Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA 4.0. Roboţii preiau controlul

Publicat: 19 decembrie 2019 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În întreaga lume, există numeroase proiecte în derulare care implică vehicule agricole autonome. Majoritatea dintre acestea se referă însă la roboţi de mici dimensiuni, care par a fi, cel puţin în acest moment, mai uşor de integrat într-o fermă. Fermierii care lucrează suprafeţe vaste de teren au cu siguranţă nevoie de astfel de echipamente. 

Având o greutate mult mai redusă faţă de un tractor, roboţii exercită o presiune extrem de scăzută asupra solului şi sunt capabili să lucreze cu precizie 24 de ore pe zi. Pe de altă parte, un robot de mici dimensiuni nu prezintă probabil nici un pericol pentru oameni şi mediul înconjurător, chiar şi fără măsuri de siguranţă suplimentare. Determinant în această ecuaţie este software-ul hiperinteligent care domină întreg spectrul la care facem referire. Dacă acest software este înzestrat cu capacitatea de auto-învăţare, atunci lucrurile merg şi mai departe. De fapt, potrivit specialiştilor din domeniu, aceasta este piesa din puzzle care a lipsit din tehnologia roboţilor în ultimii zece ani. Robotul sau instrumentul însuşi este capabil acum să înveţe lucruri noi folosind imagini capturate de camere, date şi algoritmi. Inteligenţa artificială ar putea schimba definitiv regulile jocului. Iar foarte multe start-up-uri folosesc deja această tehnologie pentru a-şi pune în valoare produsele.

Naio_Technologies-Dino_b

Dino combate singur buruienile
Cine a ajuns anul acesta la Agritechnica, a avut ce vedea. Naïo Technologies a obţinut chiar o medalie de argint pentru inovaţie la Hanovra, datorită lui Dino, un robot pe roţi complet autonom, care combate buruienile dintre rânduri. Dacă vă amintiţi, acum un an am scris despre Oz, un roboţel simpatic, prietenos cu mediul, care pliveşte şi te scapă de grijile erbicidatului la culturile de căpşuni şi legume, fiind potrivit pentru utilizarea pe suprafeţe mici şi în sere. Ei bine, Dino este fratele mai mare al acestuia, care a fost proiectat pentru producţia de legume la scară largă. Alimentat electric şi echipat cu un sistem de ghidare prin GPS, foarte precis, acesta are o autonomie de lucru de până la 10 ore, ceea ce îl face extrem de interesant, având în vedere costurile şi deficitul de forţă de muncă.
Costul său este de aproximativ 100.000 de euro, în varianta de bază. Poate lucra în câmp deschis până la 5 hectare pe zi, la o viteză de lucru de 4 km/h! „Dino este primul robot electric complet autonom care îndepărtează prin metode mecanice buruienile din culturile de legume. Am vândut deja 30 de unităţi, în principal în Franţa, dar am avut comenzi şi din Germania, Canada şi SUA”, ne spunea unul dintre reprezentanţii Naïo Technologies.
Tot la standul companiei franceze l-am întalnit şi pe Ted, un alt robot autonom care însă este specializat pe viticultură. Acesta se află încă în stadiul de testare şi va fi disponibil la vânzare abia din 2021, la un preţ de aproximativ 150.000 de euro.

Continental-Contadino_b

Suport modular de transport
Recunoscut în special pentru producţia de anvelope, Continental a simţit probabil potenţialul imens de dezvoltare din domeniul agricol şi a venit la Agritechnica, printre altele, cu un prototip de robot care poate fi folosit pe post de susţinător de implemente. De fapt, Contadino, cum a fost botezat acest robot, este un sistem complet autonom, fiind echipat cu scanner lidar, cu receptor GPS în timp real (RTK) şi cu o cameră de înaltă rezoluţie. Aceste dispozitive asigură detectarea şi clasificarea exactă a obiectelor, urmărirea acestora şi o precizie a poziţionării în spaţiu (GNSS) de 3 centimetri.

Ca purtător de implemente, Contadino poate îndeplini diferite sarcini în câmp, cum ar fi însămânţarea culturilor, îndepărtarea buruienilor, aplicarea de tratamente fitosanitare, fertilizare, şi are avantajul că poate lucra în roi, existând posibilitatea de a comunica cu alte astfel de instrumente autonome. Continental susţine că acest concept de roi „garantează un flux de lucru eficient şi lin, fără a avea perioade de oprire”. Motoarele electrice eficiente şi reîncărcarea automată ar trebui să asigure o funcţionare continuă. Procesul de operare nu necesită supraveghere umană. O conexiune cloud a flotei permite monitorizarea de la distanţă a întregii activităţi. „Contadino permite o agricultură inteligentă, cu aplicarea precisă a pesticidelor şi îngrăşămintelor sau un proces selectiv de însămânţare”, îşi justifică investiţia producătorul german.
Momentan, Continental caută parteneri alături de care să realizeze primele aplicaţii pe teren în 2020.

Vizualizat: 1687 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?