Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agreena - un actor nou în agricultura viitorului

Publicat: 28 februarie 2023 - 13:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea emisiilor de carbon reprezintă una dintre prioritățile mondiale pentru conservarea mediului. Conexată acestei priorități este și sechestrarea carbonului deja emis în urma activităților economice. Iar agricultura poate face acest lucru.

„Agricultura este singura industrie care poate genera emisii de carbon, având, în același timp, capacitatea de a stoca carbonul în sol. Totodată, este industria care are potențialul de a veni în întâmpinarea schimbărilor climatice, creând simultan și o nouă sursă de venituri pentru fermieri. În ultimii ani, UE a început să dezvolte partea legislativă a pieței de carbon și să găsească soluții pentru fermieri și mediul înconjurător”, a subliniat Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România, esența chestiunii.

Mihaela Vasile_b

Mihaela Vasile

Gestionarea carbonului din sol e parte din agricultura regenerativă


Firma daneză Agreena este, din multe puncte de vedere, un pionier în domeniul său de activitate. Inițial și-a început activitatea ca un partener de consultanță în domeniul agriculturii regenerative, dar care să contribuie și la dezvoltarea economică. Cu alte cuvinte, obiectivul principal a fost acela de a-i ajuta pe fermieri să găsească acele soluții și să folosească acele bune practici care să permită regenerarea solului din ferme, a ecosistemului în general, concomitent cu păstrarea unor rezultate economice favorabile. Ajutorul nu a constat doar în consultanță, ci și în tehnologie și sprijin financiar. Următorul pas a fost adoptarea unei proceduri care să conducă la o mai bună sechestrare a dioxidului de carbon din atmosferă în sol.

 

Platforma AgTech AgreenaCarbon


Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen și Julie Koch Fahler au dezvoltat, în 2021, unul dintre primele programe de plată a carbonului din sol acreditat la nivel internațional, AgreenaCarbon. Platforma AgTech cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientări IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, monitorizează și raportează reducerile de gaze cu efect de seră (GES) și emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terți pentru fermieri, care pot fi vândute pe piața voluntară a carbonului. De la lansare, Agreena și-a extins oferta către fermieri din 14 țări din Europa.

Pentru a-și îmbunătăți eficiența, firma a achiziționat recent compania de teledetecție în domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial.

 

Metodologie accesibilă și fermierilor mai mici


„O treime din terenul global este teren arabil. Cu toate acestea, sunt câteva provocări pentru a face marele pas de la o agricultură clasică la una regenerativă. Fermierii au nevoie de sprijin financiar și de acces la cele mai recente cercetări și standarde din domeniul științific. Avem o oportunitate extraordinară care ne așteaptă - să facem tranziția agriculturii pentru a satisface cererea de aprovizionare cu alimente pentru o populație în creștere, având în același timp un impact asupra climei prin agricultura regenerativă”, a declarat Simon Haldrup, Cofondator & CEO Agreena, în cadrul evenimentului de prezentare a activității companiei în România, organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei la București.

AgreenaCarbon folosește o metodologie mixtă care poate fi folosită și de fermierii care operează la o scară mai mică. Aceasta stochează timp de cinci ani datele despre sol și cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate cu cele mai recente orientări IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, monitorizează și raportează reducerile de GES și emisiile de carbon.

Simon Halrup_b

”Fermierii sunt eroii schimbărilor climatice. Este nevoie de ambiție și voință din partea acestora, dar și de susținere economică.” - SIMON HALDRUP, Cofondator & CEO Agreena

 

Agricultorii au control asupra certificatelor


„Știm că fermierii sunt, totodată, și antreprenori. Tocmai de aceea le oferim flexibilitate în luarea deciziilor, pentru a face tranziția în ritmul propriu. Ei sunt cei care decid parcelele care intră în program și ce practici adoptă. În cele din urmă, le oferim fermierilor control asupra certificatelor, aceștia putând să le păstreze în scop propriu - le pot vinde sau pot utiliza rețeaua Agreena să le vândă pentru ei”, a mai arătat Simon Haldrup.

 

„Trebuie să beneficiem de oportunitățile economice!”


Mulți dintre fermierii români s-au arătat foarte deschiși pentru colaborare cu Agreena. În acest sens, Alexandru Haită, directorul SC Alvalex SRL, Călinești, județul Teleorman, dar și președintele unei cooperative agricole importante, a spus: „Am început să studiez agricultura regenerativă încă din 2009. Locația în care exploatăm are un teren dificil, 40% argilă, exces de umiditate. În 2018 am avut posibilitatea de a pune în aplicare un plan de tranziție, de la agricultura clasică la cea conservativă pe tipul de sol din fermă. Este important ca fermierii să se adapteze schimbărilor climatice, de aceea trebuie să beneficiem de oportunitățile economice. În viitorul apropiat, când UE va atinge aria în care ne vom apropia de acel CO2 per total industrie, certificatele de carbon vor avea o pondere mult mai mare”.

În asentimentul său au fost și reprezentanții Frizon Group, care colaborează și ei cu Agreena și, deja, au primit primele certificate de carbon.

Agreena - un actor nou in agricultura viitorului 2_b


VIN ȘI BANII EUROPENI


Noua politică agricolă comună, care a început la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern. Agricultura din țara noastră beneficiază de susținere financiară de peste 15 miliarde de euro prin Planul Național Strategic, valabil pe următorii patru ani. O parte din aceste fonduri vor fi destinate agriculturii regenerative, a subliniat Cristiana Lucia Constantinescu, Director al Direcției Coordonare Programe din cadrul AFIR.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 680 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?