Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

A 5-a cea MAI cultivată cereală - SORGUL

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La o lună de la înființarea organizației interprofesionale Sorghum ID, Asociația Producătorilor de Porumb din România a organizat, cu ocazia INDAGRA, o conferință având ca temă de discuții sorgul, a cincea cea mai cultivată cereală a lumii, cu peste 40 milioane de hectare. 

Puțin apreciat în Europa, care din această cauză importă o cantitate importantă din America, sorgul are totuși toate calitățile pentru a fi cultivat în România. Perioada de vegetație destul de scurtă, motiv pentru care reprezintă o bună cultură intermediară, necesarul redus de inputuri agricole și adaptarea la încălzirea climatică sunt doar câteva dintre atuurile culturii.

„Companiile de semințe au lucrat mult la genetică. S-a obținut o precocitate mai bună și diminuarea diferențelor de randament dintre hibrizii timpurii și cei tardivi. Totodată, absența taninului a dus la o îmbunătățire a digestibilității în hrana animalelor. Caracteristicile sunt practic similare porumbului. Pe lângă asta, sorgul are o expunere scăzută la activitatea bolilor sau a dăunătorilor și, foarte important, este rezistent la secetă”, ne-a explicat Charles-Antoine Courtois, manager de proiect în cadrul organizației Sorghum ID.

 

 

Charles-Antoine-Courtois.2jpg_b                                         Charles-Antoine Courtois: „Sorgul este o cultură complementară, nu vine în competiție cu porumbul sau cu floarea-soarelui. Prin programele de ameliorare europene se încearcă acum creșterea vigorii plantei la pornirea în vegetație, sporirea rezistenței la frig și dobândirea unei calități superioare a boabelor pentru piețele de consum uman”.

Potențial uriaș, dezinteres total

O privire mai concretă asupra acestei culturi în România ne-a fost oferită de către Dumitru Manole, fermier din județul Constanța, care în ultimii trei ani a organizat câmpuri experimentale cu hibrizi de sorg din portofoliul companiei Euralis. După ce a înregistrat producții și de peste 12 tone la hectar, acesta a făcut o serie de recomandări.

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1016 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?