Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA de MAI! Ce mai lucrăm înaintea recoltatului?

Publicat: 17 mai 2017 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DUPĂ SEMĂNAT, NE GÂNDIM LA RECOLTAT. Agronomii spun că dacă plouă în mai, mâncăm mălai! În multe regiuni ale ţării trebuie umiditate pentru ca plantele agricole să aibă un parcurs vegetativ armonios. 

Specialiştii recomandă acum ca lucrări de strictă necesitate combaterea buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor din culturile de câmp, fertilizarea foliară, dar şi efectuarea udărilor în vegetaţie la speciile de toamnă şi a irigării de răsărire a culturilor de primăvară.

Fermierii şi-au ales tehnologiile de cultură pentru a obţine randamente superioare. Exemplul cel mai elocvent este exploataţia Proagro din zona Dorohoiului. Consultantul Gheorghe Danieliuc a stabilit programul de producţie pentru a obţine cel puţin 6 t/ha la grâu, 3,5 t la floarea-soarelui, peste 12 t/ha la porumb, 50 t/ha cartof şi mai bine de 2,5 t la soia. În acest sens, utilizează seminţe certificate, îngrăşăminte chimice, insecto-fungicide şi erbicide de ultimă generaţie. Fireşte, şi cheltuielile de producţie sunt ceva mai mari. „Am încheiat campania însămânţărilor de primăvară în condiţii relativ bune. Am intrat în câmp la semănatul florii-soarelui în jurul datei de 1 aprilie, pe 550 ha, am continuat cu plantatul cartofului pe 16 ha, precum şi cu încorporarea seminţelor de soia şi de porumb pe 130 şi, respectiv, 1.250 ha”, ne-a declarat Gheorghe Danieliuc.

Floarea soarelui este răsărită, se prezintă bine, nu a fost afectată prea mult de vremea capricioasă. În schimb, cultura de rapiţă a fost întoarsă în totalitate. De mult nu s-a mai întâmplat acest lucru. A fost compromisă căci nu a răsărit uniform din toamnă, din lipsa umidităţii.
O cultură de tradiţie în zona Botoşanilor este cea de soia; a câştigat mult teren în ultimul timp datorită potenţialului productiv al terenurilor, dar nu trebuie uitat că este o cultură profitabilă prin subvenţii şi preţul bun de valorificare.

Fermierii din Cluj au efectuat şi patru-cinci treceri cu utilajele la prelucrarea solului, din cauza vremii capricioase, care a îngreunat lucrările.
În acelaşi timp, cei din Balta Ialomiţei se gândesc deja la recoltare. Societăţile din grupul de firme Agrofam Holding din Feteşti au semănat circa 4000 ha de grâu, 2000 de orz, 3000 floarea-soarelui, vreo 400 ha de porumb şi câteva sute de hectare cu plante furajere. „Culturile de toamnă au densitatea corespunzătoare pentru a oferi speranţă. Am finalizat la timp lucrările de întreţinere, respectiv, fertilizat, erbicidat, tratamentele fitosanitare. (…) Am contactat aviaţia să facem tratamente pentru controlul ploşniţei cerealelor. Părerea mea este că după mijlocul lunii mai, deja e o lucrare obligatorie. De asemenea, pregătim flotila de 20 de combine performante, utilajele şi mijloacele de transport pentru campania de recoltare, care, după estimările mele, o să fie un pic mai devreme. Cred că se va declanşa între 15 şi 20 iunie recoltatul orzului”, ne-a declarat Ştefan Poienaru.

Pe larg despre starea câmpurilor la nivelul întregii ţări, în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1239 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?