Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

21 mld. euro pentru România, după 2014

Publicat: 03 iulie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România ar putea să primească pentru agricultură şi dezvoltare rurală în perioada 2014 - 2020 cca. 21 mld. euro, cu aproape 7 mld. euro mai mult decât în bugetul multianual actual (2007-2013), a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la dezbaterea “România şi Reforma Politicii Agricole Comune

Click pe poza pentru galerie!

Impact şi Oportunităţi”. Din aceast buget, 8 mld. euro ar fi alocaţi dezvoltării rurale. Majorarea bugetului s-ar datora creşterii graduale pentru plăţile directe şi unei creşteri de 20 euro/ha rezultate din procesul de convergenţă, prin care plăţile directe încearcă să se alinieze la nivel european. „Cineva s-ar întreba despre ce aliniere este vorba dacă un agricultor olandez beneficiază de 459 de euro, iar agricultorul român de 180 de euro, însă aici discuţiile sunt mai profunde.

Este cert că dacă plăţile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului că, în perioada de referinţă, când s-au negociat sumele pentru România, noi am avut performanţe slabe în ceea ce priveşte productivitatea la hectar”, a explicat secretarul de stat.

Irimescu a precizat că, în cazul în care creşterea propusă iniţial ar fi de 20 euro/ha pentru România, s-ar ajunge la 75% din plata medie europeană, care este acum de 270 euro/ha.


Certificate de producător, cu viza asociaţiilor

Ministerul Agriculturii vrea ca certificatul de producător agricol să poată fi obţinut doar cu viza obligatorie a asociaţiilor profesionale afiliate la o organizaţie naţională, pe baza calităţii de membru sau a unei taxe plătite de producătorul care solicită certificarea.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, propunerea de modificare a normelor privind eliberarea certificatelor de producător agricol era la sfârşitul lunii iunie în dezbatere cu organizaţiile producătorilor, iar Ministerul Agriculturii intenţiona ca în prima săptămână din iulie să înceapă demersurile de avizare a proiectului.

„Propunerea de modificare se referă la viza obligatorie pe certificatul de producător din partea asociaţiilor profesionale. Odată ce pune viza, asociaţia şi recunoaşte implicit că cel care a venit cu solicitarea este producător. Verifică suprafeţele, producţia pe care acesta a declarat-o şi automat avem responsabilitatea că acela este producător, iar asociaţia îşi poate dezvolta activitatea în zonă, adică poate şi angaja, crea locuri de muncă suplimentare.

Noutatea este că şi această asociaţie locală trebuie să fie afiliată la una cu reprezentativitate naţională. De ce facem lucrul acesta? Pentru ca Ministerul Agriculturii să poată încheia parteneriate cu organizaţiile existente la nivel naţional. De ce facem mai departe lucrul acesta?

Pentru că inspecţiile şi controalele pe care noi le realizăm în pieţe se bazează pe acest certificat şi aviz din partea asociaţiilor profesionale pe care trebuie să îl deţină vânzătorul de produse agroalimentare persoană fizică”, ne-a spus Daniel Botănoiu.

„Cei care solicită asociaţiilor viza pe certificatul de producător pot fi membri, dar dacă nu vor să devină membri, plătesc o taxă. Cum este la Administraţia Financiară, când ne scoatem certificatele”, a completat Botănoiu.

„Valoarea taxei de producător va fi stabilită prin Ordin de ministru, ca să nu mai fie discuţii de genul taxa, cotizaţia sau altele de genul acesta, cum s-a mai întâmplat în istoria recentă a Ministerului Agriculturii. Va fi o sumă echilibrată, astfel încât să ţină cont de realităţile României”, a mai precizat acesta.


ŞTIRI

SONDAJ
Mai puţin grâu în 2012

Mai mult de 60% din cei peste 840 de fermieri care au răspuns sondajului lansat pe www.agroinfo.ro cu tema Grâul 2012 susţin că vor recolta mai puţin grâu în acest an decât anul trecut.

Doar 11% dintre respondenţi au spus că vor recolta mai mult grâu decât în 2011, 10% afirmă că producţia din 2012 va fi similară cu cea de anul trecut, iar pentru 12% dintre aceştia cultura de grâu din acest an este compromisă.

VITICULTURĂ
Alegeri la OIV

Valeriu V. Cotea, profesor universitar la USAMV Iaşi din 1999, iar din 2003 preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) va conduce pentru următorii trei ani Comisia de Oenologie din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). OIV este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 1924, formată din 44 de state şi la care România a aderat din 1927.

În funcţia de preşedinte a OIV a fost aleasă Claudia Quini din Argentina. Alegerile noii conduceri au avut loc la a 35-a ediţie a Congresului Mondial al Viei şi Vinului, desfăşurat la Izmir, Turcia, în 22 iunie a.c..
În 2013, Congresul Mondial al Viei şi Vinului va fi organizat de România, în perioada 2-9 iunie, la Bucureşti.

Vizualizat: 609 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?