Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

400 ha CALAMITATE, RECOLTE la JUMĂTATE

Publicat: 21 septembrie 2017 - 09:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII LA JUMĂTATE FAŢĂ DE 2016. Fermierul Nicolae Nemeş, din Vinţu de Jos, judeţul Alba, are terenurile risipite într-o zonă submontană, în care toate tarlalele au pantă de şapte-opt grade. Terenul se munceşte greu.

„Tot anul nu am avut apă, a dat o ploicică de vreo 12 l/mp, dar situaţia este asemănătoare cu cea din 2012, când a fost cumplit! Abia am putut să pregătim pentru rapiţă, am semănat 140 ha. Ne orientăm să punem din timp, la prima strigare, ca să zic aşa, pentru a nu risca foarte mult cum o facem cu floarea şi porumbul. Pe 20 august am început semănatul, finalizat în cinci zile”, ne-a declarat fermierul.

Secetă floare 2012_b

La floarea-soarelui (111 ha) au fost tarlale şi... tarlale: de pe unele a scos 1.000 kg/ha, de pe altele, de trei ori mai mult. În condiţiile în care în mai, iunie şi iulie nu a prea plouat. „La floare ne-am închis slab, abia am obţinut 1,8-2 t/ha. Nici jumate din cât a fost anul trecut. Ca şi la porumb! În 2016, am produs 12 t/ha la porumb, anul ăsta nu ştiu dacă mai facem vreo ispravă. Mai avem de recoltat, probabil vom încheia cu vreo 5 t/ha”, a susţinut Nicolae Nemeş.
Acesta a declarat calamitate 400 ha culturi de porumb, sfeclă şi floare, în proporţie variabilă, între 30 şi 60 la sută. A făcut înştiinţările necesare, aşteaptă să fie despăgubit.
Cultivatorul din Vinţu de Jos mai speră să acopere cheltuiala făcută. La floare, categoric, este pe pierdere. La celelalte culturi, după cum ne-a declarat, situaţia este pe muchie de cuţit!

Cu cât a vândut floarea şi de ce ţine încă grâul pe stoc, află din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1245 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!