România ar putea să primească pentru agricultură şi dezvoltare rurală în perioada 2014 - 2020 cca. 21 mld. euro, cu aproape 7 mld. euro mai mult decât în bugetul multianual actual (2007-2013), a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la dezbaterea “România şi Reforma Politicii Agricole Comune
Impact şi Oportunităţi”. Din aceast buget, 8 mld. euro ar fi alocaţi dezvoltării rurale. Majorarea bugetului s-ar datora creşterii graduale pentru plăţile directe şi unei creşteri de 20 euro/ha rezultate din procesul de convergenţă, prin care plăţile directe încearcă să se alinieze la nivel european. „Cineva s-ar întreba despre ce aliniere este vorba dacă un agricultor olandez beneficiază de 459 de euro, iar agricultorul român de 180 de euro, însă aici discuţiile sunt mai profunde.
Este cert că dacă plăţile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului că, în perioada de referinţă, când s-au negociat sumele pentru România, noi am avut performanţe slabe în ceea ce priveşte productivitatea la hectar”, a explicat secretarul de stat.
Irimescu a precizat că, în cazul în care creşterea propusă iniţial ar fi de 20 euro/ha pentru România, s-ar ajunge la 75% din plata medie europeană, care este acum de 270 euro/ha.
Certificate de producător, cu viza asociaţiilor
Ministerul Agriculturii vrea ca certificatul de producător agricol să poată fi obţinut doar cu viza obligatorie a asociaţiilor profesionale afiliate la o organizaţie naţională, pe baza calităţii de membru sau a unei taxe plătite de producătorul care solicită certificarea.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, propunerea de modificare a normelor privind eliberarea certificatelor de producător agricol era la sfârşitul lunii iunie în dezbatere cu organizaţiile producătorilor, iar Ministerul Agriculturii intenţiona ca în prima săptămână din iulie să înceapă demersurile de avizare a proiectului.
„Propunerea de modificare se referă la viza obligatorie pe certificatul de producător din partea asociaţiilor profesionale. Odată ce pune viza, asociaţia şi recunoaşte implicit că cel care a venit cu solicitarea este producător. Verifică suprafeţele, producţia pe care acesta a declarat-o şi automat avem responsabilitatea că acela este producător, iar asociaţia îşi poate dezvolta activitatea în zonă, adică poate şi angaja, crea locuri de muncă suplimentare.
Noutatea este că şi această asociaţie locală trebuie să fie afiliată la una cu reprezentativitate naţională. De ce facem lucrul acesta? Pentru ca Ministerul Agriculturii să poată încheia parteneriate cu organizaţiile existente la nivel naţional. De ce facem mai departe lucrul acesta?
Pentru că inspecţiile şi controalele pe care noi le realizăm în pieţe se bazează pe acest certificat şi aviz din partea asociaţiilor profesionale pe care trebuie să îl deţină vânzătorul de produse agroalimentare persoană fizică”, ne-a spus Daniel Botănoiu.
„Cei care solicită asociaţiilor viza pe certificatul de producător pot fi membri, dar dacă nu vor să devină membri, plătesc o taxă. Cum este la Administraţia Financiară, când ne scoatem certificatele”, a completat Botănoiu.
„Valoarea taxei de producător va fi stabilită prin Ordin de ministru, ca să nu mai fie discuţii de genul taxa, cotizaţia sau altele de genul acesta, cum s-a mai întâmplat în istoria recentă a Ministerului Agriculturii. Va fi o sumă echilibrată, astfel încât să ţină cont de realităţile României”, a mai precizat acesta.
ŞTIRI
SONDAJ
Mai puţin grâu în 2012
Mai mult de 60% din cei peste 840 de fermieri care au răspuns sondajului lansat pe www.agroinfo.ro cu tema Grâul 2012 susţin că vor recolta mai puţin grâu în acest an decât anul trecut.
Doar 11% dintre respondenţi au spus că vor recolta mai mult grâu decât în 2011, 10% afirmă că producţia din 2012 va fi similară cu cea de anul trecut, iar pentru 12% dintre aceştia cultura de grâu din acest an este compromisă.
VITICULTURĂ
Alegeri la OIV
Valeriu V. Cotea, profesor universitar la USAMV Iaşi din 1999, iar din 2003 preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) va conduce pentru următorii trei ani Comisia de Oenologie din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). OIV este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 1924, formată din 44 de state şi la care România a aderat din 1927.
În funcţia de preşedinte a OIV a fost aleasă Claudia Quini din Argentina. Alegerile noii conduceri au avut loc la a 35-a ediţie a Congresului Mondial al Viei şi Vinului, desfăşurat la Izmir, Turcia, în 22 iunie a.c..
În 2013, Congresul Mondial al Viei şi Vinului va fi organizat de România, în perioada 2-9 iunie, la Bucureşti.