Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura, dintr-o apocalipsă-ntr-alta!

Publicat: 16 mai 2017 - 14:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu trece bine un dezastru că apare un altul. Aşa e în agricultură. De când s-a zgâriat prima dată o brazdă sub care omul a culcat sămânţa. Ba o grindină, ba o rupere de nori, ba o secetă, ba mai ştiu eu ce atac de gângănii supărate pe lupta inegală cu insecticidele.

Apoi, cu note înalte de soprană sau de cine mai ştie ce contratenori, contrabaşi şi contra orice şi cu apelative din familia şoc, dezastru, senzaţional, apocalipsă sau apocalipsa apocalipselor, cei care împart senzaţionalul jubilează pe motiv de rating obţinut. Fiecare plantă căzută sub oropsirea vremurilor noi e adusă în prim-plan şi povestită de-a fir a păr.

Doar fermierii din ferme, mai puţin televizaţi de posturile clipei imediate, spun că pierderile sunt bugetate de fiecare dată. Şi cele naturale, dar şi cele tehnologice. Primele nu pot fi imputate decât unei presupuse divinităţi, care şi-ar fi luat obolul, pe când a doua categorie cam face diferenţa între abordări corecte, care par uneori norocoase şi abordări scolastice. Între cei care se asigură şi cei care speră că va fi vreme bună.

Impenetrabilele căi ale succesului nu aşteaptă la cotitura dintre cele şase norocoase şi minunatele babaroase. Trasează linii adânci, penetrând realitatea, construind drumuri acolo unde nu mai există alte căi. Dar cei ocupaţi de fiecare dată cu jelitul pagubelor nu văd licărul speranţei nici când le bate direct în ochi. Omenirea a fost întotdeauna supusă dezastrelor. Poate de aceea s-au înălţat atâtea temple tuturor iluziilor...

Dar să nu generalizăm, că e plină lumea de astfel de generalizări şi aprecieri absolute şi de necontestat. Iar când unii oamenii sunt preocupaţi doar să salveze ce s-a pierdut, se trece deja la categoria „ce ar fi fost dacă nu ar fi fost”. Nu mai vorbesc de acceleratele situaţii de urgenţă... Cum să mai fie urgent, după un asemenea fenomen extrem, altceva decât evaluarea pierderilor?! Pierderi care atunci când sunt majore nu pot fi contestate de nimeni.

Apoi, după o vreme de analize şi calcule, să se stabilească măsuri, de asemenea excepţionale. Dar nu se poate veni cu stindardul de azi, acum ori niciodată, când dacă nu ar fi fost acest dezastru abia la toamnă s-ar fi cules roadele. Deci, timp destul să se calculeze corect şi să se vină cu contramăsuri pentru salvarea afacerilor. Acolo unde e cazul, bineînţeles!

Agricultura, dragi telespecialişti la ceas de seară pe sticlă sau plasmă, a fost întotdeauna la mâna lui Dumnezeu şi aşa va fi mereu. Oricât aţi acoperi pământul cu sticlă, folie sau poliuretan. Oricâte irigaţii ar fi pe pământ, tot va veni o uscăciune dintr-altceva. Ar trebui să înţelegem că limitările nu vin de la noi. Ci există reguli, chiar şi atunci când nu le-am descoperit şi chiar şi atunci când nu le-am inventat sau construit noi, de care nu ştim nici să ne ferim şi nici să le driblăm.

Uitaţi-vă că în ciuda tratamentelor cu neonicotinoide, măria sa Tanymecus îşi arată muşchii şi mai cere un tratament de corecţie. Peste câţiva ani nici măcar trei tratamente nu-l vor mai scoate la plajă cu picioarele în sus.

Orice am vrea sau nu am vrea noi, natura, din care facem parte, va găsi un răspuns. Poate nu cel care ne place sau pe care îl aşteptăm. Ce putem noi să facem? Să ne pregătim cu tot ceea ce omeneşte şi tehnologic este posibil. Altfel, nici măcar mult-cerutele despăgubiri nu ne vor mai scoate din impas!

Vizualizat: 1586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?