BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura de PRECIZIE, monitorizată din SATELIT

Publicat: 13 noiembrie 2019 - 12:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Airbus Defense and Space şi Climate Corporation (filială a companiei Bayer) şi-au unit forţele într-un proiect cu aplicabilitate în agricultura de precizie. Acordul va permite fermierilor care utilizează platforma FieldView să acceseze date de înaltă rezoluţie privind câmpurile lor, transmise de sateliţii Airbus SPOT 6, SPOT 7 şi Pleiades pe tot parcursul sezonului.

Reprezentanţii Airbus susţin că sunt în măsură să ofere clienţilor FieldView capacitatea de a monitoriza mai precis sănătatea şi performanţele culturilor agricole. Potrivit companiei Airbus, lider mondial în aeronautică şi servicii în domeniul spaţial, capacităţile mari de acoperire ale sateliţilor SPOT permit cartografierea câmpurilor şi parcelelor individuale, în timp ce sateliţii Pleiades pot fi utilizaţi pentru a identifica detalii în anumite zone, datorită combinaţiei de rezoluţii sub-metrice şi a benzilor multispectrale.

Lansată pentru prima dată în Statele Unite, în 2015, platforma Climate FieldView este în prezent utilizată pe mai mult de 25 milioane de hectare în Statele Unite, Canada, Brazilia şi Europa. Iar despre Airbus mai trebuie spus că anul acesta la Salonul internaţional de agricultură de la Paris (SIMA) a prezentat împreună cu John Deere serviciul de date Live NBalance, care a fost recompensat cu medalia de argint pentru inovaţie. Acesta monitorizează foarte precis şi regulat absorbţia azotului de către plante, pentru a detecta semnele timpurii ale oricăror anomalii şi a obţine un echilibru optim între cantitatea aplicată şi ceea ce este absorbit de cultură. Se poate observa, aşadar, că proiectarea de servicii inovatoare devine din ce în ce mai mult o chestiune de parteneriat între marii jucători, fiecare contribuind cu know-how-ul şi cu abilităţile specifice.

Noi soluţii pentru producerea hranei
În contextul creşterii populaţiei de pe glob şi al consecinţelor negative survenite în urma schimbărilor climatice, nevoia de hrană este tot mai mare. În acelaşi timp, suprafeţele locuibile se extind tot mai mult, în special în mediul urban, astfel că terenul pe care se cultivă se micşorează. În aceste condiţii, specialiştii din domeniul agricol caută cele mai bune soluţii pentru creşterea producţiei şi eficientizarea resurselor. Agricultorii din întreaga lume iau decizii în fiecare an cu privire la diferitele instrumente şi tehnologii pe care le vor utiliza pentru a produce cele mai bune culturi posibile.

Agricultura de precizie presupune un proces de colectare şi analiză a datelor, în etape, din offline în online. Toate datele colectate prezintă informaţii reale care pot evidenţia nevoi distincte de administrare şi analize complexe, focusul mutându-se în prezent de pe întreaga parcelă, pe secţiuni de interes ale acesteia. Având o multitudine de date la dispoziţie, un fermier ştie întotdeauna cum să semene diferenţiat pe parcela sa, ce tratamente să aplice, cum şi unde să menţină umiditatea, cum să le varieze şi multe altele. Faptul că fermierii pot lucra îndeaproape cu anumiţi indicatori specifici pentru a obţine cele mai bune rezultate reprezintă un punct forte al agriculturii de precizie şi facilitează maximizarea potenţialului unei recolte.

Foto-1-ag-de-precizie_b

Tehnologizarea fermei pentru rezultate sporite metru cu metru
Procesul de producţie a materiei prime pentru hrana întregii omeniri este extrem de sinuos şi plin de provocări. Pentru a fi alături de fermierii din întreaga lume în demersul lor de a obţine cele mai bune rezultate, Climate FieldView, o platformă digitală multidisciplinară, premiată cu Bronze Innovation Award la SIMA 2019, vine cu o serie de caracteristici ce simplifică administrarea fermei. Dacă până acum se discuta în agricultură despre producţie per hectar, Climate FieldView schimbă regulile jocului şi promite foarte mult: asimilarea şi analiza de informaţii multistrat metru cu metru. Fermierul ştie astfel în detaliu totul despre ferma lui şi ia decizii avizate despre cum, când şi ce resurse să aloce. Tehnologia Climate FieldView funcţionează pe utilajele compatibile, cu port ISOBUS, de la semănare, până la recoltare, când transmite live pe tabletă rezultatul obţinut în funcţie de fiecare tip de sămânţă şi parcelă şi de condiţiile din teren. În România există deja fermieri care au testat această tehnologie începând cu toamna anului trecut, iar mulţi dintre ei şi-au manifestat interesul pentru a deveni utilizatori constanţi ai platformei. Dacă vă amintiţi, la Cărpiniş, în judeţul Timiş, a avut loc în premieră o demonstraţie de recoltare cu public în condiţii de lucru, în cadrul căreia au fost analizate în timp real rezultatele obţinute la faţa locului şi rapoartele generate de platforma FieldView.

Procesul de digitalizare şi agricultura viitorului
Climate Corporation, subsidiara digitală a Bayer, lucrează de ceva timp la găsirea unei soluţii care să ajute la implementarea unui sistem bazat pe analiză imagistică în timp real, care să depisteze automat bolile specifice ale plantelor. Pentru a avea un termen de comparaţie, în urmă cu zece ani, un fermier trebuia să verifice tot terenul la pas pentru a găsi problema, iar apoi să lucreze împreună cu parteneri agronomici pentru a o cerceta şi a găsi potenţiale soluţii. Fermierii români sunt şi ei din ce în ce mai deschişi în a se ralia la tendinţa globală de digitalizare a agriculturii.

Un studiu realizat de The Climate Corporation în 2017, pe un eşantion de 150 de fermieri români ce exploatează peste 96.000 de hectare din cele mai performante zone agrare ale ţării, a relevat informaţii esenţiale ale practicilor cotidiene în cadrul fermelor medii şi mari. Mai mult, studiul a oferit o viziune de ansamblu asupra metodelor agricole curente şi asupra viitorului agriculturii în noua eră digitală. Astfel, 75% dintre respondenţi consideră telefonul mobil un instrument nelipsit în fiecare zi. De asemenea, aceştia declară, în proporţie de 68%, că folosesc computerul în fiecare zi.
Dacă fermierii italieni folosesc extrem de rar smartphone-uri, alegând computerele, laptopurile şi tabletele, colegii lor din Europa de Est şi Franţa aleg telefoanele mobile într-o proporţie extrem de ridicată. Un procent de 44% dintre francezi colectează informaţiile folosind un software sau o aplicaţie de management al fermei, iar fermierii germani utilizează aceste instrumente digitale în proporţie de 40%.

Europa aderă la standardele de peste Atlantic
În Europa, tehnologia Climate FieldView este disponibilă deocamdată în Franţa, Germania, Ucraina, România, Italia şi Spania, urmând a fi lansată şi în alte ţări. Platforma, care a fost prezentată fermierilor europeni printr-o perioadă de testare înaintea lansării oficiale, îi ajută pe aceştia să colecteze şi să vizualizeze cu uşurinţă date din teren, să analizeze şi să evalueze performanţa recoltei şi să gestioneze unicitatea terenurilor prin planuri individualizate de fertilizare şi de semănat, toate acestea cu scopul final de a optimiza producţia.

Climate FieldView este parte din mişcarea de inovare a agriculturii, fiind unul dintre liderii digitalizării din acest domeniu prin punerea la dispoziţie a datelor valoroase, care rezultă într-un randament mai bun şi creşterea sustenabilităţii. Inovaţia în agricultură înseamnă recolte mai bune şi posibilitatea de a realiza operaţiuni durabile. Climate FieldView sporeşte abilitatea de a gestiona cu exactitate informaţiile colectate din fiecare zonă, metru cu metru, cu instrumente de analiză la un alt nivel, perfecţionând procesele de semănat şi de fertilizare, oferind în acelaşi timp instrumente care contribuie la extinderea conectivităţii datelor. Toate datele sunt afişate într-o interfaţă prietenoasă pentru utilizatori, fiind uşor de înţeles şi de accesat.

Foto-2-ag-de-precizie_b

CLIMATE FIELDVIEW - CONECTIVITATE ISOBUS
Climate FieldView este un instrument intuitiv şi extrem de uşor de utilizat. Tehnologia implică utilizarea unui dispozitiv Climate FieldView™ Drive conectat la portul ISOBUS, care citeşte informaţiile colectate de pe toate dipozitivele conectate şi apoi transmite datele din teren direct în contul de cloud al fermierului. Acesta este compatibil cu mai multe tipuri de echipamente agricole: semănători (pentru a urmări ratele de semănat şi a spori randamentele unei culturi), maşini de stropit (pentru aplicarea precisă a îngrăşămintelor şi a substanţelor de protecţia plantelor), chiar şi combine (pentru a colecta informaţii cu privire la producţie, umiditate şi alte date de interes pentru fermier).

Vizualizat: 1170 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?