Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ADRIAN ALEXA produce sămânţă de PORUMB fără irigaţii!

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La un eveniment de câmp (recoltare cu public într-un lot demonstrativ cu porumb), găzduit la începutul lunii trecute de ferma din Girov, judeţul Neamţ, a unuia dintre cei mai cunoscuţi producători agricoli din România, Vasile Pop-Silaghi, am întâlnit un fermier nemţean cu mare experienţă în agricultură. 

Adrian Alexa este născut în satul Ghigoieşti, comuna Ştefan cel Mare, judeţul Neamţ, aşezare ai căror locuitori se socotesc vrednici urmaşi ai răzeşilor din vremea strălucitului voievod moldovean. Fermierul administrează compania SC Tehnoind SRL din anul 1994, de când a înfiinţat-o, societate care a ajuns la un număr de 24 de angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste 7 milioane de lei. Ferma cultivă aproximativ 1.600 hectare cu porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, grâu, orz, triticale, rapiţă, sorg şi soia.

Şase tone de porumb la hectar

De asemenea, Adrian Alexa se mândreşte cu faptul că este producător de sămânţă de porumb. În anul agricol recent încheiat a avut în cultură seminceră 90 de hectare. Marea lui satisfacţie a fost că de pe suprafaţa ocupată cu hibridul triliniar, semitimpuriu, Turda 201, a obţinut o recoltă medie de 6.000 kg de porumb sămânţă la hectar. Ceea ce este o producţie, într-adevăr, extraordinară, ţinând cont că terenurile moldave din Ştefan cel Mare nu sunt irigate.

porumb.1_b

Când grindina „muşcă” din trupul recoltei

În structura de cultură comercială a avut 450 ha înfiinţate cu porumb, 500 hectare de cereale păioase (grâu, triticale şi orz), soiuri străine şi româneşti, de pe care a adunat circa 6 tone/ha. „Marea noastră problemă a fost că ne-a bătut grindina pe circa 1.000 de hectare şi am avut o diminuare de producţie la toate culturile. La porumb şi la grâu, bunăoară, pierderea s-a cifrat la cel puţin 3 tone la hectar, la rapiţă şi la floarea-soarelui circa o tonă/ha, în timp ce la sfecla de zahăr nu am obţinut decât 25 de tone/ha, faţă de peste 70 t, cât trebuia să realizăm într-un ciclu normal de producţie agricolă”, ne-a declarat Adrian Alexa.

Mulţumitoarea „probă a cântarului”!

În ciuda acestui fenomen meteo nefavorabil, rezultatele înregistrate s-au situat într-un registru productiv cât de cât mulţumitor. „Proba cântarului” a evidenţiat: 3,4 tone/ha la floarea-soarelui, 3,2 t/ha la rapiţă, peste 7 t/ha la cultura comercială de porumb sau aproape de 6 tone/ha la cerealele păioase. „Sigur, din anul 1968, de când am început activitatea în sfera agricolă, deci în urmă cu aproape cinci decenii, ne-am confruntat cu fel de fel de situaţii de culturi calamitate, unele chiar catastrofice. Acum am avut ghinionul să ne bată piatra!”, a recunoscut urmaşul răzeşilor lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

poza-PRINCIPALA_alexa.adrian_bAdrian Alexa: “Eu nu vând producţia de porumb pe care o realizez în fermă. Deţin suficiente spaţii de depozitare (dotate cu un uscător modern, pentru boabe), ce însumează 7.000 tone, pentru a o comercializa la primăvară la un preţ mai mare de 70 de bani kilogramul. Oferta de piaţă la această dată, de 0,47 lei/kg, este mai mult decât bătaie de joc”.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 710 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?