Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultorii pun la adăpost recoltele verii

Publicat: 04 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încă din luna mai, când grâul era doar ,,iarbă” iar plantele nu aveau nici spicul scos din teaca ultimei frunze, s-a anunțat că vom avea cea mai mare recoltă de grâu din toate vremurile. Estimarea corectă a recoltei are la bază câteva elemente: numărul de spice/mp, numărul de spiculețe fertile/spic, numărul de boabe/spiculeț și aproximarea valorii masei a 1000 de boabe, în funcție de soiul cultivat și mersul vremii. Urmare a afirmațiilor fără acoperire cu referire la nivelul recoltei, cei interesați din lumea comerțului au aproximat imediat și prețul grâului, la un nivel care nu acoperă nici cheltuielile de producție. 

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii muncesc mult, dar nu se îmbogățesc, ei îi îmbogățesc însă pe alții, comercianți și cei din industria de prelucrare și valorificare a produselor lor. Agricultorii au contribuit întotdeauna la bunăstarea țării lor prin muncă cinstită.

Să sperăm că recolta va fi bună în parcelele românilor, care cu bani puțini se străduiesc să obțină recolte apropiate de cele ale investitorilor veniți de aiurea, încurajați de legi potrivnice țării.

Mari speranțe se pun, pe lângă mărimea producției, și în obținerea unor indici de calitate buni ai recoltei.

 

Lucrări prioritare în luna lui Cuptor

• Recoltarea grâului de pe întreaga suprafață cultivată este lucrarea prioritară din această lună. În toate zonele agricole ale țării, atât la soiurile de toamnă, cât și la cele de primăvară, recoltarea începe când umiditatea boabelor scade sub 18%. Fermierul trebuie să angreneze toate forțele de care dispune pentru a pune la adăpost recolta, chiar dacă se impun operații suplimentare pentru uscarea boabelor. Frecvența mare a fenomenelor climatice cu efecte negative asupra grâului ajuns la maturitate motivează graba de a pune la adăpost recolta, fără a permite însă nici o neglijență ce poate să apară pe fluxul recoltat - transport - depozitare.

• Recoltarea secarei și a triticalelor se face cu prioritate în toate zonele, din cauza pericolului mare de scuturare a boabelor, iar la triticale chiar de rupere a spicului și de încolțire a boabelor în spic ca urmare a repausului germinativ foarte scurt.

• Recoltarea ovăzului, atât a soiurilor de primăvară, cât și a celor de toamnă, este o lucrare mai grea, deoarece coacerea boabelor în panicule este neuniformă și deci prezintă o sensibilitate mare la scuturare. Dacă recoltarea începe mai devreme, nodurile tulpinii se usucă mai greu și apare pericolul de înfundare a combinelor.

Ovăzul pentru sămânță se recoltează numai când umiditatea boabelor a scăzut la 14-15%. Raportul boabe - paie la ovăz este de 1:1,5 și chiar 1:2 la unele soiuri.

Suprafața cultivată cu această plantă a scăzut în paralel cu reducerea efectivelor de cabaline, fapt aparent normal, dar cauza adevărată o reprezintă prețul de vânzare egal cu cel al grâului, în condițiile în care producția soiurilor de ovăz este jumătate față de grâu. Valoarea mare a boabelor de ovăz dată de compoziția lor chimică, la care se adaugă cerințele scăzute față de sol și în general față de factorii de vegetație, la care se adaugă importanța ovăzului în alimentația copiilor, bătrânilor și a tineretului la toate speciile de animale, cât și a reproducătorilor, motivează necesitatea de a privi cu mai multă atenție această specie de cultură.

 

Recoltarea unor leguminoase cultivate pentru boabe

Suprafețele de recoltat în această lună se referă la mazăre, linte, năut și mai puțin la fasole și soia. Arealele cultivate cu aceste specii sunt mici sau foarte mici față de necesarul țării sub aspectul nevoii alimentare, dar și sub aspectul necesarului impus de întocmirea unor asolamente raționale.

• Mazărea pentru consum se recoltează când 75% din păstăi sunt mature, iar mazărea pentru sămânță se recoltează când toate păstăile sunt ajunse la maturitate. În anii cu condiții climatice normale, recoltarea mazării trebuie încheiată în a doua parte a lunii iunie. În acest an, mai umed și cu vreme mai răcoroasă, recoltarea s-a decalat. Pericolul mare de scuturare, dar și de putrezire a păstăilor ajunse pe sol în lanurile cu plante căzute, obligă cultivatorii să încheie grabnic această lucrare. Fermierii care au cultivat soiuri afila, la care foliolele frunzelor sunt transformate în cârcei și plantele rămân erecte până la maturitate, recoltarea este ușurată, fiind realizată direct cu combina din lan.

• Năutul se recoltează mai ușor, deoarece plante sunt erecte la momentul recoltării și păstăile sunt indehiscente. Recoltarea trebuie efectuată imediat ce plantele și păstăile s-au îngălbenit, iar frunzele au căzut. Întârzierea recoltării determină întărirea boabelor, ceea ce creșre riscul fierberii acestora.

• Lupinul cultivat pentru boabe se recoltează direct cu combina când păstăile racemului principal sunt ajunse la maturitate. La lupinul alb păstăile sunt indehiscente, atenție mai mare se cere la recoltarea lupinului galben, ale cărui păstăi sunt dehiscente la maturitate.

 

Îngrijirea culturilor duble și înființarea de noi culturi succesive

În general, lucrările de îngrijire referitoare la combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor sunt cele care se aplică și în cultura principală. Rezultate bune la aceste culturi se obțin numai prin irigare.

La porumb, în cursul vegetației se aplică 4-6 udări la intervalul de 10-14 zile, cu norme de udare de 500-800 mc de apă/hectar. În anii normali sub aspect climatic, culturile succesive de porumb ajung la maturitate spre sfârșitul lunii octombrie.

La fel se va proceda și în culturile duble de fasole și de soia, unde aplicarea lucrărilor de îngrijire este la fel ca în cultura principală; în plus, în funcție de evoluția umidității solului și de regimul precipitațiilor, este obligatorie aplicarea udărilor și un control permanent asupra stării fitosanitare a plantelor.

Semănatul culturilor succesive poate continua și în prima decadă a lunii iulie, în zonele foarte favorabile și favorabile de cultură. Condiția principală este să se semene la porumb numai hibrizi extratimpurii și timpurii, iar la fasole și soia numai soiuri timpurii. Amplasarea acestor culturi se poate face pe terenurile eliberate de: orz, soiuri timpurii de grâu, borceaguri și alte plante furajere, cât și pe terenurile pe care culturile au fost distruse de inundații, grindină sau ploi torențiale.

 

Variante de lucru pentru înlocuirea arăturii 

După eliberarea terenului, atenția tuturor se întreaptă asupra lucrărilor solului pentru recolta anului viitor. În toate țările cu agricultură avansată se fac studii dacă folosirea plugului mai este sau nu motivată, în condițiile în care se pune tot mai mult problema conservării solului, de a preveni distrugerea structurii lui și a organismelor vii, precum și de a reduce la minim consumul de carburanți. Principiul conservabilității spune că orice lucrare a solului trebuie să se facă numai în interesul conservării acestuia și al consolidării relațiilor lui cu plantele de cultură, iar numărul de lucrări să fie cât mai redus. 

Consider că varianta de lucru trebuie bine gândită, în funcție de situația concretă din fiecare parcelă (tipul de sol, gradul de tasare și de îmburuienare etc.), cât și, desigur, în funcție de dotarea din fiecare fermă.

Sistemul de lucrări cel mai frecvent aplicat în țară este următorul:

- lucrat cu grapa cu discuri pentru distrugerea miriștii și conservarea apei în sol, lucrare prin care se introduce în sol și o parte din materia organică;

- efectuarea arăturii de vară la adâncimea de 20-25 cm sau discuirea miriștii urmată de o lucrare cu gruberul cu discuri sau cu gruberul rotativ, asociate cu grapa cu colți.

Alte variante de lucru de înlocuire a arăturii se referă la lucrări cu cizelul sau cu alte unelte și mai perfecționate.

O variantă de lucru care a dat bune rezultate a fost cea de scarificare la 70 cm direct după recoltare, dacă umiditatea solului permite, urmată la scurtă vreme de o lucrare cu un combinator Tiger la 20 cm, pregătindu-se astfel terenul pentru semănatul rapiței sau al altor culturi care se seamănă toamna. Dacă umiditatea solului este redusă și nu permite scarificarea, este de preferat lucrarea solului cu tigerul la adâncimea de 10 cm, urmând ca scarificarea să se execute când umiditatea solului este favorabilă.

Indiferent de varianta tehnologică folosită la efectuarea lucrărilor solului, trebuie să se supună regulii generale ca lucrarea să se facă atunci când solul este pregătit pentru ea, nu atunci când avem noi timp.

Vă reamintesc că arderea miriștii este o lucrarea interzisă prin lege.

 

 

 

ȘTIAȚI CĂ...

• Densitatea solului este un indicator foarte important privind:

- gradul de structurare a solului;

- conținutul solului în humus;

- capacitatea de infiltrare a apei și cea de înmagazinare a apei;

- consumul de energie, respectiv eficiența lucrărilor efectuate cu utilajele agricole;

- capacitatea de creștere a plantelor și nivelul de producție de biomasă.

• Cele mai multe soluri naturale au în stratul superior (0-10 cm) o densitate de 1,3 g/cmc, respectiv 1,3 t/mc;.

• Cu cât solul este mai tasat și are mai puțină materie organică și mai puține microorganisme, densitatea se apropie de cifra 2; Astfel, pe solurile bogate în argilă (peste 34% din volumul solului), densitatea poate ajunge chiar la 2,5 g/cmc.

• Densitatea solurilor naturale sevește ca indice de control pentru solurile lucrate intensiv și care în viitor vor trebui aduse la nivelul densității solurilor naturale, atât sub aspectul însușirilor fizice, cât și a celor biologice.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 903 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?