Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

4.600 kg/ha la FLOAREA-SOARELUI! Cine sunt FERMIERII CAMPIONI din judeţul Brăila!

Publicat: 05 octombrie 2018 - 14:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţii de floarea-soarelui de până la 4.600 kg/ha. Iată cine sunt fermierii campioni la floarea-soarelui din judeţul Brăila în acest an şi care sunt hibrizii vedetă care au dat aceste producţii.

Și în acest an floarea-soarelui a fost o cultură importantă în judeţul Brăila, iar la recoltare, majoritatea fermierilor au fost mulţumiţi de rezultatele obţinute. Media producţiei în această zonă este de 3.300 kg/ha, însă agricultorii care au mizat din nou pe genetica Pioneer au obţinut rezultate mult mai bune. Aşa cum era de aşteptat, şi în această zonă vedete au fost hibrizii P64LE25 şi P64LE99, care au asigurat peste 4 tone/ha fermierilor campioni.

Balan-Marian_1_b

În localitatea Tătaru - judeţul Brăila, fermierul cu cea mai mare producţie – 4.600 kg/ha, obţinută cu hibridul P64LE99 este domnul Marian Bălan. “Lucrez 156 ha, iar în acest an floarea-soarelui am avut pe 70 ha. Am semănat cu porumb şi grâu, iar în ceea ce priveşte tehnologia de cultură, am aplicat 200 kg/ha – complexe triplu 16, am aplicat câte un erbicid, un fungicid şi un foliar şi am prăşit o singură dată. Sunt foarte mulţumit de acest hibrid, îl semăn de mai mulţi ani, în jur de 5, iar anul viitor tot acest hibrid îl voi semăna pe 70 ha”, a declarat fermierul campion.

Ricardo-Luis_2_b

În cadrul a două societăţi, domnul Ricardo Luis lucrează 2.800 ha, dintre care anul acesta au fost semănate 700 ha cu floarea-soarelui. Hibridul P64LE99 este cel care i-a asigurat 4.565 kg/ha şi astfel a devenit fermier campion. “A fost un an foarte bun pentru floarea-soarelui, noi am semănat în principal după grâu şi 150 ha după porumb. De aceea am arat încă din toamnă, în primăvara am trecut o singură data cu combinatorul şi am aplicat la pregătirea patului germinativ triplu 16 -225 kg/ha. Am semănat în perioada 18-26 aprilie, atunci când am aplicat uree – 150 kg/ha. După ce am semănat am aplicat acizi humici, înainte de răsărire, am aplicat un erbicid, Expres şi un graminicid, iar înainte am aplicat un tratament cu Acanto Plus şi bor. Am recoltat în perioada 3-15 septembrie. Suntem mulţumiţi de rezultate, de aceea vom semăna mare parte din suprafaţa de anul viitor tot cu P64LE99 şi cred că vor fi aproximativ 600 ha, pentru că nu am semănat prea multă rapiţă”, a punctat fermierul campion.

Tarachiu-Stan_3_b

Un alt fermier campion din judeţul Brăila este Tarachiu Stan, care a obţinut 4.380 kg/ha cu hibridul P64LE99. Acesta lucrează în fermă 128 ha, iar floarea-soarelui a avut în acest an pe 50 ha. “În toamnă curăţăm terenul, arăm toamna la 30-35 cm, iar primăvara am trecut de două ori cu combinatorul. La semănat, în prima decadă a lunii aprilie, am aplicat şi 250 kg/ha complexe 18.46.0, am semănat devreme şi am recoltat devreme, adică între 25 august şi 3 septembrie. I-am dat culturii un erbicid şi un tratament cu foliar şi fungicid, atunci când plantele aveau în jur de 30 cm. Cultura este în neirigat şi nici nu am prăşit-o. Am fost mereu mulţumiţi de producţiile obţinute cu hibrizii Pioneer, nu ne schimbăm pe altă firmă pentru nici un motiv”, a declarat fermierul campion. Aceasta a mai adăugat faptul că în următoarea campanie va semăna 50 ha cu hibridul P64LE99.

Bogdan-Nicusor_4_b

Un alt fermier campion din această zonă a ţării este domnul Bogdan Nicuşor, care lucrează 380 ha, pe 80 ha a semănat în acest an floarea-soarelui şi a obţinut cu hibridul P64LE99 - 4.370 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după grâu, aşa că în toamnă am arat la 30 cm, după care în primăvară am trecut o dată cu combinatorul şi am semănat în prima decadă a lunii aprilie, atunci când am aplicat şi 200 kg/ha complexe 18.46.0. Am mai fertilizat la prăşit, în faza de 8-10 frunze, când am aplicat 200 kg/ha de azot. Am aplicat două erbicide, dintre care unul Express, iar înainte de înflorit am aplicat un tratament cu foliar şi fungicid. Am recoltat la începutul lunii august şi chiar am fost mulţumit, dar şi surprins de producţie. M-am mai apropiat de 4 tone, dar niciodată nu am depăşit această valoare, este clar cea mai bună producţie obţinută în fermă. Nu am hotărât câte hectare vom semăna anul viitor, depinde cum evoluează campania de toamnă, probabil vor fi în jur de 100 ha. Voi alege hibridul P64LE99, dar şi hibrizi noi pe care i-am avut în loturi demonstrative în acest an”, a specificat Bogdan Nicuşor.

Initziativa-Agricola_5_b

În cadrul societăţii agricole Initziativa Agricolă, domnul Ferrante Giovani lucrează 818 ha, floarea-soarelui a semănat în acest an pe 221 ha, dintre care 105 ha cu hibrizi Pioneer. Cea mai mare producţie i-a asigurat-o P64LE99 - 4.270 kg/ha. În acest an floarea-soarelui am semănat fie după grâu, fie după porumb. Aşa că acolo unde a fost grâu am scarificat cu un utilaj mai complex, unde a fost porumb am arat şi am trecut o dată cu combinatorul. În primăvară am mai trecut o dată cu combinatorul şi am aplicat 150 kg/ha de îngrăşăminte complexe 18.46.0. Apoi am semănat în a doua decadă a lunii aprilie, am fertilizat din nou în faza de 8 frunze. Am aplicat 2 erbicide, nu am aplicat tratamente şi nici nu am irigat. Am recoltat în jurul datei de 10 septembrie şi am fost mulţumit de producţie. De aceea şi anul viitor voi semăna hibridul P64LE99, a punctat fermierul campion.

Cei mai valoroși hibrizi Pioneer în 2016_b

Gigel Spătaru din localitatea Dudescu lucrează 79 ha, iar floarea-soarelui a avut pe 8 ha. Acesta a devenit fermier campion cu producţia de 4.208 kg/ha, obţinută cu P64LE99. Am semănat floarea-soarelui după porumb, în toamnă am arat la 35 cm şi am fertilizat cu 11.52.0 – 200 kg/ha. În primăvară am efectuat o trecere cu discul şi una cu combinatorul, la semănat la sfârşitul lunii aprilie, atunci când am mai aplicat 200 kg/ha de complexe 20.20.0. Cultura a mai primit două erbicide, încă o fertilizare cu 200 kg/ha de azot în faza de 10-12 frunze a culturii, am irigat 10 ore cu coloană clasică. Am recoltat la finalul lunii august, iar anul viitor voi semăna 10 ha cu hibridul P64LE99, a declarat fermierul brăilean.

În localitatea Lanurile, judeţul Brăila, fermier campion a devenit domnul Iulian Văsii, care a obţinut 4.200 kg/ha datorită hibridului P64LE25. Acesta lucrează 300 ha, iar floarea-soarelui a cultivat în acest an pe 60 ha, toată suprafaţa fiind semănată cu cei doi hibrizi de top P64LE25 şi P64LE99. “Am semănat floarea-soarelui după grâu şi porumb, astfel că am arat în toamnă, apoi în primăvară am trecut cu discul şi înainte de semănat cu combinatorul. Am semănat în data de 13 aprilie, atunci când am aplicat şi 150 kg complexe 20.20.0. Cultura a mai primit un foliar, două tratamente, două erbicide şi o praşilă. Sunt mulţumit de producţie, am putut recolta după 20 august, iar aceşti doi hibrizi îi semăn de când au apărut”, a spus fermierul campion.

Bogdan Gheorghe este un alt fermier campion la floarea-soarelui din judeţul Brăila, care lucrează 450 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 80 ha. Hibridul P64LE25 i-a asigurat 4.030 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după grâu, aşa că după recoltat am erbicidat total şi am arat la 25-30 cm. În primăvară am pregătit terenul cu discul şi combinatorul, am aplicat încă un erbicid şi am semănat la începutul lunii aprilie, când am dat şi îngrăşăminte -180 kg/ha. Am mai aplicat un erbicid Express şi unde a fost cazul un antigramineic. Aceasta a fost toată tehnologia”, a punctat agricultorul. Acesta a mai adăugat faptul că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 100 ha, toată suprafaţa cu hibridul P64LE25 pentru că mereu a obţinut producţii foarte bune.

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor – şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

Vizualizat: 3031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?