Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Adio glifosat din 2023!

Publicat: 26 iulie 2021 - 08:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Speranţa că glifosatul va putea fi reautorizat în 2022 a fost spulberată de votul eurodeputaţilor. Statele membre sunt invitate să găsească soluţii alternative pentru agricultori.

Marele proiect european ”Green Deal”, aşezat pe cele două strategii, ”De la fermă la furculiţă” şi ”Biodiversitate”, ale cărui principii se regăsesc şi în Planul pentru Redresare şi Rezilienţă, în Pilonul ”Verde”, înseamnă, în linii generale, reîntoarcerea europenilor la natură... La ce fel de natură? În principiu, la natura existentă dinainte de industrializare, când nu exista poluarea produsă de fabrici şi uzine, şi de agricultura intensivă.

 

Reînverzirea Europei


Dar calea aceasta către o natură curată, către un mediu verde, ecologic, nu este neapărat o restaurare întocmai a paradisului preindustrial. Uniunea Europeană nu şi-a propus o reeditare a acelor vremuri, fiindcă acest lucru ar fi pur şi simplu imposibil. Trecutul nu poate fi recuperat şi reaşezat în prezent în datele sale complete. Reînverzirea Europei presupune utilizarea noilor tehnologii digitale. Tindem, aşadar, către o natură curată, dar una în care viaţa noastră va depinde de internet, telefonie mobilă, energii alternative, instituţii reformate, etc.

 reautorizare glifosat 1 Canva_b

sursa foto: canva.com

Mai puţine pesticide


Unul dintre obiectivele acestui mega-program este reducerea cu până la 50% a utilizării pesticidelor de către fermierii din statele membre. Forurile europene recunosc că produsele chimice de sinteză ”sunt esenţiale pentru standardele de viaţă moderne şi pentru economie”. Cu toate acestea, ”substanţele chimice pot fi dăunătoare oamenilor şi mediului”.

 

Strategia UE pentru sustenabilitate

 

În martie 2021, Consiliul a adoptat concluzii care aprobă strategia UE pentru produse chimice pentru sustenabilitate, prezentată de Comisie. Lucrurile au intrat, aşadar, în linie dreaptă. Strategia stabileşte o viziune pe termen lung a politicii UE privind produsele chimice, în care UE şi statele membre doresc:
1. să protejeze mai bine sănătatea umană,
2. să consolideze competitivitatea industriei şi
3. să susţină un mediu fără agenţi toxici. Strategia acesta este o parte esenţială a Acordului verde european (Green Deal) şi a obiectivului major de a reduce poluarea la zero.

 reautorizare glifosat 2 CANVA_b

sursa: canva.com

Glifosatul, o cauză pierdută

 

Planurile din birouri ajung, însă, să se ciocnească de interesele economice ale fermierilor, puşi în situaţia de a nu mai putea utiliza pesticide pe care până acum le foloseau cu succes. Totodată, producătorii de inputuri sunt la rândul lor afectaţi de deciziile de la Bruxelles.
Să luăm cazul glifosatului, un erbicid a cărui autorizare expiră, în Uniunea Europeană, 15 decembrie 2022. Parlamentarii europeni au adoptat, în 8 iunie, Raportul referitor la ”Strategia UE privind Biodiversitatea pentru 2030; Readucerea naturii în vieţile noastre”, unul dintre paragrafe opunându-se reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022.

 

Se caută alternative. Despre ce este vorba şi ce spun fermierii, citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!

PRIMESC BANI DACĂ RENUNȚĂ LA GLIFOSAT
2.500 euro/fermă sumă acordată anul acesta fermelor care renunţă la utilizarea glifosatului! Click AICI şi vezi unde se aplică această măsură, dar şi ce alternative bio s-au găsit pentru combaterea buruienilor în lispa erbicidului total!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 4354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?