Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Acest an este favorabil atacului de Ostrinia

Publicat: 10 iulie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, atacul de Ostrinia nubilalis Hbn la cultura porumbului a fost scăzut, sau, dacă s-a înregistrat, pagubele economice au fost nesemnificative. Acum, cu precădere în zonele de vest, sud-vest şi sud-est ale ţării, s-a semnalat un atac mare de sfredelitor la culturile de porumb

Click pe poza pentru galerie!

Atenţia majorităţii celor implicaţi în agricultură s-a îndreptat, în general, asupra viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera), iar fermierii au crezut că au scăpat de pericolul atacului de sfredelitor la porumb.

Iată că situaţia actuală, şi chiar din 2011, tinde să contrazică acest lucru, cel puţin în zonele de vest ale ţării, unde s-a semnalat un atac masiv de Ostrinia la porumb. Au existat numeroase feed-back-uri provenite de la fermierii din zonele respective. Alte regiuni în care s-a semnalat atac de Ostrinia nubilalis sunt sud-vestul ţării, precum şi, izolat, sud-estul ţării.

 

Posibile cauze ale revenirii atacului

Care pot fi cauzele care au dus la acest atac, având în vedere că în prezent se cultivă o multitudine de hibrizi de porumb, proveniţi de la marile companii multinaţionale? Am identificat două posibile cauze:

• Condiţiile climatice din luna iunie, perioada în care dăuntorul depune ponta, ar fi o primă cauză. Femelele depun pontele pe faţa inferioară a frunzelor de porumb, la baza acestora, de obicei aproape de nervura mediană. Perioada de incubaţie durează aproximativ două săptămâni. În primul stadiu de dezvoltare, larva migrează cu ajutorul unui fir de mătase de la o frunză la alta şi de la o plantă la alta.

În această perioadă, mortalitatea larvelor este destul de ridicată şi poate să ajungă la 60-70% sau chiar mai mult, dacă vremea este călduroasă şi secetoasă, iar nopţile sunt, de asemenea, calde. În schimb, nopţile răcoroase cu umiditatea relativă mare sunt favorabile pentru apariţia şi dezvoltarea larvelor.

Cum condiţiile climatice din zonele agricole ale României din perioada iunie-iulie s-au schimbat în ultimii ani şi nu se mai încadrează în tiparul ultimelor decenii, atacul de Ostrinia nubilalis se poate realiza cu o intensitate diferită de la un an la altul.

• Hibrizii rezistenţi care pot deveni sensibili în anii favorabili dăunătorului ar fi a doua cauză. În pliantele marilor companii producătoare de sămânţă nu prea găsim informaţii referitoare la rezistenţa hibrizilor la Ostrinia nubilalis, dar se pune accent pe rezistenţa la secetă a plantelor sau pe capacitatea de a pierde apa din boabe la maturitate.

În urma cercetărilor efectuate în lume, s-a ajuns la concluzia că prezenţa gluconei - 2,4 dihidroxi - 7 - metoxiibenzoxazin, denumită în mod convenţional DIMBOA, în plantele de porumb le conferă acestora un caracter repulsiv, larvele stagnează în creştere şi pot pieri în proporţie de 25%.  De acest caracter s-a ţinut seama în crearea de noi hibrizi de porumb cu diferite grade de rezistenţă la atacul de Ostrinia nubilalis.

De-a lungul timpului s-a dovedit că pentru a testa rezistenţa plantelor la atacul dăunătorului, trebuie să fie o presiune de infestare uniformă şi ridicată. Acest lucru nu se realizează an de an în condiţii de atac natural. Din acest motiv, hibrizii de porumb care au fost apreciaţi ca fiind rezistenţi la atac se pot dovedi sensibili în anii favorabili dăunătorului.

Emil GEORGESCU
INCDA Fundulea


Testarea rezistenţei hibrizilor în condiţii de atac masiv

În prezent, în ţara noastră există o gamă foarte variată de hibrizi de porumb, foarte productivi. Peste tot în ţară sunt loturi demonstrative sau loturi de testare a hibrizilor de porumb privind diverse aspecte, inclusiv rezistenţa la atacul sfredelitorului porumbului.

Dar această testare a rezistenţei se face doar în condiţiile unui atac natural, nu în condiţiile asigurării unei presiuni mari de infestare. Cel mai probabil, aşa au apărut şi aceste probleme în vestul ţării, deoarece acest an a fost unul favorabil pentru manifestarea atacului acestui dăunător.

Una dintre cele mai bune metode de apreciere a rezistenţei plantelor de porumb este infestarea artificială a acestora cu ponte obţinute de la fluturi crescuţi în condiţii de laborator. Despre aceasta o să vorbesc în numerele următoare.

Vizualizat: 950 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!