Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Află la ce pH al solului obţii cea mai bună recoltă

Publicat: 25 aprilie 2020 - 10:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cunoaşterea de către fermieri a reacţiei solului din fiecare parcelă este importantă deoarece ea oferă indicaţii asupra principalelor însuşiri fizice, chimice şi biologice ale solului şi deci asupra felului în care trebuie lucrat, ce culturi agricole se pretează pe parcelele respective, ce îngrăşăminte chimice trebuie folosite, precum şi dacă este necesar să aplicăm amendamente.

Reacţia solului reprezintă gradul de aciditate sau de alcalinitate dat de concentraţia ionilor de hidrogen (H+) şi oxidril (OH-) şi care se exprimă în valori pH. Valorile acestuia sunt cuprinse între 1 şi 14. Când cantitatea ionilor de hidrogen, care dau aciditatea, este egală cu cea a ionilor de oxidril, care dau alcalinitatea (bazicitatea), solul are pH-ul 7, adică este neutru. Valorile mai mici de 7 exprimă aciditatea, iar cele peste 7 indică alcalinitatea solului.

Reactie solClick pe poza pentru galerie!

Ce buruieni ne indică reacţia solului?

Cum aflăm reacţia solului? O determinare riguroasă se poate obţine în laboratoare de specialitate, însă se pot efectua şi determinăti aproximative prin procedee simple în teren. O bună orientare poate asigra flora spontană care creşte în parcelele respective. Şi anume:
- unde creşte Nardus stricta (ţepoşica) este sol acid puternic;
- unde creşte Oxalis acetosella (măcrişul iepurelui) este sol acid;
- unde creşte Anemone nemorosa (păştiţă sau floarea Paştelui) este sol acid spre neutru;
- unde creşte Salicornia herbacea (Brâncă) şi Suaeda maritima (ghirin) este sol alcalin.
O altă metodă simplă de în teren este măsurarea cu pH metrul.
Pedologii apreciază că în România avem 3,4 milioane de hectare de soluri acide şi 220.000 ha de soluri alcaline.

Reacţia plantelor de cultură la pH

• La aciditate:
- puţin rezistente: grâu, orz, lucernă, rapiţă, muştar, in pentru ulei;
- potrivit rezistente: trifoi, floarea-soarelui, porumb, mazăre, fasole;
- suportă aciditatea: cartof, secară, ovăz, lupin.
• La alcalinitate:
- slab rezistente: ovăz, mazăre, fasole, floarea-soarelui, porumb, cartof;
- potrivit rezistente: grâu, secară, orz, mei, sorg;
- foarte rezistente: sfecla de zahăr, dovleacul.
Organismele din sol se comportă faţă de pH astfel:
- Bacteriile nitrificatoare Nitrosomonas şi Nitrobacter cer pH 6,5-7,9;
- Bacteriile fixatoare de azot Azotobacter chroococcum - 6,5-7,8 şi Clostridium pasteurianum - 6,9-7,3;
- Bacteriile simbiotice Rhizobium ce un pH de 6,7-7;
- Ciupercile se dezvoltă la un pH de 4-5.

Ce eficienţă au îngrăşămintele în funcţie de pH?

La administrarea îngrăşămintelor chimice se ţine seama de reacţia fiziologică a acestora. Pe solurile acide se aplică cele cu reacţie alcalină (nitrocalcar, azotat de sodiu), iar pe solurile alcaline se aplică cele cu reacţie acidă (sulfatul de amoniu, clorura de amoniu). În tabelele 1 şi 2, atât în cazul azotului, cât şi al fosforului, se constată că cea mai bună valorificare se realizează la reacţia neutră a solului.
Unde este necesar să aplicăm amendamente?
• Pe solurile cu pH-ul sub 5,8 se aplică hidroxid de calciu, carbonat de calciu ş.a.;
• Pe solurile cu pH-ul peste 8,5 se aplică gips (CaSO4.2H2O)
Pentru reducerea pH-ului cu o unitate se pot aplica: 2-2,5 tone/ha de amendamente.
Prin urmare, starea chimică a solului trebuie să fie în atenţia fiecărui fermier, deoarece aceasta are multiple influenţe asupra activităţii din sol şi asupra plantelor de cultură, iar în final asupra nivelului şi calităţii recoltelor.

Reacyie sol_b
TABELUL 1: EFICIENŢA ÎNGRĂŞĂMINTELOR CHIMICE RAPORTATĂ LA PH

tab1sol_b


TABELUL2: COEFICIENTUL DE UTILIZARE A FOSFORULUI FAŢĂ DE VALORILE PH-ULUI

tab2sol_b


TABELUL 3: PIERDERI ANUALE DE RECOLTĂ LA UN PH ACID

tab3sol_b

pH metru Hellige_b


VARIANTA CLASICĂ DE DETERMINARE A PH-ULUI

Pentru determinarea pH-ului în teren, în trecut se folosea pH metrul Hellige (figură), format dintr-o plăcuţă de porţelan prevăzută cu o adâncitură în formă sferică şi un canal în formă de T. Pe ambele părţi ale canalului se găseşte o scară de culori corespunzătoare valorilor pH, între 4 şi 9. Se compara culoarea soluţiei (pământ mărunţit peste care se picura soluţia indicatoare) cu cea de pe plăcuţă şi acolo unde culorile corespundeau, aceea era valoarea pH-ului.
Se mai foloseau fâşii de celuloză îmbibate cu indicator, care introduse în suspensia sol-apă, se colorează corespunzător pH-ului respectiv şi se compară cu scara etalon (vezi tabel 4).

TABELUL 4: TREPTELE VALORICE ALE REACŢIEI SOLULUI

tab4sol_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 969 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!