Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

6 centre mobile pentru testarea EAP

Publicat: 25 martie 2022 - 12:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După mulți ani, România a ajuns, în sfârșit, să respecte legislația comunitară și să efectueze inspecția echipamentelor pentru aplicarea pesticidelor (EAP).

Activitatea celor șase centre este gestionată de Oficiile Județene Fitosanitare cărora le-au fost alocate centrele mobile respective. Unul dintre aceste centre a fost repartizat OJF Călărași. În acest județ au fost inventariate 600 de Echipamente pentru Aplicarea Pesticidelor.

 

Testarea se face în ferme


Aparatura necesară testării este montată într-un vehicul și angajații OJF se pot deplasa la ferme, pentru inspecție. De precizat că testările nu pot fi efectuate decât la o temperatură de minus 5 grade Celsius. Până în prezent, angajații OJF Călărași au efectuat 200 de inspecții, găsind două EAP neconforme.

Au fost inspectate inclusiv două avioane utilitare, ale unui prestator de servicii din localitatea Tuzla, jud. Constanța. Centrul poate testa atât EAP-uri folosite pentru cultura mare, cât și pentru pomicultură.

 

2 obiective pentru inspecţie


Potrivit OUG 34/2012, care transpune în legislația națională Directiva SUD, inspecția echipamentului de aplicare a pesticidelor acoperă toate aspectele importante în vederea atingerii unui înalt grad de siguranță și protecție pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Eficacitatea optimă a aplicării ar trebui asigurată printr-o bună operare a dispozitivelor și a funcțiilor echipamentului pentru a garanta îndeplinirea următoarelor obiective: 

1. echipamentul de aplicare a pesticidelor trebuie să funcționeze în mod fiabil și să fie folosit în mod corespunzător;

2. echipamentul trebuie să fie într-o stare de funcționare care să permită cu ușurință umplerea și golirea completă a acestuia și să prevină scurgerea pesticidelor.

instalatia de stropit_b 

Obligație europeană

 

În auditul efectuat în octombrie 2019, de Comisia Europeană, privind gestionarea pesticidelor în țara noastră a fost menționat că ”Autoritatea Națională Fitosanitară nu a instituit un sistem de testare a Echipamentelor pentru Aplicarea Pesticidelor". Evident, echipamentele erau folosite, ceea ce contravine directivei europene, care prevede că, după 26 noiembrie 2016, „numai acele echipamente de aplicare a pesticidelor care au trecut cu succes de inspecție pot fi utilizate în scop profesional”.

Autoritatea Națională Fitosanitară a precizat în 2019 că întârzierea semnificativă a fost cauzată de costurile de achiziționare a echipamentelor de testare necesare.

 

CÂT COSTĂ VERIFICAREA EAP?

Pentru efectuarea uneiITP, un fermier trebuie să scoată din buzunar 114 lei. Dacă ferma este situată la peste 50 km de municipiul Călărași, fermierul trebuie să plătească 0,22 lei/km.ITP este valabilă 3 ani.

 

ŞI-AU ASUMAT, DAR N-AU TESTAT

Efectuarea inspecției echipamentelor de aplicare a pesticidelor este una dintre obligațiile asumate de autoritățile de la București față de Uniunea Europeană. Până în 2021, România nu a efectuat testarea EAP, înregistrând o întârziere de câțiva ani în respectarea directivei europene.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?