Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura - dulce și (mult) amar

Publicat: 25 mai 2017 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În acest an agricol am văzut „pe viu” materializarea poveștii populare cu omul sărac care a mers la preotul satului să-și plângă soarta. Pe scurt, preotul i-a spus să bage în casă porcul, apoi și gâștele. După care, pe rând, i-a spus să le scoată. Ajuns de unde a plecat, omul a fost mulțumit de viața lui pentru că a simțit că se poate și mai rău. 

În societate vedem mereu adeverirea acestei povești: se creează probleme, după care cei care le-au creat vin cu soluțiile „salvatoare”.

Momentul semănatului și excesul de apă
În realitatea agricolă a acestui an (mult mai dificil pentru culturile de toamnă, așa cum am mai arătat) am observat că în situații frecvente oamenii se bucură mai mult pentru o cultură de grâu semănată târziu, dar care „dă speranțe să facă și ea ceva” (foto 1, 2, 3), decât pentru o cultură frumoasă, semănată înaintea ploilor din octombrie. Pentru că în cazul culturii frumoase, starea este de normalitate și deci nu sunt speranțe de împlinit, eventual poate dezamăgiri. Pe când, în cazul culturilor semănate târziu, speranța a fost la cotă mică (ce-o fi, o fi) și începe să se împlinească peste așteptări. Deși, cu toate împlinirile, aceste culturi sunt mai slabe decât cele semănate înaintea ploilor. La fel stau lucrurile și în cazul rapiței afectate de excesul de apă (foto 6 și 7).
În foto 1, 2 și 3 este prezentată evoluția aceluiași soi de grâu, în aceeași fermă, dar în parcele diferite și după culturi premergătoare diferite. În ambele situații semănatul a fost făcut târziu, spre sfârșitul lunii noiembrie. Diferența de stare (mai bună în foto 2 și 3) este dată, după opinia noastră, de planta premergătoare. În foto 1 planta premergătoare a fost sorgul, iar în foto 2 și 3, floarea-soarelui. Apreciem că influența acestora, în acest an agricol, se simte în mod preponderent nu prin specificul biologic, ci prin posibilitatea de a pregăti solul și patul germinativ la o calitate superioară după floarea-soarelui, comparativ cu sorgul. Această diferență de calitate a pregătirii solului și a patului germinativ a permis efectuarea unei lucrări de semănat de o calitate net superioară după floarea-soarelui, unui răsărit tot în primăvară, dar cu câteva zile mai devreme, și a unei evoluții generale mai bune a culturii.
În foto 4 și foto 5, semănatul a fost făcut în prima decadă a lunii octombrie, înainte de ploi. Pentru ca acest lucru să fie posibil, solul a fost pregătit cu utilaje de mare productivitate, dar superficial. A fost urmat vechiul principiu după care grâul nu cere o lucrare prea adâncă a solului și este mai bine ca sămânța să fie în pământ decât în sac. Dacă acest principiu are aplicare în multe situații, totuși s-a dovedit că are limitele lui. Pentru că DA, în toamna anului 2016, în zona colinară, pe teren în pantă, a fost exces de apă în sol. Drenajul natural nu a fost suficient comparativ cu frecvența și cantitatea precipitațiilor căzute. Iar consecința se vede și se resimte.
Aproximativ la fel stau lucrurile și în cazul rapiței supuse excesului de apă (foto 6 și foto 7). Deși culturile s-au refăcut, în sensul că plantele au înverzit, dezvoltarea individuală a plantelor supuse excesului de apă nu este la fel de bună ca și a celor nesupuse acestui factor de stres. Comparația o puteți vedea în medalioanele din foto 7.
În rezumat putem spune că omul trebuie să facă ceea ce depinde de el, nu mai mult. O economie de 10 litri de motorină (fac această comparație pentru că frecvent aceasta este măsura nepotrivită) la pregătirea terenului, decisă din alte motive decât de faptul că lucrarea nu ar mai fi necesară, se poate dovedi o măsură de tipul „facem economie..., oricât ne-ar costa”! Dați plantelor ce-și doresc și vă vor da ceea ce doriți!

 GREȘELI CARE NE COSTÄ‚

Colaj Foto 1 - Evoluția unei culturi de grâu semănate la 26.11.2016

GREȘELI CARE NE COSTĂGREȘELI CARE NE COSTĂ
Foto 2 și 3 - Cultură de grâu semănată la 23.11.2016 (același soi din foto 1)

GREȘELI CARE NE COSTĂGREȘELI CARE NE COSTĂ
Foto 4 și 5 - Evoluția unei culturi de grâu supuse excesului de apă în lunile octombrie și noiembrie 2016

GREȘELI CARE NE COSTĂGREȘELI CARE NE COSTĂ
Foto 6 și 7 - Evoluția rapiței supuse excesului de apă în lunile octombrie și noiembrie 2016

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 572 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?