Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Abonat la controlul APIA - „Nu ştiu cât şi cum mai rezist fără subvenţii!”

Publicat: 10 aprilie 2019 - 22:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În comuna Barcea, judeţul Galaţi, fermierii sunt tare necăjiţi. Mai mulţi producători agricoli au căzut la controlul APIA prin teledetecţie, unii chiar şi de mai multe ori în ultimii ani. Unul dintre aceştia este Romeu Burciu. El nu a spart... ghinionul, a picat la control în 2015, în 2016, iar în 2018 a fost ales să fie din nou verificat. 

Pentru Romeu Burciu, condiţiile sunt foarte grele şi stresante. „Va trebui să apelez din nou la credite. Sunt înscris la Pachetul 4 culturi verzi, am 50 de hectare semănate cu rapiţă, pentru o subvenţie în valoare de 30.000 de lei. Am cheltuit mult mai mult pe credite şi pe artificii pe care a trebuit să le fac la sfârşit de an şi să scot societatea pe plus. Având un proiect european în derulare şi neprimind nici un leu subvenţie, nu ieşeam profitabil şi a trebuit să tai facturi de 1,035 miliarde de lei vechi pentru arături şi alte lucrări agricole. Dar la această sumă a trebuit să plătesc TVA de 100 de milioane vechi, plata făcând-o în ianuarie. Acuma trebuie să fac un nou credit ca să întorc rapiţa de la Pachetul 4 şi să reînsămânţez sola şi ce mai este de făcut în continuare!”, ne-a declarat destul de amărât producătorul agricol gălăţean.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat public că nu contează dacă fermierii sunt la control, toată lumea va primi un avans de 70 la sută din subvenţii. Nu s-a întâmplat aşa. În comuna Barcea mai sunt încă trei fermieri în aceeaşi situaţie, au căzut la controlul prin teledetecţie şi nu au încasat nici un ban de la mijlocul anului trecut. „Nu e posibil aşa ceva! Nu ştiu cum se fac controalele astea, că Barcea de doi ani încoace tot cade la control, fie el clasic sau cu teledetecţie?”, s-a întrebat retoric fermierul.

„Sunt situaţii pe care nu le mai putem gestiona!”
Romeu Burciu munceşte pe brânci 142 hectare şi are la îngrăşat 90 de tăuraşi anual. În total trebuia să primească subvenţii în valoare de două miliarde de lei vechi. Iată, suntem la începutul lunii martie şi nu a primit nici un leuţ! „Eu nu am dosarul la APIA închis. Astăzi (1 martie 2019 - n.r.) sunt pe câmp să întorc cultura verde, apoi voi chema din nou inspectorii APIA, vor verifica şi vor închide dosarul şi Dumnezeu cu mila când o fi plata! Sunt situaţii pe care nu le mai putem gestiona. Nu ştiu cât şi cum mai rezist! Mai ales în condiţiile în care am scos societatea pe plus, am plătit salariile lună de lună către trei angajaţi, când în fiecare lună am fost la Finanţe şi am dat 4.500 lei ratele la credite cu dobânzile aferente! Ieri am cumpărat motorină cu 6,2 lei litrul, acciza la motorină îmi vine tocmai la vară. Cine mă crede că am acum 70.000 lei de plată la motorină? Pentru zootehnie, subvenţiile sunt alocate din bugetul lui 2019, care este blocat! Nu sunt un bancher sau dintre cei care fac vrăji şi scot zecile de milioane din buzunare! E foarte, foarte greu!”, a mărturisit agricultorul.

„M-am gândit să renunţ la subvenţii!”
Apoi s-a gândit scape de sursa de stres şi să renunţe la subvenţii. „Eu unul mă gândesc la modul cel mai serios să renunţ la subvenţii, nu mai vreau să trăiesc într-un stres continuu şi să mă îmbolnăvesc! Cunosc un coleg de suferinţă, fermier tot din Barcea, care s-ar putea ca anul acesta să închidă porţile. Are un proiect european accesat odată cu mine! A fost mai greu pentru el, lucrează o suprafaţă mai mică pe terenuri mai nisipoase care nu dau randament. Apoi mai are şi... chinuială cu zootehnia!”, a explicat fermierul.
Romeu Burciu are în derulare un proiect de 300 mii de euro. „Am achiziţionat anul trecut un tractor cu toată gama de utilaje după el. Trebuie să plătesc ratele la bancă! Am mizat că din 2 miliarde de lei vechi subvenţii trebuie să-mi dea vreo 500 de milioane; măcar atât, nu zic să primesc 70 la sută avans din subvenţii, aşa cum a declarat ministrul! Am vorbit şi cu ceilalţi fermieri şi trebuie să facem ceva, să cerem o audienţă la ministrul Agriculturii, să scriem o scrisoare deschisă, să venim cu o intervenţie la «Viaţa satului», cineva trebuie să ne audă!”, şi-a strigat disperarea Romeu Burciu.

Burcu Romeu_b
Romeu Burciu: „Nu mi se pare normal ca un fermier care a fost timp de trei ani la control dintr-o serie de patru, când nu i s-a imputat nici măcar un euro şi nu s-a constatat nici o greşeală sau fraudă, să fie ţinut cu plata tocmai până în iunie şi să nu primească nici un avans din subvenţii! Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu sunt împotriva controlului; pământul e acelaşi de când îl lucrez din 2011, nici nu se lungeşte, nici nu se lăţeşte. Dar faptul că sunt date deoparte dosarele de la plată nu e un lucru benefic pentru agricultori! Nu mai vorbesc în ce chinuri se zbat cei care au şi zootehnie!”

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 1910 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?