Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Directorul general al TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan

Publicat: 08 ianuarie 2013 - 16:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei, starea actuală de vegetaţie a culturilor promite un an agricol bun

Click pe poza pentru galerie!

Directorul general al TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan, este destul de mulţumit: „Eu sunt la Brăila din 2001. Pot spune că avem cea mai bună stare de vegetaţie din ultimii 12 ani la toate culturile de toamnă”.
Exploataţia agricolă are însămânţată cu grâu o suprafaţă de 18 mii ha, cu orz - 8.000 ha şi cu rapiţă - 11.000 ha.  

„Avem cea mai bună stare de vegetaţie la toate culturile de toamnă din ultimii 12 ani!
Lucian Buzdugan, director general TCE 3 Brazi

 

Pericolul asfixierii plantelor

Situaţia extraordinar de bună a semănăturilor de toamnă şi dezvoltarea rapidă a plantelor le dă oarecum de gândit specialiştilor. Lucian Buzdugan are o uşoară umbră de îngrijorare: „Totuşi, îmi permit să trag un semnal de alarmă, din cauza taliei destul de înalte a grâului şi a orzului; chiar şi a rapiţei.

S-ar putea ca pe perioada de iarnă să apară fenomenul de asfixie, ceea ce ne-ar încurca foarte mult. Un strat de zăpadă prea gros ar putea să facă o pojghiţă de gheaţă deasupra şi să obtureze pătrunderea aerului către plante. Având o talie mai mare, plantele au şi un consum mai ridicat de oxigen”.


Recomadările unui reputat specialist

„Dacă e să adresez câteva recomandări cultivatorilor agricoli care ne citesc, prima ar fi aceasta: să se pregătească şi să se aprovizioneze cu doze suplimentare de azot, pentru că plantele au pierdut mare parte din nitrogen prin creşterea vegetativă”, spune inginerul Buzdugan.

De regulă, în exploataţia agricolă a companiei TCE 3 Brazi se aplică azotul sub formă de uree sau azotatul de amoniu. „În sezonul rece, recomand ureea, iar pentru perioada când se încălzeşte, azotatul de amoniu”. În continuare, Lucian Buzdugan a subliniat faptul că pe piaţă a apărut un produs realizat la Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Năvodari.

Este vorba despre Ureea NG, cu degajare lentă, un îngrăşământ de azot tratat cu inhibitori naturali de nitrificare care se volatilizează mai greu, se levigă mai greu, prin urmare coeficientul de utilizare a acestui îngrăşământ de către plante creşte. Ureea NG ar putea fi o soluţie pentru mulţi cultivatori agricoli.

De asemenea, Lucian Buzdugan a adus în discuţie noi soluţii tehnologice la îndemâna fermierilor, cum ar fi îngrăşămintele lichide şi fertiirigarea. „Cred că este demn de reţinut faptul că tehnologia care prinde din ce în ce mai mult în România în ultimul timp este cea a îngrăşămintelor lichide - care favorizează o mai bună legătură între îngrăşământ şi sol şi asigură o capacitate ridicată de preluare de către plante. Fără a mai spune că îngrăşămintele lichide pot fi combinate mai bine cu apa de irigat”.


Întreaga suprafaţă e pregătită pentru semănatul de primăvară

La întrebarea noastră „ce aduce nou viitoarea campanie de primăvară în Insula Mare a Brăilei?”, directorul Lucian Buzdugan ne-a răspuns cu mult optimism că primăvara 2013 îi va găsi mult mai bine pregătiţi, comparativ cu anii din urmă, şi cu anumite realizări în premieră. „Este pentru prima dată când reuşim ca o treime din suprafaţă să o scarificăm şi tot pentru întâia oară când reuşim să administrăm îngrăşămintele cu fosfor încă din toamnă la pregătirea patului germinativ.

Campania agricolă de primăvară ne găseşte, practic, cu întreaga suprafaţă pusă la punct! Adică, numai să fie însămânţată!”

 

Principiile unei agrotehnici moderne

În „bărăganul dintre ape” se aplică principiile unei agrotehnici moderne, având drept scop maximizarea randamentelor pe unitatea de suprafaţă şi reducerea costurilor specifice pe hectar şi pe unitatea de produs. Aceste obiective nu se pot atinge fără un efort investiţional pe măsură. Din 2001 şi până în prezent, în Insula Mare a Brăilei, volumul investiţiilor a depăşit cu mult 100 de milioane de euro.

În continuare, compania achiziţionează noi echipamente pentru irigat de tip pivot marca Valley, în dotarea exploataţiei agricole urmând să intre un nou lot de instalaţii.

Procesul investiţional nu se opreşte aici. Intenţia conducerii companiei este de a înnoi zestrea de tractoare cu încă 35 de noi utilaje din gama de putere 350 CP, înlocuind tractoarele care au la activ şase - şapte campanii agricole.

 

Sistemele de lucrări minime

În Insula Mare a Brăilei, zestrea tehnică este la un nivel superior, în pas cu noile realizări în domeniu. În dotare se află echipamente de lucru performante menite să execute mai multe lucrări la o singură trecere în câmp şi cu un front de lucru cât mai larg. Compania a cumpărat un agregat complex pentru semănatul culturile direct în mirişte, tehnică testată şi verificată în această campanie agricolă, trecând cu brio „botezul” probei de lucru în câmp.

Cu ajutorul acestei maşinării-minune în toamnă au fost înfiinţate 1.000 ha de rapiţă, din cele 11 mii de ha ocupate cu această cultură. Într-un viitor apropiat vor intra în dotare încă cinci - şase asemenea agregate complexe. Conceptual, întreaga gamă de maşini şi de utilaje agricole este utilizată în cadrul sistemelor de lucrări minime -  “minimum tillage” sau “zero tillage”.
Încă din toamnă, în Insula Mare a Brăilei, s-au pus baze temeinice pentru un an agricol de excepţie.

 

Decolmatarea canalelor de desecare

Pe perioada sezonului rece, lucrătorii insulari şi-au propus - şi vor reuşi, după cum ne asigură directorul Buzdugan - să decolmateze, prin efort financiar propriu, peste zece la sută din reţeaua canalelor de desecare. Deja, la această oră, canalele de colectare şi cele secundare sunt curăţate pe o distanţă de zeci de kilometri. În incinta îndiguită, reţeaua de desecare şi de drenaj aparţine statului şi are o lungime totală de 1.362 km.

Vizualizat: 1750 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
IMB
|
02. 06, 2013. Wednesday 22:05
Il rog pe dl Buzdugan sa-i transmita urmatorul mesaj lui Culita Tarata : in mai multe publicatii a fost dat in vileag ca, de cand aveti la dispozitie insula, ati defraudat statul cu modesta suma de aprox 1 miliard de euro. Normal ca va permiteti utilaje ultimul racnet in materie.
5.
imagini video pregatirea patului germinativ prin renuntarea la aratura
|
01. 17, 2013. Thursday 08:17
nu e plugul chisel ,un utilaj si mai performant ,care nu trebuie sa lipseasca http://www.youtube.com/watch?v=xHWunCGfmPk
4.
EROZIUNE
|
01. 16, 2013. Wednesday 18:53
MAI AVEM DE LUCRAT SI LA pERDELE ANTIEROZIONALE CARE SUNT PLANTATII DE-A LUNGUL CURBEI DE NIVEL A TERENULUI IN PANTA PENTRU REGULARIZAREA SCURGERII DE SUPRAFATA A APEI IN VEDEREA REDUCERII EFECTULUI EROZIONAL SI SISTEM DE CULTURA IN FASII FASII ALTERNANTE DE PRASITOARE PAIOASE SI IERBURI PE TERENURI IN PANTA DISPUSE DUPA DIRECTIA GENERALA A CURBELOR DE NIVEL CARE AU ROLUL DE A DIMINUA PROCESUL DE EROZIUNE A SOLULUI OARE PESTE CATI ANI SE VOR FACE ACESTE LUCRARI?
3.
plugul tip CHISEL
|
01. 16, 2013. Wednesday 18:34
inlocuirea araturiiprin lucrarea cu CHISELUL,care afaneaza solul fara a intoarce brazda si mentine la suprafata soluluiaproximativ 50% din resturile vegetale ale culturii precedente contribuie la incadrarea pierderilor de sol in limitele admisibile 6-8 t/ha/an. Renuntarea la aratura si folosirea unei semanatori speciale pentru semanatul sorgului direct in miriste de grau determina reducerea pierderilor de sol prin eroziune cu peste 80% combaterea buruienilor se face numai pe cale chimica Aplicarea mulciului mulciul este un strat format dintr-o masa vegetala inerta care poate cuprinde deseuri de plante(paie,frunze,rumegus de lemn)aceste materiale au urmatoarel;e efecte asupra solului combate imburuienarea conserva umiditatea in sol regleaza temperatura in sol,reduce compactarea superficiala a solului9formarea crustei)
2.
Redactia FERMA
|
01. 16, 2013. Wednesday 11:30
Buna ziua, Asteptam sa ne lasati datele dumneavoastra de contact - e-mail si telefon - la adresa redactia@revista-ferma.ro
1.
an greu 2013
|
01. 11, 2013. Friday 22:18
2013 -CEA MAI MARE SECETA DIN ULTIMII 60 DE ANI SURSA AGENTIA METEO DIN ANGLIA. SI ASA VOR FI TOTI ANII DE ACUM PANA IN 2050,UN AN MAI SECETOS CA ALTUL. TREBUIE SA NE AXAM PE PLANTE REZISTENTE LA SECETA,MAI PUTIN PORUMBUL si Floarea soarelui(fara suparare pentru cei care cultiva),trebuie axarea pe SORG,si pe cele care au o rezistenta mai buna la seceta.UNA DIN UNELTE CU CARE SE POATE FACE LUCRAREA PRIMARA A SOLULUI FARA CA ACESTA SA FIE INTORS ESTE PLUGUL TIP CHIESEL.chieselul s-a dovedit a fi foarte avantajos mai ales in zonele aride,evitand pierderile de apa prin evaporare. vom avea un aprilie mai cu precipitatii peste limita urmat de un iunie iulie august septembrie cu 36-43 grade celsius. Instalatiile de IRIGATII nu trebuie sa lipseasca de la marii arendatori de terenuri,vor trebui sa achizitioneze noi instalatii de irigat aripri de ploaie ,instalatii pe tambur etc In sudul romaniei va incepe desertificarea,vor trebui plantate mii de hectare de padure cu ajutorul sponsorilor,statul roman nu isi mai poate permite astfel de lucrari de combatere a eroziunii solului(CES).Va trebui regandita de catre Ministerul Agriculturii SISTENUL DE IRIGATII ENERGOFAG,si nu in ultimul rand terminarea canalului SIRET-BARAGAN PRIORITATE NATIONALA in fata oricarei investitii din ROMANIA c
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?