Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

6 paşi tehnologici la înfiinţarea rapiţei de toamnă în ferma Damila Agro

Publicat: 23 septembrie 2021 - 11:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi rentabilă prin preţ şi prin timpurietate (iese prima pe piaţă şi automat aduce primii bani în fermă), în ferma vâlceană Damila Agro rapiţa de toamnă este o cultură cu ghinion; costisitoare şi cu multe probleme.

Potrivit inginerului Constantin Epure, tehnologul exploataţiei, anul trecut au fost semănate 113 ha la începutul lunii septembrie, după grâu, şi la 1 octombrie şi plantele nu răsăriseră din cauza secetei.
Împreună, am parcurs paşii tehnologici la înfiinţarea culturii.

rapita 1_b

1. TEHNOLOGIA – Prin tehnologia aplicată, fermierul a urmărit să pună în valoarea potenţialul de producţie al seminţei, (în jur de de 5.000 kg/ha), dar şi al pământului.

2. SĂMÂNŢA - În cultură sunt hibrizii DK Expression şi DK Expansion de la Bayer, parte a unui program de asigurări speciale prin care cultivatorii vor fi despăgubiţi în cazul în care plantele nu vor răsări din pricina secetei.

3. PREGĂTIREA TERENULUI – Întreaga suprafaţa a fost sacrificată, urmată de discuit şi tăvălugit. Terenul s-a lucrat destul de greu din cauza secetei. Pentru ca patul germinativ să se apropie de cerinţele tehnologice ale culturii s-au realizat două treceri în plus care au ridicat costurile de producţie.
De asemenea, a fost consum mare de motorină (35 l/ha de motorină numai la scarificat, iar la celelalte lucrări consumul a fost de cel puţin 70-80 litri/ha) la care s-a adăugat uzura utilajelor. În vară, s-au schimbat de trei ori organele active la scarificator şi pluguri.

4. SEMĂNATUL – Pentru însămânţat s-a folosit o semănătoare de precizie Amazone, reglată pentru a asigura o repartiţie uniformă a seminţei la 2,5-3,0 cm adâncime şi la 25 cm distanţă între rânduri. Densitatea la încorporare a fost de 600 mii boabe germinabile la hectar, sămânţa fiind tratată cu insecto-fungicid. După semănat s-a intervenit cu un tăvălug neted pentru netezirea şi tasarea solului.

5. FERTILIZAREA – Lucrarea s-a realizat cu îngrăşământ chimic complex NPK triplu 16, în cantitate de 200 kg/ha. Terenurile fermei Damila Agro sunt uşor acide (brun roşcat de pădure, teren de platou) cu deficienţă de fosfor. 

În monografia „Rapiţa de toamnă”, Lucian Buzdugan recomandă cultivatorilor „aplicarea îngrăşămintelor cu fosfor prin împrăştiere direct pe mirişte, fiind apoi încorporate cu plugul sau discul. Când se intervine cu cizelul, odată cu afânarea solului, îngrăşămintele se dozează pentru fertilizarea de bază 80% din normă, iar 20% se aplică odată cu semănatul sub formă de starter.”
Aceeaşi sursă precizează că la rapiţă, îngrăşămintele cu azot se aplică, de regulă, primăvara, dacă nu se apelează la noi tehnologii cu degajare lentă, sau degajare controlată.
Ca noutate, la fertilizarea fazială Constantin Epure va administra 60-80 kg/ha de îngrăşământ potasic pentru stabilitatea recoltei.

 6. COSTURI DE PRODUCŢIE – Anul trecut, investiţia pe hectar a fost de circa 3.500 lei. Dacă rapiţa va ajunge la recoltare, costurile vor fi cu 15-20% mai mari; numai până acum au fost cheltuieli de 1.800 lei/ha.    

A consemnat Marian MUŞAT

 Constantin Epure_b

 Vizualizat: 1310 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?