Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 măsuri pentru a preveni atacul de Ostrinia

Publicat: 20 iunie 2021 - 20:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) este unul dintre cei mai periculoşi dăunători ai porumbului. Încă din luna iunie trebuie să fim în gardă. Cum putem proteja culturile de invazia larvelor şi adulţilor?

Dacă am trecut cu bine de atacul răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis), în luna iunie vine vremea altei specii care ne poate dijmui recolta de porumb, şi anume sfredelitorul porumbului.

CE TREBUIE SĂ FACI?

1) Fii atent când vin adulţii în lan! Începând cu a doua decadă a lunii iunie, în regiunile sudice şi sud-estice are loc zborul în masă al fluturilor (adulţii acestui dăunător). Anul acesta, în perioada când se va înregistra zborul în masă, plantele de porumb se vor afla în diferite faze de dezvoltare, în funcţie de data la care s-a semănat şi cea la care plantele au răsărit. La câteva zile de la apariţia fluturilor, are loc depunerea pontei, pe frunzele 3-8 ale plantelor de porumb, mai rar pe frunzele 9-10. După o perioadă de incubaţie de 8-12 zile. apar larvele.

ostrinia Sursa Wikipedia_b

Ostrinia nubilalis (adult, mascul)

2) Fii cu ochii pe vreme! Sunt foarte importante condiţiile climatice înregistrate în perioada cuprinsă între depunerea pontei, până la pătrunderea larvelor în tulpini.
• Dacă în perioada depunerii pontei, temperatura aerului este ridicată iar umiditatea relativă a aerului este scăzută, pe de o parte prolificitatea femelelor este redusă (depun mai puţine ponte), pe de altă parte numărul larvelor care eclozează este mai scăzut.
• Umiditatea relativă a aerului influenţează şi durate de viaţă a femelei. De obicei, fluturii au o perioadă de viaţă redusă (4-12 zile). Dacă umiditatea relativă a aerului este mai ridicată, durata de viaţă a femelelor este mai ridicată, deci pot depune mai multe ponte.
• În anii cu cantităţi ridicate de precipitaţii înregistrate în perioada menţionată, atacul sfredelitorului este favorizat.
• Cu toate acestea, dacă în perioada cuprinsă de la depunerea pontei până la pătrunderea larvelor în tulpini se înregistrează furtuni, grindină, mortalitatea acestora este ridicată şi implicit atacul de sfredelitor la tulpinile de porumb va fi mai scăzut în anul respectiv.

ostrinia 2_b

Galerie în tulpina de porumb produsă de larva sfredelitorului porumbului

3) Evită practicile care cresc rezerva biologică a insectei! Rezerva biologică a sfredelitorului porumbului a crescut în zonele sudice şi sud-estice ale ţării, în ultimii ani.
• În primul rând, din cauza iernilor din ce în ce mai uşoare, cu intervale mai mici de timp cu temperaturi scăzute. În unele ierni nu a fost deloc ger (temperaturi sub -10 grade C).
• În al doilea rând, existenţa unei cantităţi mari de resturi vegetale la suprafaţa solului favorizează acest dăunător. În multe cazuri, grâul se seamănă după porumb, cocenii de porumb nu se mai toacă şi exact în ei se găsesc larvele care iernează.

ostrinia 3_b

Larva sfredelitorului porumbului

Aşadar, ierni uşoare şi multe resturi vegetale pe câmp înseamnă că mai multe larve trec de iarnă, iar condiţii favorabile din perioada în care ponta este depusă înseamnă că mai multe larve pot să pătrundă în tulpinile de porumb. Drept rezultat, au fost ani în care s-a produs o inversare: atacuri mai mari în zonele de sud şi sud-est ale ţării şi atacuri mai scăzute în zonele considerate de maximă favorabilitate pentru această specie (în centrul şi vestul ţării).
4) Nu rata ”fereastra” optimă de tratament! Deşi în ultimii ani s-au omologat insecticide cu eficacitate ridicată pentru combaterea în vegetaţie a sfredelitorului porumbului, fereastra de aplicare a tratamentului este una foarte scurtă. Dacă s-a ratat momentul optim şi larvele au pătruns în tulpină, atunci nu prea mai avem ce să facem.

ostrinia 4_b

Tulpină de porumb frântă în urma atacului larvelor de Ostrinia nubilallis

• Este foarte important să monitorizăm lanurile de porumb pe tot parcursul lunii iunie şi începutul lunii iulie, pentru a vedea dacă este necesar să facem sau nu un tratament în vegetaţie pentru combaterea adulţilor sfredelitorului porumbului şi/sau a larvelor aflate în primul stadiu de dezvoltare, înainte ca acestea să pătrundă în tulpini!
• La îndemână este monitorizarea cu ajutorul capcanelor feromonale, amplasate în lanurile de porumb pentru a constata începutul zborului fluturilor.
Momentul optim de efectuare a tratamentului chimic în vegetaţie pentru combaterea sfredelitorului porumbului este la 5-7 zile de la apariţia fluturilor în capcanele feromonale.
5) Foloseşte genetică tolerantă la Ostrinia! O soluţie la această problemă ar fi folosirea la semănat a hibrizilor de porumb cu diferite grade de toleranţă la atacul de Ostrinia nubilalis. La INCDA Fundulea s-au creat de-a lungul timpului şi se creează şi în prezent hibrizi de porumb cu toleranţă la atacul acestui dăunător. An de an, materialul biologic este testat în condiţii de infestare artificială cu ponte de Ostrinia nubilalis obţinute în urma înmulţirii în masă, folosind o dietă artificială, în condiţii controlate, de laborator.

Plante de porumb care „luptă” în mod natural cu larvele acestei specii dăunătoare înseamnă mai puţini bani cheltuiţi pentru efectuarea unui tratament foliar. Mai ales că este nevoie şi de o maşină de tratat autopropulsată care să poată intra în lanul de porumb (având în vedere că plantele sunt înalte la data la care se face tratamentul în vegetaţie).

Cultura porumbului stă sub ameninţarea continuă a dăunătorilor. Click AICI şi vezi care sunt cei mai de temut inamici şi cum putem diminua pagubele în caz de atac? 

E POSIBILĂ INVAZIA MASIVĂ
Nu ştim cu exactitate cum va fi vremea atunci când se va înregistra zborul în masă al adulţilor sfredelitorului porumbului. Dar pentru că a fost o iarnă relativ uşoară, la care se adaugă multe suprafeţe unde nu s-au tocat resturile vegetale de porumb, cel mai probabil, un număr mai mare de insecte au trecut cu bine de sezonul rece şi acum se pregătesc „să viziteze” lanurile de porumb. Tocmai de aceea, monitorizarea este „mama” prevenţiei. Pentru a şti cu exactitate când să intervenim şi mai ales unde.

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Vizualizat: 1642 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?