Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 măsuri anti-secetă la porumb

Publicat: 05 august 2021 - 17:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ploile din iulie au readus speranţă pentru fermierii din vestul ţării, unde câmpurile au fost grav afectate de secetă şi de arşiţă. "Cărţile" nu au fost încă jucate. Porumbul şi floarea mai pot fi salvate. Cum?

Statistic, în ţara noastră, luna iunie este cea mai ploioasă din an. Din păcate, în vestul ţării, timp de aproape două luni (până la mijlocul lui iulie), precipitaţiile au lipsit aproape cu desăvârşire. În plus, temperaturile excesive de la finalul lunii iunie şi din prima jumătate a lui iulie au afectat şi mai mult prăşitoarele.

 

Pentru unii ploile au venit prea târziu

 

Precipiaţiile din iulie au salvat o parte din porumb, în condiţiile în care fermierii apreciază că mai mult de jumătate din suprafaţa cu porumb în judeţele din vestul ţării a fost afectată într-o proporţie mai mică sau mai mare (10 până la 100%).

masuri antiseceta jakobi_b

Prelucrarea agresivă a solului în primăvară duce la pierderi mari de apă
FRANZ JAKOBY
Fermier din jud. Timiş

"Anul acesta, ploile au venit în ceasul al 12-lea şi cel mai probabil au salvat cultura de porumb de la un dezastru. Dar pentru mulţi a fost prea târziu", ne spunea Franz Jakoby, specialist în mecanizare şi fermier în Comloşu Mic, jud. Timiş. Acesta a cultivat anul acesta 60 ha cu porumb. La grâu a obţinut peste 9 tone/ha.

 

Lupta pentru păstrarea umidităţii începe în vară

 

Anul trecut, în vestul ţării, seceta din primăvară a afectat culturile de păioase de toamnă, dar apoii ploile au refăcut rezerva de apă din sol şi totalul anual al precipitaţiilor a ajuns să fie aproape de medie. Franz Jakoby ne-a explicat cum s-a ajuns apoi la acest deficit uriaş de apă (din sol) din primăvara şi vara anului curent şi cum putem diminua pe viitor calamităţile. Desigur, principalele cauze au fost lipsa precipitaţiilor într-o fază critică a dezvoltării culturilor, precum şi arşiţa puternică, cu temperaturi de peste 40 grade în timpul zilei.

Dar şi agrotehnica poate influenţa evoluţia culturilor de porumb chiar în aceleaşi condiţii climatice.

 porumb afectat de seceta CANVA_b

foto: canva.com

4 paşi agrotehnici împotriva secetei

 

  1. Dezmiriştirea şi prelucrarea ulterioară a terenului. În iulie-august, după recoltat, dacă nu se face dezmiriştirea, se pot pierde peste 50 litri de apă/mp. Cum a procedat Franz Jakoby? "După combină, am băgat un disc pentru dezmiriştire, apoi miriştea «lucrează». În toamnă am dat un glifosat pentru a curăţa terenul şi apoi o arătură la 35 cm adâncime. Chiar dacă, în prima fază, după arătură, o parte din sol se usucă, apoi acesta absoarbe apa ca un burete. Primăvara devreme, cu un combinator am nivelat solul pentru a reduce suprafaţa de evaporare", explica fermierul. În cazul unei scarificări adânci în toamnă, primăvara trebuie 2-3 discuiri şi există riscul să se piardă alţi 20-30 litri de apă/mp.
  2. Epoca de semănat. Primăvara 2021 a fost foarte rece. Temperaturile în sol au fost scăzute până la finalul lunii aprilie, astfel că cei care au semănat devreme, au avut o germinaţie slabă şi neuniformă, iar plantele "s-au chinuit" să răsară timp de câteva săptămâni.
  3. Praşila mecanică. Prelucrarea mecanică a solului între rânduri a ajutat la menţinerea apei în sol, practic au fost închise "cărpăturile" adânci din sol şi a fost redusă evaporarea.
  4. Hibridul de porumb.un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 2927 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?