Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

4 provocări în ferma lui Raul Mărunţoiu

Publicat: 02 mai 2020 - 11:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Restricţiile la utilizarea pesticidelor i-a determinat pe fermieri să-şi schimbe strategia de lucru în câmp. Află ce decizii a luat constănţeanul Raul Mărunţoiu pentru a ţine bolile şi dăunătorii în frâu!

Tânărul Raul Mărunţoiu, din Săcele, s-a confruntat în această primăvară cu patru mari provocări:

 1. Tanymecus - o problemă... vie în cultură

  A ales să cultive floarea-soarelui pe 160 ha. Vremea bună de lucru i-a permis să intre cu cele două semănători în câmp pe data de 19 martie a.c., realizând o viteză de lucru de 40 ha la zi. „Mai am de semănat 12 ha de floare şi 80 ha de porumb şi voi încheia campania de prăşitoare. Mă îngrijorează lipsa apei, cât şi interzicerea neonicotinoidelor la tratarea seminţei. Insecticidele permise nu asigură protecţia împotriva păgubitorului Tanymecus, cel mai agresiv dăunător al culturii. Am utilizat un produs omologat care oferă protecţia împotriva viermilor sârmă şi atât”, a susţinut tânărul fermier.
 2. Creştere vegetativă neaşteptată

  ”Rapiţa are o particularitate, au apărut bobocii şi planta se alungeşte mult mai devreme faţă de alţi ani. I-am dat primul tratament, un mix format dintr-un erbicid, un insecticid, un îngrăşământ foliar şi un fungicid; urmează al doilea tratament cu un fungicid şi un insecticid sistemic pe toată suprafaţa de 360 ha”, a explicat producătorul agricol.
 3. Boală declanşată de ger la cultura de grâu

  Raul Mărunţoiu are semănate 400 ha cu grâu; cultura este înfrăţită, curată, bine hrănită şi sănătoasă. „Într-una din nopţi îngheţaseră diuzele de la maşina de erbicidat. Am observat că orzoaica (chiar şi grâul) aveau vârfurile de creştere pălite de ger. Apoi s-a ivit o problemă; am avut o boală - pătarea reticulară - pe care, din păcate, nu am reuşit s-o scot prea bine la capăt. Nu ştiu ce să-i fac. Nu am mai păţit. Am folosit un fungicid cu două substanţe active, dar n-a avut eficienţă. Poate e din cauză că am aplicat la orzoaică un regulator de creştere care i-a stopat dezvoltarea momentan”, a precizat inginerul Raul Mărunţoiu.

 4. Un dăunător nou în zonă!

  Fermierul din Săcele a surprins atacul unui dăunător pe care nu-l mai întâlnise niciodată în zonă, dar învăţase despre el în facultate. „La păioase am avut o invazie masivă de acarianul grâului şi am intervenit rapid cu un insecticid pe bază de deltametrin. E primul an când văd acarianul în zonă. Anul ăsta am avut şi invazie mare de afide, dar am administrat un produs care şi-a făcut excelent treaba”, a explicat cultivatorul dobrogean.

În ferma lui Raul Mărunţoiu costurile de producţie sunt mai mari cu circa 35% faţă de un an normal.

Raul Mărunţoiu alături de Ionel Mărunţoiu - două generaţii de agronomi_b
Raul Mărunţoiu, fermier: „Anul trecut nu am avut invazie de Tanymecus, dar în acest sezon mă aştept să apară. S-a desprimăvărat devreme, au fost temperaturi ridicate şi nici apă nu a fost să mai ude niţel pământul. Iată, condiţii ce favorizează înmulţirea şi reapariţia agentului de dăunare”.


DEZASTRU ÎN BĂRĂGANUL BRĂILEAN

Din cauza secetei pedologice, a îngheţului la sol şi a oscilaţiilor mari de temperatură, unii fermieri şi-au pierdut semănăturile de toamnă. Alţii, însă, nu vor să însămânţeze culturile prăşitoare de primăvară (floarea-soarelui şi porumbul) până când nu va ploua!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 883 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?