Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A început pregătirea campaniei de primăvară

Publicat: 05 martie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă de precampanie agricolă, KWS, Bayer CropScience şi Agrocomerţ Holding (dealer Claas) au organizat o serie de întâlniri de iarnă cu fermierii din vestul ţării pentru a le prezenta portofoliile de produse şi inputuri agricole, dar şi noutăţile în materie de seminţe, produse de protecţia plantelor şi tehnică agricolă pentru acest an agricol

Click pe poza pentru galerie!

Propunerile celor trei firme germane nu i-au lăsat indiferenţi pe fermierii din Banat, întrucât aceştia au venit în număr dublu faţă de estimările organizatorilor, peste două sute. „Am vrut să aducem pe piaţa din vest nu numai calitatea pe care o impun firmele germane, ci şi informaţii despre nouăţile la seminţe, pesticide, utilaje agricole.

Am venit şi cu soluţii de creditare, de aceea e invitată alături de noi şi banca BRD”, ne-a declarat Daniela Savu, director regional pentru vestul ţării al companiei KWS România.


Soluţii flexx-ibile de protecţia plantelor

Cu un portofoliu de 55 produse omologate pentru România, Bayer dispune de soluţii complete privind protecţia cerealelor păioase, a porumbului, florii-soarelui, rapiţei, la cartofi şi la sfecla de zahăr, dar şi la viţa de vie, pomi fructiferi şi în legumicultură.

„Avem un portofoliu mare de produse care ne permite să venim cu soluţii complete pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în agricultură. La început de 2012 venim cu noi soluţii flexibile pentru protecţia plantelor”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Daniel Grosz, director tehnic pe zona de Vest al firmei Bayer.

O trecere în revistă a noilor soluţii flexibile de la Bayer a făcut Alexandru Rădulescu, director regional Bayer: „avem un fungicid nou superperformant Zantara. La cultura porumbului, pe lângă deja cunoscutele Merlin Duo şi Adengo, am venit cu un nou produs Merlin flexx, care, aşa cum îi spune şi numele, e foarte flexibil, adaptat la orice situaţie, care poate fi aplicat şi singur, dar şi cu alte produse, care pot să mărească spectrul de combatere.

De asemenea, avem un fungicid nou foarte performant, pe care anul trecut l-am încercat în teren - Sfera, pentru floarea soarelui şi sfeclă, la care diferenţele de producţie sunt semnificative”.

Falcon Pachet Cereale, lansat anul trecut, este un pachet tehnologic complex cu două produse perfect compatibile, pentru tratarea a 20 ha cereale păioase: fungicidul Falcon şi erbicidul Sekator. „Dacă aplicăm un tratament cu cele două produse amestecate, facem automat un tratament simultan cu cinci substanţe active”, i-a explicat eficienţa Daniel Grosz.

Reprezentanţii companiei au anunţat ca noutate pentru acest an lansarea programului de fidelizare „BayFidelis”. „Este simplu, utilizaţi produse Bayer, iar câştigul este dublu: aveţi culturi curate, asigurate şi totodată beneficiaţi de anumite premii”, a dat detalii Daniel Grosz.

 

KWS aduce sămânţa bună

Ion Voinea, manager de producţie al KWS Seminţe a prezentat întreg portofoliul companiei, insistând pe varietăţile de porumb. În categoria grupei FAO 200-300 a fost lansat hibridul Karnevalis, un dentat extratimpuriu excelent la producţia de boabe, cu o producţie medie de 10-11 tone/ha, în România.
Reprezentatul KWS a precizat că în România, în ultimii ani, fermierii au coborât mult îîn grupa FAO, în prezent hibrizii semitimpurii acoperind mai mult de 56% din piaţa românească.

Din gama hibrizilor semitimpurii, KWS 2376 rămâne cel mai vândut hibrid al KWS şi în primii zece hibrizi din România. Ponderat ca producţii, hibridul dispune de o rezistenţă dovedită în condiţii de secetă şi de arşiţă.

Grupa de maturitate FAO 400-500 se pliază cel mai bine pe condiţiile din Banat. În această categorie, noutatea KWS este hibridul Kalimnos, având dublă performanţă în condiţii intensive, recomandat fermelor în care inputurile îl pot pune în valoare.

Mikado - regele silozului în România - are, de anul trecut, o nouă întrebuinţare, pentru producţia de biogaz.
În 2012, KWS intră îîn piaţă şi cu patru hibrizi de sorg pentru biogaz şi pentru siloz, dar şi pentru peleţi.


Firmele propun, fermierii aleg

Alegerea celor mai potrivite soluţii tehnologice pentru activitatea din fermă este cu atât mai grea cu cât de la an la an apar noi produse. Fermierii tind să meargă pe produsele care le-au asigurat producţii bune în anii anteriori, dar totodată trebuie să mizeze şi pe noutăţi, care le-ar putea aduce recolte bogate în diferite condiţii tehnologice sau climatice. „Vom continua sa folosim produsele din anii trecuţi, dar tot timpul ne place să testăm lucrurile noi.

Aceste decizii nu sunt luate la întâmplare, facem loturi experimentale, de care mă ocup personal. După experimentarea în loturi pe o perioadă de trei ani ne putem pronunţa dacă este un hibrid bun sau nu, respectiv un insecticid sau fungicid bun.

La porumb, folosim hibrizii mai tardivi sau semitardivi, pentru că cei timpurii nu prea fac producţie. Bineînţeles, în anii secetoşi am putea avea probleme cu hibrizii mai tardivi”, ne-a declarat Ianko Zifceak, administrator al grupului Maxagro din localitatea timişeană Gătaia, unde cultivă 10 mii ha.

Productivitatea şi adaptabilitatea la condiţiile pedoclimatice sunt principalele criterii de alegere a produselor. „Productivitatea hibrizilor şi adaptabilitatea la zona din care fac parte, acesta e primul criteriu. La protecţia culturilor, decisivă este eficienţa erbicidelor, insecticidelor, fungicidelor. La tratamentul seminţei, urmăresc să acopere un spectru cât mai larg pentru combaterea dăunătorilor”, ne-a declarat Valentin Kovacs, fermier din Lugoj, judeţul Timiş.

Reprezentantul grupului de firme Maxagro spune că 40 la sută din totalul inputurilor folosite în ferma proprie provin de la Bayer şi KWS: „cu hibrizii de la KWS am avut trei ani la rând o producţie foarte bună şi constantă, iar anul trecut am avut şi producţii record de 12.800 kg/ha, boabe. Am încredere în noul hibrid FAO 500 (Kalimnos - n.r.). Consider că hibrizii noi sunt de top”,

Întrucât deţine şi o fermă de vaci cu lapte, Valentin Kovacs este interesat îndeosebi de hibrizii pentru siloz de la KWS: „am cultivat porumbul pentru siloz, şi vom cultiva şi sorgul pentru siloz. Producţiile record obţinute au fost la hibridul Mikado, undeva la 72 tone/ha”.

În materie de pesticide, eficienţa maximă în combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor ar putea fi dată tocmai de noile produse. „Erbicidarea cu Merlin de la Bayer a avut eficienţă foarte mulţumitoare în cultura de porumb. Dar, ca să poţi obţine eficienţă maximă trebuie să ţii pasul cu ultimele noutăţi care apar în domeniu, lucrul prioritar pentru noi.

Mi-a atras atenţia în mod deosebit ultima generaţie de Merlin de la Bayer, pe care îl voi încerca pe o suprafaţă de minim 30 ha. Referitor la utilaje, la firma Claas, acolo mai avem o rezervă, fiindcă nu avem disponibilitate financiară să putem achiziţiona astfel de utilaje, din cauza costurilor foarte mari”, a spus Valentin Kovacs.

 

KWS ÎN EUROPA ŞI ÎN LUME

KWS este lider mondial în domeniul seminţelor de sfeclă de zahăr.
În 2011, 13% din totalul cifrei de afaceri de 855,4 mil. euro (în creştere cu 101,2 mil. euro) a reprezentat investiţia în cercetare şi dezvoltare.

Anul trecut, KWS a ocupat locul 2 în Europa, cu o cotă de piaţă, în creştere, de 18%, fiind liderul porumbului pentru siloz, cu 25% din piaţa europeană, iar pe segmentul de porumb boabe s-a clasat pe locul 3 (11% din piaţă).

KWS produce cel mai vândut hibrid de porumb în Europa (Ronaldinio), pentru al treilea an consecutiv, şi deţine trei hibrizi clasaţi între primii zece cei mai vanduţi hibrizi de porumb din Europa.

Anul acesta KWS împlineşte 10 ani de când e pe piaţa din România. KWS Seminţe şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă la porumbul siloz, ocupând în acelaşi timp locul III între companiile multinaţionale de seminţe, cu o cotă de piaţă de 11%. În 2011, a vândut cu 44 mii mai multe unităţi de porumb decât în 2010.

GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE

Agrocomerţ Holding SA Timişoara distribuie, în vestul României (21 de judeţe), tehnică agricolă din producţia a opt firme europene, de la prelucrarea solului, semănat, erbicidat, administrat îngrăşăminte până la recoltat, transport şi depozitarea producţiei agricole. Pe lângă cunoscutele branduri Claas, Lemken, Amazone, Hawe-Wester, Oehler, Mailleux şi Fransgard, de anul acesta Agrocomerţ va distribui şi utilajele de prelucrarea solului ale firmei greceşti Papadopoulos, inclusiv prăşitoare.

„Având în vedere starea de vegetaţie a culturilor la ora actuală, recomandăm clienţilor noştri să analizeze cu foarte mare atenţie necesarul de utilaje, să-şi stabilească o prioritate a acestora şi să acţioneze pentru a le comanda, în aşa fel încât să le livrăm la timp”, ne-a declarat Stănică Coman, director de Vânzări şi Marketing, Agrocomerţ Holding S.A.

Olivia FIRI
Paula CHIRCULESCU

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!