Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2017, un an plin de învăţăminte

Publicat: 19 martie 2018 - 01:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sezonul agricol 2016-2017 a fost plin de provocări, dar, în acelaşi timp, şi de învăţăminte. Depinde numai de noi dacă ne vom însuşi lecţiile predate de Mama Natură în acest an. 

Ca de obicei, la final de an, prezint un scurt bilanţ al dăunătorilor principalelor culturi agricole. Informaţiile au fost culese în urma sondajelor efectuate pe teren (cu menţiunea că ele nu acoperă toate zonele ţării), de la colaboratori sau de la colegii care lucrează în producţie.

Plante de grâu de la marginea soleiClick pe poza pentru galerie!

Dăunătorii grâului de toamnă
• Atacul gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) înregistrat în toamna anului trecut a fost slab, deşi regimul de precipitaţii din zona de sud a ţării a fost unul excedentar, mai ales în luna octombrie 2016. În primăvară, atacul acestui dăunător a fost slab, în luna martie temperaturile fiind foarte ridicate. În ultimii ani, s-a constatat o desprimăvărare foarte bruscă şi temperaturi ridicate în luna martie.
• Răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis Gyll) este alt dăunător care a pus probleme culturii grâului, mai ales în luna aprilie. Până la semănatul porumbului, insectele se găsesc în lanurile de grâu, orz sau pe buruieni. În acest an, ca urmare a ploilor excedentare înregistrate în primăvară, în multe zone din sudul şi sud-estul ţării s-a întârziat cu semănatul porumbului, prin urmare răţişoara porumbului s-a găsit pe lanurile de grâu, provocând pagube, în special în zonele marginale ale solelor. Au fost cazuri când (acolo unde grâul a fost semănat cu întârziere toamna trecută şi a ieşit din iarnă mai slab dezvoltat) insectele au compromis plantele pe o lăţime cuprinsă între 5 şi 15 m, la marginea solelor. Chiar dacă, per medie, pagubele produse de Tanymecus dilaticollis la grâu sunt insignifiante, cu toate acestea fenomenul din acest an a fost interesant şi merită a fi consemnat.
• Eurygaster spp. Dacă ne referim la dăunători specifici grâului, cu siguranţă ne gândim la ploşniţa cerealelor. În urma temperaturilor ridicate înregistrate în luna martie, adulţii hibernanţi au părăsit timpuriu locurile de iernare, fiind observaţi în câmpurile cu grâu încă din a treia decadă a lunii. Cu toate acestea, depunerea pontelor a fost întârziată cu 7-10 zile comparativ cu perioada normală, ca urmare a ploilor excedentare din perioada aprilie-mai, cât şi a diferenţelor mari de temperatură de la zi la noapte înregistrate în luna aprilie sau la începutul lui mai. Ploile survenite în luna iunie, în cantităţi mai ridicate decât mediile multianuale, au stânjenit dezvoltarea larvelor şi a adulţilor noii generaţii.

Insecte problemă în culturile de porumb şi de floarea-soarelui
Tanymecus dilaticollis. La cultura porumbului, dăunătorul numărul 1 este, fără îndoială, răţişoara. În teorie, anul 2017 a fost nefavorabil dăunătorului, datorită ploilor excedentare din perioada primăverii. Cu toate acestea, în multe zone din sud-est atacul a fost puternic, iar multe sole cu porumb, semănate în monocultură, la care nu s-a efectuat tratamentul seminţelor, au fost afectate. În primăvara 2017, în judeţul Ialomiţa au existat suprafeţe cu porumb şi floarea-soarelui compromise în urma atacului T. dilaticollis. De asemenea, am constatat pagube şi pe suprafeţe cultivate cu soia. În toate aceste cazuri, culturile au fost semănate din nou. Probleme la floarea-soarelui s-au mai înregistrat în judeţele Tulcea şi Brăila, unde importante suprafeţe au fost compromise în urma atacului. Dacă într-un an cu primăvară ploioasă au existat aceste probleme cu Tanymecus dilaticollis, nu vreau să îmi imaginez ce se va întâmpla într-un an cu primăvară secetoasă. În ultimii doi ani (2016 şi 2017), primăverile au fost ploioase în lunile aprilie-mai, cu precipitaţii peste medii. Din punct de vedere statistic, este foarte rar să avem trei ani la rând cu primăveri ploioase. Dar cu schimbările climatice din ultima perioadă nu se mai poate şti sigur ce va fi pe viitor. Se poate estima, există multe modele meteorologice în acest sens, dar vremea a dovedit de multe ori că este şi va rămâne imprevizibilă. În strânsă legătură cu mersul vremii, atacul dăunătorilor culturilor agricole este la fel de imprevizibil.
Ostrinia nubilalis. Tot la cultura porumbului, anul acesta au fost probleme din ce în ce mai mari cu sfredelitorul porumbului. Pe lângă arealele favorabile acestui dăunător (din vestul, centrul ţării, Lunca Dunării sau văile principalelor râuri), au fost probleme şi în zonele de sud şi sud-est ale ţării. Anul acesta, atacul larvelor a fost evident, prin creşterea procentului de plante frânte înainte de recoltare. Problemele cu sfredelitorul porumbului cresc de la un an la altul şi, pentru a preveni atacul, este necesar să acordăm atenţie deosebită măsurilor preventive, cum ar fi rotaţia culturilor.
Viermele vestic al rădăcinilor de porumb. Ca şi cum problemele entomologice nu ar fi şi aşa destule, în zona de sud a ţării, iată că începând din acest an, în lanurile de porumb din vestul judeţului Călăraşi a poposit un nou „musafir”. Este vorba despre adulţii de Diabrotica virgifera virgifera, dăunător care până nu demult apărea doar în jumătatea vestică a ţării. Deocamdată, în zonele unde a fost observat în acest an, populaţiile sunt scăzute, dar odată prezent într-un nou loc, nu mai scapi de el. Şi în acest caz este important să facem rotaţia culturilor de porumb.
Agriotes spp. Primăvara ploioasă a adus în zonele de favorabilitate atacul viermilor sârmă la culturile de porumb şi de floarea-soarelui, în unele locuri lanurile fiind compromise ca urmare a neefectuării tratamentului seminţelor.

Rapiţa - vulnerabilităţi în toamnele secetoase
În zona de sud şi sud-est a ţării, în luna septembrie, la cultura rapiţei de toamnă, aflată în primele faze de vegetaţie, s-a înregistrat un atac puternic al larvelor viespii rapiţei (Athalia rosae). Principalul motiv pentru acest atac a fost temperatura ridicată din luna septembrie, precum şi precipitaţiile deficitare. Acolo unde plantele au răsărit cu dificultate din cauza umidităţii mai scăzute a solului, cultura a fost compromisă parţial. În multe cazuri însă, în zonele de sud-est, rezerva de umiditate a solului a fost ridicată datorită ploilor excedentare din perioada verii. Prin urmare, plantele de rapiţă au reuşit să treacă de atacul larvelor viespii rapiţei.

Soia recâştigă teren şi... dăunători
La cultura de soia, atacul păianjenului roşu comun (Tetranychus urticae) în acest an a fost scăzut, ca urmare a precipitaţiilor excedentare înregistrate în perioada iulie-august. Aşa cum spuneam în prima parte a articolului, în judeţul Ialomiţa, am observat culturi cu soia parţial compromise de atacul răţişoarei porumbului. Solele cu soia atacate se aflau în vecinătatea lanurilor de porumb.
Cam aşa arată, pe scurt, tabloul entomologic al principalelor culturi agricole pe anul 2017. Un an cu bune şi cu rele, cu fermieri, în general, mulţumiţi de producţiile realizate, dar nemulţumiţi de preţurile de valorificare. A început sezonul hibernal, insectele se pregătesc de iernare, aşteptând primăvara, când vor începe un nou ciclu de dezvoltare. Aşa cum o fac de peste patru sute de milioane de ani. Cât de mari vor fi problemele entomologice la culturile agricole în 2018 va depinde de Mama Natură, dar va depinde şi de noi. Respectând tehnologia de cultură şi recomandările în ceea ce priveşte protecţia plantelor, este posibil să avem mai puţine bătăi de cap.
În final, vă urez LA MULŢI ANI! Fie ca 2018 să vă aducă recolte cât mai BOGATE, dar cu un preţ CORECT de valorificare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 411 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?