Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A doua desprimăvărare

Publicat: 01 mai 2017 - 18:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Așa cum au avertizat și meteorologii, episodul de vreme rea înregistrat imediat după Sfintele Paști, cu temperaturi scăzute aproape de pragul de îngheț și cantități sub formă de precipitații (lapoviță și ninsoare), a afectat rapița, pomii fructiferi și vița-de-vie, dar și semănăturile de primăvară, îndeosebi floarea-soarelui și porumbul.

Scurtă și severă! Așa a fost perioada de iarnă în miez de primăvară. Fermierii au evaluat câmpul imediat după topirea zăpezii și odată cu încălzirea vremii - și chiar intrarea bruscă în sezonul cald al verii, au intervenit cât mai rapid cu măsurile agrotehnice impuse de starea culturilor.

ZapadaClick pe poza pentru galerie!

VRANCEA
Dezastru: culturi frânte, culcate la pământ, semănături sub apă!
Constantin Bazon, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea, ne-a schițat pe scurt, imaginea nudă și crudă a dezastrului: rapița frântă, păioasele culcate la pământ, floarea-soarelui și porumbul sub ape! În ultima treime a lunii aprilie, mare parte din precipitațiile căzute, de până la 85 l/mp, au fost sub formă de lapoviță și ninsoare; stratul de zăpadă oscilând între 20 și aproape 40 cm. „Pentru că a căzut o zăpadă grea, cu multă apă, a frânt tijele plantelor de rapiță și a îndoit grâul și orzul la 90 de grade. Florile de rapiță au avortat într-un procent destul de ridicat. Sunt pierderi însemnate de recoltă!”, ne-a declarat cu amărăciune în glas Constantin Bazon.
În sudul județului, din cauza excesului de umiditate, canalele din incinta de desecare s-au umplut, iar apa s-a revărsat peste culturile abia semănate: floarea și porumbul. După multe intervenții ale administrației locale, ANIF Vrancea a pornit destul de târziu stațiile de desecare.
Constantin Bazon are află în cultură 700 ha de rapiță și 1.100 ha de grâu și orz. În mod cert, susține că are calamitate aproape jumătate din aceste culturi. „Altceva mai rău de-atâta ce poate fi?!”, a rostit Bazon. Și a continuat gândul: „Ne-a dat Dumnezeu un an de care nu am avut parte niciodată! Între 20 și 24.04 să ai asemenea temperaturi și asemenea volum de precipitații, nu s-a mai pomenit!”.
Constantin Bazon a precizat că fermierii vor face dosarele de calamitate, dar fără prea mult optimism. Cultivatorul s-a întrebat retoric: „Interesează pe cineva ce pierderi au fermierii?”

BACĂU
„Zăpada mieilor” nu a pus în pericol rapița
În Bacău, „zăpada mieilor” a atins 20 cm grosime în zona Sascut-Tătărăști și ceva mai puțin în Letea Veche, acolo unde grupul de firme Agromold își are fermele. „La noi rapița este la începutul înfloririi, s-a format tija principală, dar având în vedere că producția va fi din ramificații, sperăm să nu ne afecteze atât de mult. Nu știm încă dacă pe tijă mai rămâne ceva producție!”, ne-a declarat Mihai Pantelimon, proprietarul Agromold. Fermierul are semănate 180 ha de rapiță. „La Sascut a nins mai mult, iar temperatura a fost -1oC. Cultura pe 50 ha a fost semănată un pic mai târziu; însă nu este calamitat prea mult din suprafață. Am aplicat cu rigoare agronomică tehnologia de cultivare, rapița am fertilizat-o la maximum, i-am dat și sulf, și bor, și azot, am erbicidat-o și am făcut și primul tratament cu insecticid împotriva gărgăriței tulpinilor. Plantele sunt viguroase, au stat în picioare și stratul de zăpadă nu a culcat tija principală”, a susținut fermierul băcăuan.

Tehnologie cadru pentru 3,3 t/ha
Floarea-soarelui pusă pe 220 ha, cu hibrizi de la Syngenta și Caussade, este răsărită neuniform, cea mai dezvoltată aflându-se în fenofaza de două frunzulițe. Cea mai mare parte a culturii se află în zona de sud a județului, unde stratul de zăpadă a acoperit-o protector. „La prașila mecanică vom administra și îngrășăminte chimice azotoase. Când se va dezvolta în 6 frunze, vom face o erbicidare. Avem o tehnologie cadru pentru o producție stabilă de 3.300 kg/ha”, a susținut fermierul.
Semănatul porumbului, ultima filă a campaniei. La începutul lui mai, porumbul (200 ha) nu era însămânțat în totalitate. „Avem o întârziere la semănat, dar nu-mi fac probleme. Pot să realizez un ritm de 30 ha/zi, dar urmăresc să nu fac rabat de la calitate. Mă folosesc de o singură semănătoare de precizie, Kuhn. Așa că în 5 zile bune de lucru terminăm însămânțările. Utilizez sămânță hibridă de la Monsanto DKC 4717 și DKC 4590 și de la Pioneer din gama Optimum AQUAmax”, a precizat Mihai Pantelimon.

IAȘI
Însămânțarea porumbului, o lucrare întârziată cu noroc
După valul de frig, Theodor Marian Topală, liderul Asociației Uniunea Producătorilor Agricoli Privați Iași, trebuia să facă evaluarea stării de vegetație la semănăturile de toamnă și de primăvară: 150 ha de rapiță și 120 de grâu, precum și 110 ha de floarea-soarelui și 20 ha de soia. „Din cauza vremii reci nu am reușit să semăn porumbul acum, aproape de 1 mai. Am pregătite două semănători de precizie, am mecanizatori destoinici (Matei Florea, Mihai Bulbuc, Cătălin Chelaru sau Constantin Bulbuc) și în 5 zile voi termina lucrarea. Am sămânță hibridă semitimpurie de la Monsanto, care a dat bune rezultate în anii trecuți”, ne-a asigurat fermierul moldav.
În ferma lui Topală, de 600 ha, floarea-soarelui este răsărită în proporție de 40%. În perioada critică de după Paști, mercurul termometrelor coborâse până la -2oC și riscul ca rapița să aibă crăpături pe tijele tulpinii este destul de mare. “Floarea-soarelui, spre norocul meu, nu a răsărit toată. Porumbul am fost inspirat să nu-l semăn, iar la grâu am un soi austriac cu înfrățire în primăvară, și fiind la sfârșit de înfrățire în perioada gerului, nu a prea fost afectat”, ne-a declarat fermierul.
Cultivatorul este destul de conștient că îl așteaptă o perioadă densă în lucrări ce necesită o bună organizare a activității. Urmează ca, după ce se va mai zvânta terenul și se va putea intra în câmp, să se aplice un tratament fitosanitar preventiv cu un fungicid, sistemic cu trei substanțe active, care să poată proteja cât mai mult culturile. După care va administra un stimulator de creștere pentru repornirea în vegetație, îndeosebi a rapiței.

ALBA
”Vremea ne-a cam dat înapoi cu lucrările”
La începutul lunii mai, inginerul Ioan Simion Dragomir din Ohaba avea pregătit terenul, vreo 40 ha, și se învrednicea cu organizarea semănatului orzoaicei de primăvară, florii-soarelui și al porumbului. „Am de pus o suprafață mică, numai 7 ha de orzoaică și câte 15 cu floare și porumb. Am însămânțat culturile de ovăz, grâu și lucernă. Vremea potrivnică ne-a cam dat înapoi cu lucrările”, a precizat fermierul. Agronomul ne spunea că în zonă a căzut un pic de zăpadă, nesemnificativă, în schimb a venit la timp o ploicică de 20 l/mp, puțină, dar numai bună pentru prelucrarea solului. Alminteri, trebuia să intre cu discul de mai multe ori pe terenul tare ca piatra. Agricultorul a cumpărat, zilele trecute, de la un fermier din Bacău, un tractor Fiat cu cupă, de 100 CP, adus din Franța. „Îmi trebuia, nu mai găsim oameni de lucru la fermă, am și vaci cu lapte. Așa că trebuie să urce pe tractor tatăl meu, care este în vârstă, și cei doi feciori. Avem o afacere de familie”, a ținut să sublinieze inginerul Dragomir.

TELEORMAN
Culturi îmbătrânite înainte de vreme?!
După bruma groasă de primăvară la -2oC, căzută în ultima decadă a lunii aprilie, rapița și-a revenit și în ferma lui Ion Dobre din Dobrotești. De asemenea, orzul și grâul au scăpat de șocul de frig. „Cel mai afectat a fost porumbul care era în frunzele cotiledoane, deoarece au degerat; dar sper ca vârful de creștere să fie în pământ”, a susținut cultivatorul care are în cultură 100 ha de rapiță, 30 de orz, 300 ha de grâu, 30 ha de porumb și până la 750 ha cu floarea-soarelui.
La începutul acestei luni, teleormăneanul ne spunea că va aplica tratamentul 2 cu fungicid la cerealele păioase. A făcut două fertilizări, iar după cum va evolua vremea, va mai veni și cu o ultimă fracție de azot, pentru că sunt foarte aproape de fenofaza de burduf. „Nu ne ducem peste culturi cu vreo erbicidare, pentru că după stresul ăsta nu poate să mai metabolizeze așa repede erbicidul”, a explicat Ion Dobre.
Prășitoarele și-au revenit din stresul termic, sunt parțial răsărite și vor pleca în vegetație. „După ploile de 50 l/mp s-a refăcut rezerva de apă în sol, însă nu stăm liniștiți, avem nevoie la începutul lunii mai de vreo 15-20 l/mp de precipitații. Față de anul trecut, când am avut exces de umiditate, acum e ceva mai bine. În aprilie au fost mai multe zile cu 23-24 de grade, a venit valul de frig, a fost amplitudine mare între zi și noapte, plantele au stagnat din dezvoltare, au redus motoarele de creștere vegetativă. Cred că și înălțimea lor va fi mai mică decât cea normală. Am vreo 40 de ani de agricultură și constat că, în general, culturile parcă sunt îmbătrânite mai înainte de vreme; le-au forțat căldurile!”, a concluzionat Ion Dobre.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (185) din 1-14 mai 2017

 

Vizualizat: 561 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?