Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 lucrări esenţiale în câmp, în luna lui Cireşar

Publicat: 09 iunie 2022 - 19:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna lui Cireșar este extrem de dificilă prin volumul mare de lucrări care trebuie efectuate în câmp, atât de întreținere a culturilor cât și de pregătire a campaniei de recoltare pentru cerealele păioase. 

Am grupat 3 categorii importante de lucrări pentru luna iunie, de care depind, în final, cantitatea şi calitatea recoltelor din acest an.

1. Fertilizarea foliară târzie a grâului de toamnă - lucrare motivată economic pe toate tipurile de soluri, din toate zonele agricole ale țării.

2. Lucrări specifice etapei în fermele de câmp.

3. Starea de vegetație a porumbului și florii soarelui în condițiile climatice specifice acestei primăveri și măsurile care se impun.

 

FERTILIZAREA FOLIARĂ TÂRZIE


În condițiile acestui an agricol, când criza de îngrășăminte și prețul foarte ridicat al acestora a obligat pe mulți fermieri să nu poată să-și asigure necesarul de îngrășăminte în toamnă și nici la desprimăvărare, fertilizarea târzie în faza de înspicare și cea de formare a boabelor este o soluție bună atât pentru creșterea recoltei cât și pentru îmbunătățirea calității boabelor.

Cu alte cuvinte, fertilizarea foliară târzie este importantă pentru dezvoltarea elementelor de productivitate, cu precădere a celor care vizează spicul.

iunie agro_b 

4 sfaturi pentru fertilizare


În această fază de vegetație lucrarea poate fi asociată și cu lucrări de combatere a bolilor și a dăunătorilor.

1. Prin aplicarea a 6-8 kg uree în 100 litri apă se asigură, pe lângă sporul de recoltă și combaterea bolilor foliare și a ploșnițelor.

2. Prin fertilizarea foliară se menține frunza stindard în stare verde pentru mai mult timp; aceasta joacă un rol important în depunerea substanțelor asimilate în bob și creșterea conținutului de proteină.

3. Dacă în perioada de creștere a plantelor se folosesc îngrășăminte foliare bogate în azot, în perioada de înspicare și formarea boabelor devin mai importante îngrășămintele foliare mai bogate în fosfor.

4. În prezent există fertilizanți foliari complecși care, pe lângă conținutul deNPK, conțin și microelemente (mangan, cupru, zinc) sub formă de sulfați, în concentrații de 0,2%.

Fertilizarea foliară cu macroelemente și microelemente completează nutriția radiculară, stimulează dezvoltarea elementelor de productivitate și mărește calitatea recoltei.

Tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor sunt eficiente în perioada de alungire a paiului, respectiv când plantele au înălțimea de 20-25 cm şi NU mai sunt eficiente în faza de burduf-înspicare.

 

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1125 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?