Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 CONSECINŢE GRAVE ALE INCENDIERII MIRIŞTILOR

Publicat: 20 august 2022 - 17:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Numărul incendiilor de vegetație a crescut semnificativ în țara noastră. Seceta prelungită și canicula sunt doar o parte a explicației. Adevăratul motiv îl constituie inconștiența unor oameni.

În primele șase luni ale acestui an au fost consemnate 711 incendii, față de 98 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut. Adică de șapte ori mai multe!

 

Cât au "cosit cu chibritul"?!


Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafețe regenerate recent, 285.041 de puieți forestieri fiind distruși. De asemenea, în incendii au fost distruși și 1.129 metri cubi de lemn.

Alte sute de incendii au afectat întinse zone agricole, iar unele au cuprins și locuințe aflate la marginea satelor. Mai mulți oameni au pierit în urma acestor dezastre.

Așa cum constata ministrul Mediului, Tanczos Barna, în acest an s-au înmulțit cei care „au cosit cu chibritul”.

 

3 consecinţe ale incendierii


Incendierea miriștilor este, aparent, cea mai ieftină metodă de curățare a miriștilor. Dar această economie este doar aparentă. În realitate, prețul e unul enorm.

1. Dincolo de costurile uriaşe care apar în urma scăpării de sub control a focului, mai există un preț de plătit...

2. Arderea miriștilor duce la distrugerea a tot ceea ce este viu în sol. Consecințele acestei practici se fac simțite mulți ani de la incendiu, căci ecosistemul din sol este distrus de flăcări și se reface în timp destul de lung. Bacteriile, viețuitoarele din sol, care contribuie la menținerea fertilității, sunt distruse de foc. În locul lor rămâne un pământ mort, cu un potențial productiv redus și supus eroziunii și degradării.

3. Un alt efect, deloc neglijabil, este emisia unor cantități însemnate de dioxid de carbon. În condițiile aplicării unor alte practici agricole, carbon respectiv ar rămâne sechestrat și ar reveni în sol.

 

Incendiere în condiții speciale


HG nr. 537/2007 și  OUG nr. 195 din 2005, ambele republicate, stabilesc restricții severe pentru situațiile în care incendierea miriștilor nu este sancționată. În primul rând este necesară obținerea unei autorizații speciale de la primăria localității. În prealabil se informează și autoritățile locale competente ale ISU.

Arderea miriștii se face cu respectarea unor condiții foarte stricte. Nerespectarea acestora se pedepsește cu amenzi substanțiale şi, în anumite condiții, poate deveni infracțiune!

 

PROTOCOL DE COLABORARE

APIA, împreună cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, au implementat Protocolul de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente. Așa că, mai bine aprindeți focul sub plită, nu pe miriște!     

Majoritatea incendiilor, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

 

Vizualizat: 671 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?