Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 factori ce pot deprecia recolta de grâu

Publicat: 21 iulie 2021 - 08:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea cerealelor de toamnă este în plină desfăşurare în toate zonele de cultură din ţară. Condiţiile meteorologice nu sunt dintre cele mai bune secerişului, deci recoltele sunt în pericol de degradare. Ce măsuri luăm? 

Recoltarea orzului şi a secarei ar trebui să fie terminată în zona favorabilă culturii şi se impune încheierea grabnică a acestei lucrări în toate zonele.

Recoltarea ovăzului este dificilă deoarece are coacere neuniformă şi se scutură uşor. Faptul că nodurile sunt încă verzi la data recoltării poate crea dificultăţi la recoltare prin înfăşurarea acestora pe bătătorul combinelor.

La grâu recoltarea este în curs de desfăşurare, dar trebuie cât mai grabnic încheiată, deoarece precipitaţiile posibile din această perioadă reduc calitatea grâului chiar şi dacă boabele nu sunt încolţite.

Fenomene care pot afecta calitatea grâului


1. Încolţirea boabelor poate să apară la soiurile cu repaus germinativ scurt.         

Este necesar să nu uităm şi să prevenim următoarele aspecte:

2. Soiurile din Triticum aestivum vulgare sunt mai sensibile la scuturare comparativ cu cele de Triticum durum, însă şi la acestea prelungirea recoltării duce la pierderi prin ruperea spicelor.

3. Soiurile de grâu de primăvară şi, în general, cele cu paiul scurt au randament de recoltare mai mare.

4. Dacă la recoltare boabele au un conţinut de apă ridicat, este necesară uscarea artificială până la umiditatea de 13-14%. În timpul uscării, mare atenţie trebuie acordată temperaturii, atât a agentului de uscare, cât şi a produsului din zona de uscare, pentru a nu degrada calitatea glutenului.

• Dacă produsul are umiditatea peste 18%, temperatura maximă a agentului de uscare este de 75oC, iar cea a produsului în zona de uscare de 43oC;

• Dacă umiditatea produsului este sub 18%, temperatura maximă a agentului de uscare este de 80oC, iar a produsului în zona de uscare de 48oC.

 grau ÃŽn ferma Damila Agro din Măciuca, judeÅ£ul Vâlcea_b

Atenţionări la recoltarea leguminoaselor pentru boabe

 

• Năutul se recoltează uşor, are coacere uniformă iar păstăile sunt indehiscente. Nu trebuie să se întârzie recoltarea deoarece boabele se întăresc şi fierb greu. Potenţialul de producţie al soiurilor cultivate în ţară este de 2500-3500 kg/ha.

Bobul în prezent se recoltează cu combina, când păstăile s-au înegrit şi boabele s-au întărit. La bobul mare trebuie acordată atenţie reglării combinei, deoarece boabele se fisurează uşor.

Lupinul alb cultivat pentru boabe, se recoltează cu oarecare dificultate întrucât are coacere neuniformă. Din acest considerent se recoltează cu umiditate mai ridicată a boabelor, urmând a fi uscate înainte de păstrare. Temperatura de uscare este de 45-50oC iar umiditatea de păstrare este 13%. Boabele resprezintă 40-45% din masa aeriană. Perspectiva acestei leguminoase, în condiţiile agriculturii ecologice, va avea perspective de extindere în cultură, date fiind posibilităţile multiple de valorificare.

 

Vezi AICI care sunt lucrările solului după eliberarea terenului!

Vizualizat: 1438 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?