BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

8 soluții pentru a conserva apa în sol

Publicat: 14 ianuarie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români caută tot mai mult soluții pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, fiind foarte atenţi la acumularea şi conservarea apei în sol. Ce măsuri au la îndemână?

un articol de FLORIN NEACȘU - Director General Adjunct NHR Agropartners SRL

Fermierii trebuie să găsească soluţiile care se pretează cel mai bine condiţiilor specifice din ferma lor şi să aibă curajul de a încerca soluţii verificate atât în România, cât şi în alte ţări şi care se aplică de zeci de ani în diferite zone ale lumii.

 8 solutii pentru a conserva apa in sol_b

IATĂ CÂTEVA RECOMANDĂRI:

 

1. Toate lucrările trebuie făcute raţional, în perioada optimă, cu evitarea trecerilor inutile pe teren, a tasării solului şi a lucrărilor care favorizează evaporarea apei: cât mai puţine treceri pe sol, cu utilaje cu anvelope late sau cu şenile, când umiditatea este optimă şi în niciun caz când este exces de umiditate.

2.Imediat după recoltat trebuie făcută o lucrare superficială de dezmiriştire, care să spargă crusta, să distrugă buruienile - foarte mari consumatoare de apă - şi să favorizeze răsărirea vegetației şi a samulastrei care pot fi controlate fie mecanic, fie chimic.

3. Renunţarea la arătura cu răsturnarea brazdei se impune acolo unde condiţiile o permit, precum şi aplicarea unor tehnologii cu număr redus de lucrări sau chiar cu lucrări minime:

• se poate folosi cu succes scarificarea, cu productivitate mai mare şi cu consum mai redus de combustibil;

• lucrarea solului cu organe de lucru tip daltă până la o adâncime de 25-35 cm;

• pregătirea patului germinativ doar până la adâncimea de semănat;

• maşini combinate care efectuează mai multe lucrări într-o singură trecere;

• lucrarea solului în benzi înguste de câţiva cm în care să intre brăzdarul de semănat (strip till);

• semănatul direct sau în mulci.

4. Tocarea şi împrăştierea pe sol a resturilor vegetale (mulcirea) este importantă atât pentru reducerea evaporării apei, cât şi pentru aportul de materie organică pentru creşterea fertilităţii solului.

5. Folosirea îngrăşămintelor organice şi a lucrărilor care contribuie la creşterea calităţii şi fertilităţii solului.

6. Crearea de perdele forestiere de protecţie, care formează un microclimat favorabil, opresc vânturile care usucă solul, reţin zăpada şi contribuie la menţinerea umidităţii în sol.

7. Irigarea. Pentru cei mai norocoşi, care au la îndemână sisteme de irigaţii, irigarea raţională a terenurilor, fără exagerare (care poate duce la sărăturarea şi scăderea fertilităţii solului). Probabil, repararea şi întreţinerea sistemelor de irigaţii existente, poate un parteneriat pentru construirea altora noi, și întreţinerea canalelor trebuie să devină o preocupare de moment a fermierilor, până la realizarea sistemelor de irigaţii la nivel naţional.

NHR Agropartners SRL colaborează cu doi producători pentru a oferi soluţii integrate pentru sisteme de irigaţii şi suntem oricând la dispoziţia fermierilor pentru a lucra împreună în găsirea celei mai bune soluţii pentru aceştia.

8. În cazul arăturii, nivelarea şi tăvălugirea sunt esenţiale pentru acumularea, reducerea evaporării şi păstrarea apei în sol.

• Tăvălugirea după semănat măreşte contactul între seminţe şi sol, îmbunătăţind germinarea şi eliminarea aerului din stratul superficial al solului, care poate favoriza evaporarea apei.

• Tăvălugirea de primăvară ajută la spargerea crustei şi la realizarea contactului mai bun între rădăcinile plantelor şi sol, mai ales la culturile “descălţate” din cauza eroziunii eoliene sau prin scurgerea apei din ploi sau din topirea zăpezii.

Suntem convinşi că fermierii au destulă experienţă şi pregătire pentru a selecta cea mai potrivită soluție dintre cele existente. 

 

 

 

 

Vizualizat: 1535 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?