BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2020 a adus secetă, 2021 promite inovație

Publicat: 16 februarie 2021 - 17:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deși din rețeaua hidrografică a României s-ar putea iriga jumătate din suprafața agricolă a Europei, problema apei este tot mai acută. Cerasus Grup Cotnari are câteva soluții.

Pentru acest an de producție pomicolă, speranțele membrilor din organizația de producători Cerasus Grup Cotnari, din județul Iași, par a fi cu mult mai mari decât anul trecut, dar problema asigurării apei pe timpul verii rămâne încă una dificilă și deocamdată fără orizont de rezolvare prin implementarea de sisteme de irigații. Totuși, la Cerasus Grup Cotnari capitolul investiții rămâne prioritar pentru 2021. Principalele direcții vizează gestionarea apei provenită din precipitații.

 

România poate iriga Europa

 

”În România, avem multe resurse de apă, probabil am putea iriga jumătate din suprafața agricolă a Europei, dar nu știm să gestionăm apa nici măcar pentru a ne asigura propriile nevoi naționale de irigații. Uitați-vă câtă apă cade la o ploaie torențioală și curge aiurea, distrugând ceea ce găsește în cale. Aceasta, deoarece nu sunt bine gospodărite bazinele pârâurilor, ale râurilor și ale celorlalte ape care străbat teritoriul românesc”, observa pomicultorul ieșean Dănuț Băianu, fondator al Organizației de Producători Cerasus Grup Cotnari.

 Danut Baianu ok_b


În vara anului trecut, pentru a iriga pomii, am fost nevoiți să cărăm aproape 1500 mc de apă cu remorcile. Chiar dacă din trei tone de apă transportate într-o remorcă ajungeam în livadă cu două tone și jumătate, am reușit să salvez o parte a producției de cireș, iar aportul de apă s-a văzut îndeosebi la calibrul cireșelor - DĂNUȚ BĂIANU, fondator Cerasus Grup Cotnari

Soluția: lacul de acumulare

 

Acesta consideră că din cauze legislative, și nu numai, nu se scot din circuitul agricol anumite suprafețe din preajma unor asemenea cursuri de apă și nu se amenajează structuri de acumulare, astfel încât apa să fie utilizată la irigații atunci când este necesar. ”În loc să se acorde tot felul de ajutoare și despăgubiri, mai bine s-ar aloca acele fonduri comunităților locale pentru a crea lacuri de acumulare de 5-10 hectare și, de acolo, când situația o impune, fiecare să poată lua măcar câteva cisterne cu apă pentru a iriga”, propune Dănuț Băianu.

romania neirigata CANVA_b 

Ne batem joc de apă

 

Fermierul consideră că ”ne cam batem joc de ceea ce primim ca resurse de la natură și că demonstrăm lipsa aptitudinii de a gospodări cum trebuie apa care vine de peste dealuri, iar apoi ne plângem în mod inutil și chiar păgubos. Mi-aș dori să apară un decident care, în loc să tot acorde despăgubiri, să intre în istorie prin faptul că a umplut țara cu lacuri de acumulare a apei, care aduc și multe beneficii conexe”, încheia pomicultorul ieșean.

Cerasus Grup Cotnari produce anual peste o mie de tone de fructe şi are propriul brand certificat GlobalGap. Citește povestea de succes a organizației de producători AICI!

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 922 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?