Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AAC: Guvernul şi MADR să facă demersurile pentru ca România să poată apela în continuare la tratamentul cu neonicotinoide

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 16:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care reunește organizațiile LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR, au organizat o conferință de presă vineri, 27 ianuarie 2023, de la orele 11:00, în Aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (A.S.A.S.), din București.

Conferința a avut ca scop principal apărarea dreptului României, ca stat membru U.E., de a acorda autorizații de urgență pentru utilizarea temporară a substanțelor de protecție a plantelor din gama insecticidelor neonicotinoide, în baza regulamentului european de punere în aplicare a regulamentului cadru privind punerea pe piață a pesticidelor.

Ce ne-am propus să realizăm? Alianța pentru Agricultură și Cooperare cere Guvernului României și Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru ca România să poată apela în continuare la tratamentul semințelor cu insecticide neonicotinoide (în baza art. 53 din Reg. (CE) 1107/2009), până la momentul în care industria produselor de protecția plantelor va pune pe piață o altă moleculă care să asigure o protecție cel puțin la fel de eficientă ca neonicotinoidele față de dăunătorii de sol specifici zonei bazinului Mării Negre.
De ce ne dorim acest lucru? Fiindcă România este primul producător de floarea-soarelui și porumb, după cum este și cel de-al treilea producător de semințe (material semincer) pentru aceleași culturi la nivelul U.E. În condițiile pierderii dreptului femierilor de a-și proteja eficient ogoarele, aceștia nu vor mai putea înființa cele două culturi de importanță majoră, ceea ce ar însemna un dezastru economic pentru sectorul agricol românesc și, implicit, pentru securitatea alimentară a partenerilor săi de export intra- și extra-comunitari. În aceste condiții, este vital să apelăm la tratamentul cu neonicotinoide al semințelor acolo unde se depășește Pragul Economic de Dăunare (PED), întrucât, singură, rotația culturilor nu poate ține sub control populațiile de dăunători, iar substanțele de protecția plantelor au un rol recunoscut științific în gestionarea integrată a bolilor și dăunătorilor.

Așadar, susținem cu fermitate necesitatea utilizării neonicotinoidelor în agricultura românească. Totodată, în cadrul acestei întâlniri, Alianța a subliniat faptul că România are condiții pedo-climatice specifice, diferite față de cele ale majorității țărilor U.E., și, ca atare, tehnologiile agricole aplicate la noi sunt diferite față de tehnologiile folosite în altă parte. Totodată, a fost subliniat faptul că și fermierii din România caută soluții de reducere a amprentei asupra mediului și de se conforma acelorași condiții exigente de protejare a acestuia.
Ca fermieri, ne-am exprimat și continuăm să ne manifestăm îngrijorarea în ceea ce privește asigurarea securității alimentare a României, dar și a U.E. Fermierii români fac parte cu demnitate din marea familie a mediului asociativ agricol european și doresc să își apere reziliența afacerilor în spațiul economic european.

În urma acestui eveniment, considerăm că statul român, prin intermediul tuturor instituțiilor sale, trebuie să adopte o poziția fermă în a-și apăra interesele economice agricole, iar instituțiile europene, atunci când stabilesc politicile de mediu, trebuie să țină cont de specificul regional, inclusiv cel din zona României, țară care ocupă poziția 5, ca suprafață agricolă, după Franța, Spania, Germania și Polonia și la egalitate cu Italia.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în numele celor patru organizații, speră că a reușit să sublinieze, prin organizarea acestui eveniment, importanța demersului inițiat. Totodată, în deplină transparență și asumare, face un apel către consumatori, către publicul larg, către autorități, pentru a se alătura acestei inițiative, de a sprijini activitatea fermierilor români și de a consolida poziția de furnizor de hrană sigură și de calitate a României.

Faptul că sunteți în cunoștință de cauză vizavi de problematica expusă anterior, dar și de organizarea acestui eveniment reprezintă, în sine, un gest de solidaritate, de mediatizare obiectivă și transparentă.

În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.
LAPAR - Nicolae VASILE
PRO AGRO - Ionel ARION
UNCSV - Mircea BĂLUȚĂ
Forumul APPR - Nicolae SITARU

Vizualizat: 646 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?