Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

2 tehnologii moderne într-o fermă din judeţul Galaţi. Pentru ce a optat Andi Necula?

Publicat: 09 martie 2022 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schimbările climatice, dar mai cu seamă scumpirea îngrăşămintelor chimice invită fermierii la căutarea unor noi soluţii pentru reducerea costurilor de producţie şi a optimiza tehnologiile de cultură.

1. semănatul direct

2. produse şi culturi fixatoare de azot

„Din campania din toamnă, noi semănăm direct în mirişte, schimbând, astfel, tehnologia pentru a păstra umiditatea şi a creşte fertilitatea solului. În acest sens, am fost nevoiţi facem investiţii de peste 300 mii de euro în achiziţionarea unui tractor de 400 cai putere şi a sistemului de semănat Focus produs de Horsch. Agregatul este menit să realizeze, printr-o singură trecere, prelucrarea optimă a stratului superficial, având ataşate în faţa tractorului utilajele de prelucrarea solului şi tăvălugul, iar în spate maşina de încorporat sămânţa direct în sol, prevăzută cu echipament de fertilizare. Sistemul poate înfiinţa atât culturi de păioase cât şi prăşitoare”, susţine inginerul agronom Andi Necula, tehnologul fermei Agrodan din Matca, judeţul Galaţi.

Acesta a precizat că anul trecut, maşina a semănat peste 300 de hectare de grâu, iar în această campanie de primăvară va însămânţa alte 370 de hectare cu mazăre, porumb, floarea soarelui, orz de primvară şi soia. 

„După jumătatea lunii martie înfiinţăm cultura de mazăre de primăvară, pe 40 de hectare. Noi semănăm mai târziu după ce trec îngheţurile timpurii la sol. La această dată, este ceva umiditate în sol la un nivel satisfăcător”, consideră Andi Necula.  

andi necula ferma matca_b 

Tehnologii inovative de fertilizare


În ferma gălăţeană, încă o noutate o reprezintă programul de fertilizare a culturilor. Iată cum explică fermierul: „Am decis să reducem undeva cu circa 30 la sută cantitatea de îngrăşăminte clasice la fertilizarea de bază şi pe vegetaţie (NPK, azot, UAN), dar am luat măsuri de a acoperi diferenţa prin folosirea produselor de fertilizare cu bacterii fixatoare de azot, dar şi de fosfor. De asemenea, vom semăna 200 ha cu culturi leguminoase fixatoare de azot (gen: măzăriche, mazăre şi trifoi) intercalat printre rândurile de porumb, floarea soarelui şi grâu. Când va ajunge la concurenţă cu grâul, vom erbicida cultura intercalată; în cazul prăşitoarelor o lăsăm până la recoltat că nu ne încurcă cu nimica”, precizează inginerul agronom.   

Potrivit fermierului, dacă nu va ploua suficient până la semănat, va porni echipamentele de udare. De anul trecut, în ferma Agrodan a fost dezvoltat un sistem local de udare cu puţuri forate care asigură apa pe 200 de hectare, o treime din suprafaţa fermei. 

Marian MUŞAT


 

 

Vizualizat: 1689 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?