Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Adio practică „după ureche”

Publicat: 16 februarie 2017 - 19:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Numeroși cultivatori de legume, din toate zonele legumicole ale țării, se adresează laboratorului de Agrochimie, Biochimie și Fiziologie din ICDLF Vidra cu diverse probleme referitoare la starea culturilor. De aceea, punctăm câteva lucruri esențiale de care trebuie să se țină seama la înființarea plantațiilor. 

Majoritatea legumicultorilor își reinvestesc trudalnicele agoniseli din anul precedent în dotările necesare din noul an: în procurarea unor semințe de calitate, care să răspundă cât mai bine factorilor climatici din țara noastră, dar și cerințelor consumatorilor, apoi în amenajarea solariilor vechi sau a altora noi, în adoptarea instalațiilor de fertigare, în îngrășăminte și pesticide ș.a. Însă mulți uită că la înființarea unei culturi este foarte important să cunoaștem ce anume conține solul pe care îl cultivăm, ce elemente chimice există în soluția acestuia pentru ca plantele din cultură să se dezvolte la potențialul dorit, în corelație cu alți factori de mediu și cu influență antropică.

SOLUL POATE FI CONTROLAT ÎN MOD ȘTIINȚIFIC

Cum prelevăm proba?
Ea se realizează prin recoltarea a 15-20 sondaje individuale/parcelă. Nu se vor lua pe aceeași direcție, ci în zig-zag de pe suprafața stabilită, pe stratul de sol de 0-30 cm, adâncime la care sistemul radicular al plantelor legumicole este foarte activ. Operațiunea se realizează cu ajutorul unei sonde agrochimice, din metal, special construită dintr-o țeavă sau tub, de preferat din inox, lungă de circa 1,5 m, cu diametrul de 1,5 țoli, secționată de la bază pe lungimea de 30 cm și delimitată în lateral de o tijă atașată care ajută la introducerea sondei în sol prin apăsarea cu piciorul. Capătul superior este în formă de T, ca prin apăsare cu mâinile și apoi prin răsucire, solul să poată fi extras la suprafață fără pierderi. Capătul inferior este tăiat ascuțit, pentru a pătrunde mai ușor în sol. Pentru cei ce nu au această sondă agrochimică, proba se poate lua și cu ajutorul unei cazmale. Pe aceeași adâncime, de 0-30 cm, se formează un perete vertical (nu oblic) prin îndepărtarea solului și a face loc următoarei operațiuni. Se revine cu cazmaua în spatele peretelui format și se ia pe palma acesteia o felie de pământ, îndepărtându-se părțile laterale și păstrându-se doar cea din prelungirea cozii. Acest segment longitudinal, gros de circa 3 cm, constituie un sondaj individual. În acest fel se recoltează 15-20 de sondaje, care se strâng într-o găleată.
Recipientul în care recoltăm probele se impune a fi curat, fără urme ale altor substanțe chimice (îngrășăminte, pesticide, detergenți). Conținutul se va răsturna ulterior pe o folie curată, se va mărunți și omogeniza cât mai bine. Din toată cantitatea se va pune într-o pungă de plastic, nefolosită, circa 1 kg de sol. Punga se va închide ermetic pentru ca solul să nu piardă din umiditatea specifică momentului recoltării și se va eticheta cu datele: numele și pronumele cultivatorului; locul ; sol din... (câmp sau solar); numărul solarului sau numărul solei, (ex. 1, 2 sau la câmp, sau acasă etc.); cultura (ex. tomate ciclu primăvară-vară, urmată de castraveți, sau ardei gras, pătlăgele vinete, ciclu prelungit, sau varză, sau salată, urmată de tomate, sau cultura din câmp; se trec toate culturile din anul respectiv de pe parcela de pe care s-a recoltat proba de sol); hibrizii sau soiurile folosite (ex. tomate Siriana F1, salată Mafalda F1 etc.); modul de irigare (ex. pe cărări/brazde, prin aspersie, prin picurare); data recoltării; telefon și adresă de e-mail.
În mod normal, se recoltează o probă de sol dintr-un solar sau de pe o solă. Dacă sunt mai multe solarii, numărul de probe de sol depinde de:
- uniformitatea solariilor; dacă sunt relativ uniforme, ca tip de sol și ca vechime, se va recolta tot o singură probă, la fel din circa 20 de sondaje; de exemplu, dacă sunt 3 solarii unul lângă altul, foarte asemănătoare, proba de sol va fi constituită din câte 7 sondaje efectuate în fiecare solar; dacă este vorba de câmp deschis, în funcție de uniformitatea terenului, se poate recolta o probă de pe 2-5 ha;
- dacă solariile sau parcelele de sol sunt diferite, se vor lua probe diferite din fiecare solar/parcelă și se vor eticheta corespunzător.

Parametri agochimici analizați
O sumară trecere în revistă a unor parametri agochimici analizați scoate în evidență următoarele:
• Reacția solului. pH-ul acid favorizează carența de molibden (mai ales atunci când fertilizăm în exces cu azotat de amoniu), reduce absorbția cationilor bazici (calciu, magneziu, potasiu și amoniu) în plante, împiedică dezvoltarea sistemului radicular în adâncime și favorizează unele boli vasculare (îndeosebi la bostănoase și cucurbitacee); dacă reacția este alcalină, aceasta va favoriza fixarea fosforului în forme greu accesibile plantelor și va reduce mobilitatea microelementelor fier, mangan și zinc, dar uneori și accesibilitatea borului. Reacția solului poate influența creșterea plantelor și în funcție de preferințele acestora pentru un anumit pH; astfel, de exemplu, rădăcinoasele cer un pH slab acid-neutru, în timp ce broccoli și conopida preferă o reacție a solului neutră-slab alcalină; la fel și pentru o cultură de goji.
• Materia organică ne dă informații asupra capacității solului de a reține apa, de tamponare a concentrației ridicate de săruri, de asigurare cu azot, dar și cu alte elemente ca urmare a descompunerii acesteia ș.a; dozele de îngrășăminte care pot fi aplicate odată depind de nivelul materiei organice.
• Concentrația de săruri solubile reprezintă un parametru important, știut fiind că aceasta este în directă legătură cu absorbția elementelor nutritive de către plante și, deci, cu potențialul de producție al acestora.
• Fertilitatea. Valorile concentrațiilor momentane de elemente nutritive din soluția solului reprezintă o evaluare a stării actuale de fertilitate a solului, care este situația reală în care se află plantele, extrem de importantă mai ales în cazul culturilor intensive și superintensive de legume (culturile protejate încălzite, culturile timpurii din câmp).
• Raportul dintre elementele nutritive din soluția solului: între acestea există relații antagonice, de împiedicare uneori reciprocă a absorbției (K:Mg; Ca:Fe, Mn, Zn; K:Fe sau NH4:Ca ș.a.) sau sinergice, de stimulare uneori reciprocă a absorbției (NO3:Ca; K:B ș.a.).
• Rezerva de fosfor și de potasiu din sol, humusul, ca și indicele de azot reprezintă potențialul solului de a asigura plantele cu elemente nutritive pe o durată mai îndelugată.
De regulă, durata unei analize este de 4-6 zile, iar prețul este între 150 și 200 roni, care include analiza, interpretarea, programele de fertilizare corespunzătoare pe zile și cantități de îngrășăminte și TVA. În cazul în care se determină și humusul, suma bazelor schimbabile, aciditatea hidrolitică, indicele de azot și rezerva de fosfor și potasiu din sol, prețul se modifică.

Luminița-Nicoleta CÂRSTEA
Victor LĂCĂTUȘ

SOLUL POATE FI CONTROLAT ÎN MOD ȘTIINȚIFIC
Analizând solul, putem corecta carențele sau surplusurile de elemente determinate de o administrare aleatorie a acestora, în cele mai multe cazuri „după ureche”. Este timpul să conștientizăm că solul sărăcit sau supraîncărcat nu-și mai păstrează proprietățile inițiale, lipsa echilibrului chimic între ceea ce conține și ceea ce consumă culturile în timpul vegetației duc în final la degradarea acestuia. Ca să nu mai vorbim de regimul hidric, adeseori dezechilibrat, din cauza schimbărilor climatice și chiar a unei irigări neadecvate, prea redusă sau în exces, cu pauze mari între udări, în așa-zisul sistem „în dinți de fierăstrău”, agresând solul și spălându-l de săruri, de fapt de o bună parte din îngrășămintele pe care le-am dat. Bani duși ... pe apa Sâmbetei! Ca să nu mai spunem că unele elemente, ca de pildă azotul, ajunge în pânza freatică, încărcând-o cu nitrați.

 

SFATUL SPECIALISTULUI
În țara noastră, suprafața de spații protejate este de circa 5.000 ha, iar cultura de tomate are cea mai mare pondere.
În sere sau solarii se acordă o importanță deosebit gestionării factorilor de mediu pentru prevenirea apariției infecției și evoluției atacului agenților patogeni. Majoritatea acestora se dezvoltă atunci când umiditatea atmosferică și temperatura au valori ridicate. Dirijarea factorilor de mediu se realizează prin aerisiri, udări moderate și fertilizarea rațională. Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de tomate, temperatura trebuie să fie mai mare de 20 grade C și umiditatea atmosferică între 75 și 85%. Nerespectarea acestor parametri poate afecta cultura, plantele pot suferi și ca atare se pot îmbolnăvi.

Mana de sol, o ciupercă periculoasă pentru tomatele din solar
Un agent patogen deosebit de periculos pentru cultura tomatelor este Phytophtora parasitica. Mana de sol - o ciupercă ce face parte din clasa Phycomycetes, ordinul Oomycetales, familia Peronosporaceae - este frecvent întâlnită în spațiile protejate, manifestându-se la câteva zile de la plantare în proporții de la 10 până la 60%. Când plantele sunt tinere, agentul patogen atacă rădăcina și coletul, care putrezesc, iar planta moare.
Între măsurile chimice de combatere se numără și tratamente la sol aplicate imediat după plantare cu Folpan 80 WDG - 0,15%, câte 0,5 litri de suspensie la o plantă. La nevoie tratamentul se repetă după 6-7 zile. Vasilica Marinescu

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 458 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!