Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

6 SFATURI UTILE LA SCARIFICARE

Publicat: 08 august 2022 - 12:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Afânarea adâncă a solului este o măsură tehnică foarte bună pentru mărirea capacității de producție și are ca efecte eliminarea unor substanțe chimice în exces, stimularea și îmbunătățirea activității  biologice.

1. Scarificarea solului la umidități mai reduse, sub 60% I.U.A., se realizează cu consum mare de carburanți, din cauza rezistenței mari opusă de sol organelor active ale scarificatorului.

2. Scarificarea la umiditate mare a solului are doar efect de spintecare și de rupere pe toate direcțiile de afânare.

3. Scarificarea la umidități foarte mari, de peste 90% I.U.A., nu este recomandată. Scarificatoarele actuale sunt acționate hidraulic, de cilindrii instalației hidraulice.

4. Pe terenurile normale, scarificatorul lucrează cu 3 piese active.

5. Pe terenurile ușoare se pot instala încă 2 piese active.

6. Pe terenurile grele se lucrează cu două piese active sau chiar cu una singură.

Influența benefică a scarificării asupra profilului de sol vă este cunoscută prin rezultatele bune obținute în activitatea proprie sau cele cunoscute participând la demonstrații pe această temă.

Pe lângă scarificatoarele obișnuite, pentru afânarea adâncă a unor soluri grele, forță care poate depăși posibilitățile tractoarelor frecvent utilizate, sunt scarificatoare speciale cu organe active vibratoare, care reduc forța de înaintare a tractoarelor cu până la 30%.

scarificare 02_b 

3 BENEFICII ALE SCARIFICĂRII


1. Creșterea porozității totale ca urmare a lucrărilor de scarificare, distrugerea hardpanului ca și mărirea permeabilității au ca efect îmbunătățirea capacității de înmagazinare a apei.

2. Cantitatea de apă înmagazinată în sol este folosită de plante în perioadele de secetă.

3. Regularizarea regimului de apă și creșterea porozității totale a solului afânat prin scarificare influențează conținutul de aer din sol, lucru foarte important pentru dezvoltarea microflorei și microfaunei utile.

 

TEHNOLOGIE CU TRECUT ÎN BANAT


În trecutul mai îndepărtat, în Banat s-au efectuat lucrări de îmbunătățiri funciare, respectiv de afânare adâncă la 70-80 cm, efectuate la intervale de 3-4 ani, cu pluguri basculante, trase prin cablu de către două locomobile cu abur, constituind așa numitul sistem Fowller. Prin acest sistem de afânare adâncă se evita complet tasarea terenului cu toate consecințele negative, aducând acestei zone bunăstarea care se mai menține şi astăzi.

 

un articol de

IOAN BORCEAN

 

Vizualizat: 1206 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?