Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA de PRECIZIE cere forţă de MUNCĂ SPECIALIZATĂ

Publicat: 06 iunie 2019 - 07:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zilele trecute mi-a atras atenţia un anunţ conform căruia la sfârşitul lunii mai, în „Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei” are loc tradiţionala "Ziua câmpului". Trebuie spus că anul trecut s-a întrerupt şirul acestui eveniment, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, deoarece se perfecta tranzacţionarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează IMB, către compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite. 

Aşadar, Ziua Câmpului din Insula Mare a Brăilei este un minunat prilej pentru promovarea unei agriculturi competitive pe plan naţional şi internaţional, de consolidare a relaţiilor dintre fermieri şi firmele partenere consacrate pe piaţa internă şi internaţională şi de a împărtăşi din experienţa şi tehnologiile practicate de specialiştii din Insulă.

Pentru întreaga agricultură românească, IMB reprezintă un etalon al performanţei în agricultură. În câmpurile tehnologice ale fermelor de elită Gemenele, Filipoiu, Prundu sau în câmpul de testare Lunca, specialiştii insulari aplică cele mai noi tehnologii de cultivare a cerealelor păioase (cu densităţi diferite), a florii-soarelui, soiei sau a porumbului cu semănatul în pătrat. De asemenea, în Câmpul de testare Lunca sunt cele mai noi şi performante maşini, utilaje şi echipamentele folosite în campaniile agricole; fermele sunt dotate cu absolut tot ceea ce este necesar pentru maximizarea eficienţei economice şi practicarea unei agriculturi durabile şi sustenabile.
Aşa cum arăta cunoscutul agronom Lucian Buzdugan, în IMB se practică o agricultură de precizie, se urmăreşte reducerea costurilor de producţie, se utilizează cele mai bune pesticide, seminţe şi îngrăşăminte, s-au redus considerabil pierderile la recoltat şi a fost extins un sistem de depozitare în silobag-uri, prin care nu se iroseşte nici măcar un bob.

Insula Mare a Brăilei este o poartă spre agricultura performantă, de precizie. Şi aceasta necesită o forţă de muncă înalt specializată. Ori asta nu se poate face decât în cadrul unui sistem de învăţământ agricol performant. Cu atât mai mult, proiectul pentru educaţie “SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL”, iniţiat de Revista Ferma prin Fundaţia Revistei Ferma, capătă o mai mare apreciere şi importanţă. În cadrul acestuia, s-a identificat una dintre marile probleme ale agriculturii româneşti - lipsa forţei de muncă specializată. Indiferent că este vorba despre mecanizatori, tehnicieni în industria agro-alimentară, operatori în zootehnie, pe piaţa muncii agricole cererea de angajaţi tineri şi instruiţi este şi va fi în continuă creştere.

Altminteri, nivelul de instruire a fermierilor din România este un alt factor care limitează randamentul producţiei de cereale. Forţa de muncă din sectorul agricol românesc prezintă un nivel de instruire inadecvat în raport cu cel al altor state europene. Conform datelor CE, o majoritate covârşitoare de 96,4% dintre fermierii români şi-au însuşit cunoştinţele în domeniul agricol strict pe baza experienţei practice, faţă de 70,9% dintre fermieri la nivelul Uniunii Europene.

Aşadar, se constată un anume ecartament între mijloacele de producţie (maşini şi utilaje de ultimă generaţie) şi instruirea profesională a operatorilor. În dotarea fermelor sunt acum tractoare care lucrează singure, cu un grad ridicat de complexitate şi automatizare, dar care trebuie supravegheate de tehnicieni pregătiţi multidisciplinar.

Este mai mult decât evident că problema asigurării unei forţe de muncă înalt specializată merită toată atenţia!

Vizualizat: 843 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?