Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

30 de HIBRIZI în câmpul tehnologic al SFECLEI de ZAHĂR

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 12:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii trecute, la Secuieni - Neamţ, a avut loc cea de-a treia ediţie a întâlnirii profesionale ”Ziua sfeclei”. În câmpurile experimentale organizate în ferma Fastagri sub coordonarea inginerului Gheorghe Gheorghiu, cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniu, a fost observată şi analizată evoluţia culturii în diferiţi parametri de tehnologie.

Au fost prezentate caracteristicile evidenţiate în câmp ale unor noi hibrizi de sfeclă de zahăr de la cinci firme producătoare: câte şase hibrizi de sfeclă de zahăr, în diferite variante şi subvariante tehnologice, şi pachetele tehnologice - fertilizare/protecţia plantelor. Le prezentăm oferta în ordine alfabetică.

camp-demo-sfecla_b

KWS: genetică pentru peste 15 tone de zahăr/hectar
Reprezentantul companiei KWS Seminţe a subliniat că la Secuieni s-a prezentat numai o secvenţă din ceea ce firma pune la dispoziţia fermierilor, având o zonă proprie de cercetare, de creare de hibrizi, multiplicare şi comercializare. ”(...) Genetica expusă prezintă o calitate tehnologică excelentă, exprimată prin puritate înaltă a sucului normal şi melasiere scăzută, simbioza acestor factori ducând la o producţie de peste 15 tone de zahăr alb la hectar, menţiona Grigore Tulgara, country manager Divizia Sfeclă de Zahăr, KWS Seminţe. Asemenea hibrizi sunt Legenda, Marenka, Clementina, Chiara, Jasmina, Vandana, Steffka etc.

Maribo a adus în România noi hibrizi performanţi
Este foarte important să fie văzute în câmp toate propunerile de seminţe, aşa după cum foarte concludent va fi, la fabrica de zahăr, fiecare rezultat în parte - producţie, respectiv digestie. Aceasta este premisa de la care a pornit prezentarea noutăţilor companiei Maribo. ”Hibridul Ilias este robust, ales în toată România şi în Republica Moldova. Are o triplă toleranţă, prezintă o deosebită plasticitate şi, indiferent de condiţiile meteorologice, asigură o producţie stabilă. Alţi doi hibrizi, Stratego şi Belgado, sunt de genetică nouă, anul acesta, în primăvară omologaţi în Republica Moldova şi acum i-am adus şi în această parte a României, fiindcă sunt condiţii relativ asemănătoare. (...)”, menţiona Carmen Badea, reprezentant Maribo România şi Republica Moldova.

Conţinut de zahăr peste randamentul obişnuit
Compania SESVanderHave mizează pe seminţe cu un conţinut de zahăr ridicat, peste randamentul obişnuit al rădăcinii, cu un coeficient ridicat al purităţii sucului şi cu o toleranţă ridicată la Cercosporioza sfeclei şi la stresul abiotic. Între hibrizii puşi la dispoziţia fermierilor se numără Amulet, Magistral, Tatry şi Ferret.

Damian - cel mai vândut hibrid al Strube în România
Cu şase dintre cei mai buni hibrizi ai săi, în testare la Secuieni a fost şi compania Strube, urmărind comportarea acestora în condiţiile pedoclimatice şi tehnologice locale. ”De vreo patru ani, în România, la sfecla de zahăr suntem lider de piaţă, iar cel mai vândut hibrid este Damian, dublu tolerant. Am mai prezentat aici hibrizii Markus, Matti - triplu tolerant, Vanghelis şi Zepellin - foarte stabili (...)”, menţiona Dănuţ Petru Simioniuc, reprezentant Strube România.

camp-demo-sfecla-2_b

Hibrizii Syngenta: productivitate, toleranţă la boli, stabilitate
Stabilitatea producţiei, toleranţa la bolile de frunză şi de rădăcină, pretabilitatea la cultură intensivă, flexibilitatea în alegerea momentului recoltării, acumularea de zahăr în rădăcini, puritatea sucului, randamentul mare de extracţie sunt doar câteva dintre aspectele de interes pentru fermieri la alegerea hibrizilor de sfeclă de zahăr, însuşiri urmărite şi de compania Syngenta. ”Unul dintre hibrizii cu cea mai mare toleranţă la Rizoctonia, prezent pe piaţa din România, care de altfel prezintă triplă toleranţă, este hibridul Asketa, cu un foarte bun conţinut de zahăr şi cu o bună capacitate de producţie(...)”, arată reprezentanţii Syngenta.

Ce alţi hibrizi producţivi au fost prezentaţi, dar şi ce tehnologii s-au folosit, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 1475 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?