Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

8 recomandări pentru o fertilizare corectă

Publicat: 02 februarie 2022 - 15:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Soiurile și hibrizii intensivi cultivați în toate fermele vor asigura recolte motivate economic în condițiile aplicării ecoschemelor recomandate, cu condiţia aplicării unor tehnologii adecvate.

Anul agricol 2021 s-a încheiat cu bine în majoritatea fermelor, în sensul că nivelul recoltelor a fost mulțumitor și a motivat efortul tehnologic depus, deși sub aspect meteorologic au fost momente dificile, iar abaterile de la valorile normale ale precipitațiilor căzute și temperaturile înregistrate au afectat cerințele biologice optime din perioada de vegetație a culturilor.

 

CE-I PREA MULT NU E BUN!


Această situaţie a demonstrat că, în general, deşi cultivăm multe soiuri și hibrizi provenite din alte țări, unele cu condiții pedoclimatice mai mult sau mai puțin asemănătoare din țara noastră au fost bine alese. Este cunoscut faptul că, în codul genetic al fiecărui soi (hibrid) sunt înscrise informațiile privitoare la condițiile de mediu (apă, lumină, căldură, hrană etc.) în care soiul se dezvoltă în optim. Rezultă că toate modificările în intensitate ale unui factor care condiționează echilibrul unui sistem, favorizează o reacție care se opune acestor modificări. Acțiunea se manifestă tot mai moderat sau se anulează.

reguli la fertilizare_b 

ECOSCHEMELE ŞI FERTILIZAREA


Din dorința de a reduce poluarea mediului, ajunsă la cote alarmante, UE propune aplicarea unui pachet de ecoscheme privind desfășurarea activității din agricultură.

Principiul de bază al ecoschemelor pentru cultivarea speciilor de plante este ca acestea să fie prietenoase cu mediul în care se aplică, dar obligatoriu să asigure eficiență economică.

Dacă ne referim la fertilizare, s-a constatat că aplicarea unor cantități de îngrășăminte în doze mai mari decât optim se pot obține recolte mai mari, până la un anumit punct, de unde apare tendința de aplatizare. Aceasta arată că planta nu poate valorifica dozele mari aplicate, care depășesc sistemul sol - plantă și ajung să polueze mediul.

 

AFLĂ DIN REVISTA FERMA, ediţia 1-31 ianuarie 2022, CUM SE CALCULEAZĂ NECESARUL DE FORFOR ŞI DE AZOT!


reguli la fertilizare 2_b8 REGULI PENTRU FERTILIZARE


Cu privire la obținerea efectului dorit prin fertilizare se impun următoarele:

1. analiza agrochimică a solului din fiecare parcelă, o dată la 3 ani și respectarea tuturor recomandărilor pe care le menționează laboratorul de agrochimie care a efectuat analizele;

2. în funcție de tipul de asolament se reduc dozele de azot cu 30-50% și cu 20-40% dozele de fosfor și potasiu; acest lucru este posibil prin fixarea biologică (liberă, asociativă, simbiotică); cele mai bune asolamente sunt cele care au cel puțin 20% plante leguminoase;

3. utilizarea asolamentelor cu solă săritoare (lucernă, trifoi) mărește cu încă 10% productivitatea fermei;

4. folosirea plantelor intermediare (borceaguri, măzăriche, mazăre), aduce o valoare adăugată asolamentului de 8%;

5. respectarea perioadelor de aplicare a îngrășămintelor în funcție de particularitățile chimice ale acestora (aplicarea fracționată a îngrășămintelor cu azot, în funcție de fazele de vegetație cu consum maxim), aplicarea îngrășămintelor greu solubile cu fosfor și potasiu din toamnă, cu încorporare în sol;

6. aplicarea localizată a îngrășămintelor, odată cu semănatul, la plantele prășitoare, permite reducerea dozelor și o mai bună valorificare a acestora;

7. fertilizarea foliară constituie o măsură eficientă în dezvoltarea elementelor de productivitate;

8. reglarea corespunzătoare a echipamentelor folosite și acordarea atenției la uniformitatea de aplicare, permite creșterea și dezvoltarea uniformă a culturii.

Ecoschemele vizează reducerea cantității de inputuri de proveniență naturală sau antropică pentru obținerea acelorași recolte motivate economic, calitativ şi cantitativ.


CORECŢII SUPLIMENTARE DE AZOT


În afară de planta premergătoare, indicele azot, gunoi de grajd, pentru azot sunt importante și unele corecții determinate de abaterile față de normal, în plus sau în minus, a cantității de precipitații. La abaterile în minus pe perioada septembrie - februarie, se apreciază o reducere a cantității de azot cu 3 kg/ha pentru fiecare 10 mm deficit și invers, se adaugă 3 kg N/ha pentru fiecare 10 mm peste normalul de precipitaţii. Se poate ajunge, după un an secetos la planta premergătoare, la o reducere de 30 kg/ha!

Semănatul și fertilizarea corectivă cu azot a grâului de toamnă dau rezultate dacă le faci bine și la momentul optim. Click AICI şi află cum!

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1436 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?