Vizualizat: 1777 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!