BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura 4.0 - Viitorul este aici!

Publicat: 11 noiembrie 2019 - 13:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nevoia de hrană tot mai mare, derivată din creşterea populaţiei mondiale, însoţită de durabilitatea şi respectarea mediului, obligă sectorul agricol la o transformare remarcabilă. Noua revoluţie industrială, cunoscută şi sub denumirea de Agricultura 4.0, este unul dintre marile pariuri ale Uniunii Europene pentru sectorul agroalimentar. 

Ceea ce ieri era viitor, astăzi este prezent. Dacă în urmă cu 20 de ani GPS-ul era dispozitivul mic de buzunar - un obiect rar - cu care foarte puţini fermieri ştiau a măsura pământul, astăzi, semnalul prin satelit (cu o marjă de eroare mult mai mică decât în trecut) cuplat cu automatizarea utilajelor agricole reprezintă unul dintre factorii determinanţi pentru economia de combustibil, reducerea cantităţii de deşeuri, minimizarea pierderilor de produse, dar şi a costurilor cu forţa de muncă.

Fără îndoială, transformarea mediului rural trebuie să treacă prin media digitală pentru a putea dezvolta o activitate competitivă şi durabilă atât din punct de vedere economic, dar şi social. Noile tehnici agricole, care fac parte din a patra revoluţie industrială, au deja inteligenţa artificială drept instrument principal. Un exemplu al acestor tehnici este utilizarea dronelor ca dispozitiv de control al suprafeţei. Astăzi, agricultorii folosesc deja acest tip de gadget-uri.

Dar nu doar evoluţia tehnologică ne obligă să ţinem pasul, ci şi mediul. Schimbările climatice nu mai sunt doar un clişeu. Sunt seceta prelungită timp de luni de zile, sunt ploile torenţiale şi grindina devastatoare uneori, sunt tornadele apărute recent şi în ţara noastră. În contrapartidă, marile companii au dezvoltat inovaţii notabile. De exemplu, compania New Leaf foloseşte o specie de bacterii care, în contact cu seminţele, accelerează creşterea plantelor, în timp ce un alt mare inovator de pe piaţă - AgBiome - foloseşte microbii ca pe un înlocuitor pentru pesticide. Organismele microscopice ajută plantele să se apere de dăunători.

Cine nu ţine pasul dispare! De pe piaţă, de pe harta producătorilor, din sector!
România a devenit o piaţă de desfacere extraordinară, dar rămâne încă şi un furnizor important pentru Uniunea Europeană şi chiar pentru lumea întreagă. Fără vreun sprijin, agricultorii noştri, crescătorii de animale, horticultorii şi apicultorii sunt nevoiţi să se adapteze vremurilor. Acesta este motivul pentru care Revista FERMA ia din nou iniţiativa, venind cu suplimentul lunar Agricultura Viitorului - Agricultura 4.0. Ne angajăm să vă aducem spre informare noutăţile de ultimă oră din domeniul maşinilor şi utilajelor agricole, modele de ferme de succes cu sisteme informatice integrate deja, implementate de la A la Z, inovaţii privind tehnologia de cultură a plantelor, noi instrumente digitale de colectare şi transmitere a datelor.

Revoluţia agricolă a început deja. Vrem sau nu, suntem părtaşi la transformarea digitală a lumii pentru prosperitatea economică!

agricultura-viitorului-mov_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

Vizualizat: 1674 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?