Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A 5-a cea MAI cultivată cereală - SORGUL

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La o lună de la înființarea organizației interprofesionale Sorghum ID, Asociația Producătorilor de Porumb din România a organizat, cu ocazia INDAGRA, o conferință având ca temă de discuții sorgul, a cincea cea mai cultivată cereală a lumii, cu peste 40 milioane de hectare. 

Puțin apreciat în Europa, care din această cauză importă o cantitate importantă din America, sorgul are totuși toate calitățile pentru a fi cultivat în România. Perioada de vegetație destul de scurtă, motiv pentru care reprezintă o bună cultură intermediară, necesarul redus de inputuri agricole și adaptarea la încălzirea climatică sunt doar câteva dintre atuurile culturii.

„Companiile de semințe au lucrat mult la genetică. S-a obținut o precocitate mai bună și diminuarea diferențelor de randament dintre hibrizii timpurii și cei tardivi. Totodată, absența taninului a dus la o îmbunătățire a digestibilității în hrana animalelor. Caracteristicile sunt practic similare porumbului. Pe lângă asta, sorgul are o expunere scăzută la activitatea bolilor sau a dăunătorilor și, foarte important, este rezistent la secetă”, ne-a explicat Charles-Antoine Courtois, manager de proiect în cadrul organizației Sorghum ID.

 

 

Charles-Antoine-Courtois.2jpg_b                                         Charles-Antoine Courtois: „Sorgul este o cultură complementară, nu vine în competiție cu porumbul sau cu floarea-soarelui. Prin programele de ameliorare europene se încearcă acum creșterea vigorii plantei la pornirea în vegetație, sporirea rezistenței la frig și dobândirea unei calități superioare a boabelor pentru piețele de consum uman”.

Potențial uriaș, dezinteres total

O privire mai concretă asupra acestei culturi în România ne-a fost oferită de către Dumitru Manole, fermier din județul Constanța, care în ultimii trei ani a organizat câmpuri experimentale cu hibrizi de sorg din portofoliul companiei Euralis. După ce a înregistrat producții și de peste 12 tone la hectar, acesta a făcut o serie de recomandări.

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 651 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!