Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

6 noi hibrizi de porumb Dekalb pentru 2021

Publicat: 25 august 2020 - 13:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bayer oferă fermierilor români, pentru campania de primăvară din 2021, şase noi hibrizi de porumb Dekalb cu genetică de ultimă oră şi calităţi excelente.

 GEORGE PANDOR - reprezentat tehnic si comercial al companiei Bayer_b

Portofoliul de porumb Dekalb pentru fermierii români este unul complet, care acoperă toate mediile de producţie şi toate grupele de maturitate, de la FAO 290 până la FAO 580, afirmă reprezentanţii Bayer. Aceştia promovează anual în jur de 15 hibrizi de porumb pentru fermele din România.

 

 NOII HIBRIZI DEKALB PENTRU 2021


Şase hibrizi de porumb Dekalb nou intraţi în portofoliul companiei vor fi promovaţi din toamnă:

1. DK4709 (FAO 370): Hibrid semitimpuriu, cu maturitate relativă de 97 zile, potenţial mare de producţie, toleranţă foarte bună la secetă şi arşiţă, adaptabilitate foarte bună la condiţiile de mediu, pierde apa foarte repede din bob, are potenţial de producţie de peste 13-14 tone/ha. „Noul hibrid DK4709 îl flanchează pe DK4670, cel mai vândut hibrid de porumb din portofoliul Dekalb. În recomandăm pentru nivelul mediu şi ridicat de producţie, pentru cultură neirigată, cu 77.000-80.000 boabe germinabile pe hectar la semănat”, spune George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest a României.

2. DK4897 (FAO 380): Hibrid semitimpuriu, maturitate relativă 98 zile, cu producţii excelente, tolerează foarte bine seceta şi arşiţa, are o calitate excelentă a plantelor şi a boabelor. În grupa sa de maturitate, are o înflorire devreme. Se recomandă să fie semănat în epoca optimă. „Vine exact lângă DK4943. Îl recomandăm pentru toate mediile de producţie. Singurul lucru la care fermierul trebuie să fie atent este să respecte toate recomandările privind semănatul şi tehnologiile aplicate”, explică reprezentantul Bayer.

3. DK4908 (FAO 390): Hibrid semitimpuriu, cu dublă utilizare, inclusiv pentru industria de morărit, la fel ca DK4608. Are o calitate foarte bună a boabelor, un MMB mare şi poate fi cultivat în toate mediile de producţie.

4. DK5404 (FAO 450): Hibrid cu potenţial mare de producţie, tulpini puternice, toleranţă foarte bună la secetă şi la arşiţă şi, în plus, cu o toleranţă foarte bună la frig. „Am observat o tendinţă a fermierilor de a semăna porumbul cât mai repede, iar acest hibrid poate fi semănat chiar înainte de epoca optimă, timpuriu, deoarece tolerează bine frigul, dar trebuie să fie minimum 8 grade Celsius în sol”, spune George Pandor.

5. DK5709 (FAO 470): Hibrid tardiv, intensiv, pretabil şi pentru cultură în sistem irigat, cu toleranţă foarte bună la cădere, toleranţă foarte bună la frig. „Vine lângă un hibrid Dekalb consacrat deja, DK5830. Diferenţa dintre cei doi hibrizi este că noul hibrid de porumb este potrivit doar pentru mediile de producţie mediu şi ridicat. Şi acest hibrid poate fi semănat mai timpuriu”, adaugă reprezentantul Bayer.

6. DK6897 (FAO 580): Cel mai tardiv hibrid de porumb din portofoliul Dekalb, cu maturitate relativă de 118 zile. Este recomandat doar în condiţii unde există irigaţii. De asemenea, reprezentanţii Bayer recomandă acest hibrid de porumb doar pentru zonele de sudul ţării, deoarece are nevoie de multă căldură pentru a ajunge la maturitate.

 

CLASIFICAREA FERMELOR


Specialiştii Dekalb clasifică fermele din România în funcţie de nivelul/mediul de producţie, care reprezintă totalitatea factorilor, de orice natură, ce se regăsesc într-o fermă şi care limitează potenţialul de producţie al hibrizilor de porumb cultivaţi. Astfel, sunt ferme cu:

1. Nivel SCĂZUT de producţie: media producţiei anuale de porumb boabe nu depăşeşte 7 tone/ha, teren slab calitativ, tehnologie rudimentară, aplicare deficitară a îngrăşămintelor - 50 kg substanţă activă azot/ha, densităţi mici 55.000-60.000 boabe germinabile semănate, mai multe erori de tehnologie.

2. Nivel MEDIU de producţie: media producţiei de porumb este de 7-10 tone/ha, soluri cu fertilitate medie, parcele care nu sunt afectate foarte tare de secetă şi arşiţă, fertilizare 50-100 kg azot/ha, mai puţine erori de tehnologie.

3. Nivel RIDICAT de producţie: producţie medie anuală de porumb boabe peste 10 tone/ha, soluri bune, tehnologie de vârf, fertilizare peste 100 kg substanţă activă azot/ha, densităţi la semănat peste 70.000 boabe, sistem de irigaţii.

 

PORUMB BAYER_b

 

CUM RECUNOAŞTEŢI HIBRIZII DE PORUMB DEKALB?


Având în spate o experienţă de cercetare în genetica plantelor de peste 100 de ani, hibrizii de porumb Dekalb se evidenţiază prin anumite particularităţi, care îi fac uşor de recunoscut în câmp.

George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest, explică cele patru trăsături caracteristice ale hibrizilor de porumb Dekalb şi avantajele pe care acestea le oferă.

 

4 CARACTERISTICI INCONFUNDABILE


1. Sistemul radicular. Este foarte bine dezvoltat, atât cantitativ, cât şi calitativ, ceea ce înseamnă că rădăcina explorează un volum mai mare de sol şi, automat, trage şi mai multă apă şi mai multe săruri minerale. De asemenea, rădăcina bine dezvoltată fixează foarte bine planta în sol, ceea ce asigură stabilitate în caz de furtuni.

2. Tulpina. Este destul de robustă, cu diametrul mic, iar talia plantei este medie, în general, la toţi hibrizii. Diametrul mai redus al tulpinii prezintă un avantaj la recoltare, deoarece resturile vegetale vor fi tocate mai uşor, iar elasticitatea tulpinii este foarte bună. Chiar dacă, la prima vedere, tulpina pare subţire, acest lucru face planta de porumb să stea foarte bine în picioare, în caz de furtuni.

3. Foliajul. Este semierect. Frunzele sunt inserate pe tulpină cu un unghi foarte mic, fiind întotdeauna semierecte. Un limb al frunzei semierect ajută ca planta să îşi reducă evapotranspiraţia şi chiar transpiraţia, ceea ce reprezintă un avantaj în anii secetoşi. Un alt avantaj datorită acestei caracteristici este că hibrizii de porumb cu genetică Dekalb tolerează foarte bine densităţi mari, pe care specialiştii Bayer le recomandă în fermele din România.

4. Ştiuletele. La maturitate, ştiuleţii porumbului Dekalb sunt îndreptaţi în jos, iar ştiuletele nu este acoperit complet de pănuşi. Astfel, boabele pierd apa mai repede. În plus, orientarea în jos oferă şi protecţie împotriva încolţirii.

 

CUM ALEGEŢI HIBRIDUL DE PORUMB POTRIVIT


„Chiar în aceeaşi fermă putem găsi mai multe nivele de producţie. Nu există cel mai bun hibrid de porumb, ci există hibrizi specifici pentru fecare mediu de producţie, iar acesta este rolul nostru, al reprezentanţilor de vânzări, care ne întâlnim cu fermierii, să identificăm corect mediul de producţie şi să recomandăm fiecărui fermier cei mai potriviţi hibrizi. De obicei mai mulţi, deoarece cu un singur hibrid riscul este mai mare”, spune George Pandor, reprezentant tehnic şi comercial al companiei Bayer pentru zona de vest a României.

 

CE INDICĂ DENUMIREA HIBRIZILOR DE PORUMB DEKALB


Primele două cifre din denumirea hibridului indică maturitatea relativă (RM - Relative Maturity) a acestuia, clasificare introdusă de Dekalb din 2016: la primele două cifre adunăm 50 şi obţinem maturitatea relativă a hibridului respectiv, dată de numărul de zile cu temperaturi biologic active (între 10 şi 30 grade Celsius) de la răsărit până la maturitatea fiziologică, mai exact apariţia punctului negru, când umiditatea boabelor de porumb se situează în jur de 30%, explică reprezentanţii Bayer. Aceştia atrag atenţia că această perioadă nu trebuie confundată cu zile calendaristice.

Vizualizat: 4375 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?