Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agnes JANSEN, fermiera OLANDEZĂ care a ales ROMÂNIA!

Publicat: 14 august 2017 - 15:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă te nimereşti într-o dimineaţă de vară pe uliţa principală a satului sibian Sărata, s-ar putea să auzi răzbătând dintr-o curte zgomotul unui motor de tractor. Te opreşti locului şi asculţi să vezi ce se întâmplă...

...După un minut-două, pe o poartă din lemn, vezi tractorul ieşind în drum, iar la volan, o femeie blondă, cu părul tuns scurt, îmbărcată cu tricou şi pantaloni scurţi. Tractorul se avântă pe sub sălcii, spre marginea satului. Traversează o fâneaţă, apoi se opreşte în faţa unei porţi meşterite din scânduri de brad. Femeia coboară, deschide poarta, revine la volan şi intră într-o grădină mare, de unde vezi înşiruindu-se vârfurile munţilor. Femeia reglează prăşitoarea şi porneşte la lucru. E Agnes Jansen, originară din Olanda, dar stabilită în satul acesta din Ţara Făgăraşului. O fi curgând în Olanda lapte şi miere, nimeni nu contestă acest lucru, dar femeia a dorit să rămână în România după ce i-a cunoscut peisajele, oamenii de la ţară şi liniştea proprie aşezărilor de la poala munţilor.
(…)

Agnes-la-volan_b

Înainte să se stabilească în Sărata, Agnes a lucrat ca horticultor în parcul Castelului Brukenthal din Avrig, apoi a pus pe picioare o agenţie de turism şi a adus în ţară mii de turişti din Occident. Într-o bună zi, a decis să-şi împlinească visul de a avea o grădină a ei, unde să cultive legume în sistem ecologic şi să vândă produsele la oraş, la Sibiu. Fire tenace, Agnes s-a pus pe treabă şi acum are grădina visată.

Vinde coacăzele prin internet
Acum, familia Jansen din Olanda e la casa ei în România. S-au integrat bine, sătenii îi respectă şi le admiră efortul depus în agricultură. Agnes e singura femeie din sat care conduce tractorul. (…) Pentru astăzi, Agnes aşteaptă clienţi să cumpere coacăze. Boabele negre, atârnând în ciorchini printre frunze, s-au copt. Sunt numai bune de cules. ”Cultiv coacăze în amintirea bunicului meu. El avea o tufă lângă casă şi ne dădea şi nouă să gustăm fructele dulci-acrişoare. Eu procedez aşa: dau anunţ pe internet şi cine e doritor, vine şi îşi culege singur fructele, cântărim şi eu încasez banii pentru cantitatea respectivă. Chiar în dimineaţa asta am dat un anunţ, am telefonul la mine şi aştept să mă sune”, îmi dezvăluie Agnes strategia ei managerială.

cultură-de-coacăz_b

Agnes practică agricultura ecologică pe o suprafaţă de aproape trei hectare, considerându-se un mic fermier care trăieşte de pe urma muncii sale. Olandezii sunt bine văzuţi în sat şi reprezintă un model pentru localnici. Datorită soţilor Jansen, satul Sărata a ajuns cunoscut în toată Europa, iar România e o ţară iubită de sute, poate mii de tineri voluntari care au călcat pe uliţele satului.

Citeşte integral povestea fermierei olandeze în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 2116 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?