Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

2022 a fost un an de excepţie în ferma lui Ilie Popescu

Publicat: 16 noiembrie 2022 - 13:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Administratorul şi proprietarul societăţii Olt Piess SRL a încheiat sezonul agricol cu două săptămâni mai devreme decât de obicei. Spre deosebire de alte zone ale ţării, la Slatina seceta nu s-a simţit atât de pregnant anul acesta. 

Producţiile arată bine şi au fost în mare parte depozitate în silozuri. Maşinile şi utilajele agricole aşteaptă acum revizia anuală în vederea pregătirii campaniilor viitoare. Fan declarat al mărcii John Deere, antreprenorul din judeţul Olt lucrează aproape 5.000 de hectare, împreună cu cei doi fii ai săi, Andrei şi Cătălin.

Deşi este economist de profesie şi practic tot ce a realizat până acum se datorează instinctului antreprenorial cu care a fost înzestrat, Ilie Popescu spune că s-a îndrăgostit atât de mult de producţia agricolă, încât comerţul cu cereale a trecut în plan secund. Chiar dacă în prezent cam 65% din cifra de afaceri a grupului este asigurată de activitatea de trading, Olt Piess având o capacitate de stocare de 100.000 de tone în silozurile proprii.

ilie popescu 2022 07_b 

Un an agricol de referinţă


La 18 octombrie, când ne-am întâlnit la sediul companiei sale din Slatina, atmosfera era una cât se poate de relaxată. Terminase cu recoltatul şi pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, dar şi cu însămânţările pentru noul sezon. A alocat nu mai puţin de 2.300 de hectare pentru cultura de grâu şi 1.600 de hectare pentru rapiţă, despre care afirmă, fără să stea prea mult pe gânduri, că îi asigură profitabilitatea cea mai mare. E de înţeles, când obţii o medie de 4.200 kg la hectar, iar preţul de valorificare în vară a ajuns chiar şi la 4.000 de lei tona. Producţii excelente a înregistrat şi la grâu (7.500 kg la hectar în medie), floarea-soarelui (4.200 kg/ha) şi soia (3.700 kg/ha, cultură irigată).

ilie popescu 2022 02_b

„Pentru noi, 2022 a fost un an de excepţie. Mai puţin la cultura porumbului, unde s-a simţit o oarecare presiune din cauza secetei. Am recoltat doar o medie de 5,5 tone la hectar”, ne-a mărturisit Ilie Popescu.

 

AGRICULTURĂ DE PRECIZIE


Ilie Popescu monitorizează în permanenţă culturile, dar şi condiţiile de climă. Are acces la staţie meteo şi dispune de sisteme digitale moderne care îl ajută să ia cele mai bune decizii. „Toate tractoarele şi combinele noastre sunt dotate cu tehnologie de ghidare prinGPScu semnalRTK, care asigură o precizie de 2 cm. Cu ajutorul pachetelor de servicii FarmSight beneficiem de asistenţă din partea experţilor de la IPSO Agricultură, care monitorizează codurile de eroare şi pot diagnostica de la distanţă orice problemă apărută în câmp. De asemenea, urmărim consumurile de motorină şi alte inputuri de la semănat şi până la recoltat”, ne-a explicat fermierul.

În ceea ce priveşte flota de maşini agricole, Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere. Iată de ce a ales olteanul marca americană!

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 2007 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?