Asta atât în România, cât şi în Republica Moldova, deşi vânzările din Moldova sunt cumva neglijabile vizavi de cifra de afaceri strict pe România.
Creşterea cifrei de afaceri a fost de circa 17% faţă de 2016, declară Dimitris Drisis (foto), director ADAMA Agricultural Solutions pentru România şi Republica Moldova.
Toată aceste rezultate se datorează echipei de 43 de specialişti şi, evident, partenerilor de afaceri prin care ADAMA Agricultural Solutions distribuie produsele. Clienţii direcţi pot fi număraţi pe degete şi aceştia sunt gen Agricost IMB sau Agro Chirnogi. Iar Agricover este unul din cei mai importanţi parteneri ADAMA în distribuţia de produse către fermieri.
Cât priveşte modalitatea de achiziţie a produselor de către fermieri, deşi subvenţiile au venit la timp iar ultimii doi ani agricoli au fost cu producţii foarte bune, se păstrează o proporţie de 80-90% a celor care achiziţionează inputurile pe credit. Asta unde fermierii au investit cash-ul în achiziţia de teren, utilaje şi tehnologii înalte.
De altfel, remarca Dimitris Drisis, în ultimii ani, la nivel global, investiţiile în agricultura de precizie, biotehnologii, automatizare şi chiar robotizare (forţa de muncă devine un lux în agricultură) au depăşit cifra de 10 miliarde USD. Anul trecut, în noiembrie, Dimitris Drisis a avut o prezentare la un eveniment despre Agronomul Viitorului în care şi-a exprimat părerea că ULTRASPECIALIZAREA este trendul actual iar fermierii care ştiau şi făceau totul aşa cum au învăţat de la părinţi vor dispărea din competiţie. De altfel, spune convins managerul ADAMA, agricultura se îndreaptă spre o agricultură fără fermieri în care deciziile vor fi luate de softuri şi tot felul de mecanisme de control şi statistică în care omul şi flerul său vor conta din ce în ce mai puţin. Deoarece este mai bine să faci ceva bine fără riscuri majore decât ceva exclent cu riscuri imprevizibile!