Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Ziua Grâului” la Diosig

Publicat: 14 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Diosig, jud. Bihor, 31 mai 2016: 52 de varietăți de cereale păioase de toamnă cultivate în platforma demonstrativă de 20 ha, 14 firme producătoare de semințe, 17 firme producătoare de pesticide și îngrășăminte, 6 firme distribuitoare de utilaje agricole și peste 600 de fermieri. Așa a arătat a IX-a ediție a evenimentului anual „Ziua Grâului”, organizat de Agroind Cauaceu, împreună cu partenerii Promat Comimpex Tășnad și Agrotex Carei.

Click pe poza pentru galerie!

Agroind Cauaceu, al cărei proprietar și administrator este Dan Corbuț, sărbătorește 25 de ani de la înființare. Nu este doar una dintre cele mai mari ferme, ci și unul dintre cei mai importanți distribuitori și producători de semințe de cereale păioase din vestul țării. Cele trei firme (Agroind Cauaceu, Promat Comimpex Tășnad și Agrotex Carei) exploatează, prin mijloace proprii, peste 15.000 ha în județele Bihor și Satu Mare, și oferă input-uri pentru cca. 250.000 ha, ne spune Mihai Budai (foto), tehnolog la Agroind Cauaceu, cel care s-a ocupat îndeaproape de loturile demonstrative.Anul acesta, pe platforma de la Diosig, fermierilor veniți din Bihor, Satu Mare și Arad le-au fost prezentate soiuri noi de cereale păioase, precum și soiurile de top, de mare productivitate, din portofoliul celor mai importanți producători de semințe: Caussade Semences (soiurile SO 207, Solveig, Sorrial, Trismart), Donau Saat (Roland), Fundulea (Dropia, Glosa, Izvor), Lemaire Deffontaines (Addict, Comilfo, Reciproc, Touareg, Jokari), Limagrain (Anapurna, Apache, Casanova, Gerlach, Renan), Nufarm (Bitop), RWA (Asano, Cosinus), SCDA Lovrin (Ciprian), SCDCA Turda (Andrada), Saatbau Linz (Gallus, Panonnikus), Saaten Union (Akratos, Florian, SU Agendus), SIS (Ovidio, Claudio), Syngenta (Ilico, Ingenio) și Tea Consulting (Exotic).

Caracteristicile tuturor acestor soiuri sunt detaliate în catalogul pe 2016 dedicat semințelor de cereale păioase din portofoliul Agroind Cauaceu, lansat la „Ziua Grâului”.

„Avem 52 de varietăți de cereale de toamnă - orzoiacă, triticale și grâu - și o varietate de orzoaică de primăvară. Ca o noutate, avem două grâuri umblătoare, de la Stațiunea de Semințe din Italia: este vorba de două varietăți de grâu dur, folosit la fabricarea pastelor făinoase și care ar putea constitui o nișă pentru viitor, în sensul că prețul este 1,8 lei pe kilogram, mai mare decât la grâul comun. Chiar dacă producțiile realizate nu sunt la fel de mari, rata de productivitate și eficiența economică este mare, datorită faptului că ai siguranța faptului că le poți vinde. Noi, în țară, stăm cu aproape un milion de tone de grâu comun care nu s-a putut vinde și începe deja seceratul. Va fi o supraproducție de grâu, având în vedre faptul că s-au mărit suprafețele cu cereale păioase din cauza mersului climatic din ultimii ani. Cu secetă mare din mai până în septembrie, culturile prășitoare nu întotdeauna pot duce la final realizarea producției sau realizezaă producții nemulțumitoare, de 3 - 5 tone la hectar, ceea ce nu acoperă decât 60% din cheltuielile făcute la hectar”, ne-a spus Mihai Budai.

Acesta precizează că, din totalul suprafeței exploatate de Agroind Cauaceu, 60-65%, pe alocuri chiar 70%, sunt culturi de toamnă. „Din cauza secetei din ultimii patru ani, ca să avem garanția realizării producției, am fost nevoiți să mergem pe două treimi culturi de toamnă și doar o treime culturi de primăvară”, explică Budai.

 

Cum se obțin peste 8,5 tone de grâu/ha pe secetă?

Pe platforma demonstrativă din acest an de la Diosig cultura premergătoare a fost rapița. Semănatul a fost realizat în perioada 28 - 29 octombrie 2015, cu o normă de 180 kg de sămânță/ha pentru soiurile străine și 250 kg/ha pentru soiurile autohtone.

„Niciodată nu avem un șablon după care lucrăm. Sunt cazuri, cum a fost anul acesta, când precipitațiile au lipsit cu desăvârșire. Ultima ploaie a fost în 7 martie și, după aceea, până în 10 mai nu a mai plouat deloc, decât ploi ușoare, de 0,5 până la 2 mm, fără efect asupra plantelor de cultură. Am petrecut 63-64 de zile fără ploaie, ceea ce este foarte mult. Imediat a trebuit să schimbăm tehnologia de cultură. Atunci când am observat că nu s-au topit îngrășămintele solide aplicate la sol nici de la prima, nici de la a doua etapă de fertilizare, ne-am dus pe trei fertilizări foliare de calitate, adică la fiecare fertilizare foliară am avut îngrășământ foliar mineral pe bază de macro și micro elemente, am combinat cu un îngrășământ pe bază de molecule organice, respectiv azot organic, aminoacizi, proteine, glucide, și mai mult de atât, ca să reducem stresul pentru plantă, cauzat de seceta pedologică, am intrat cu stimulatori pentru metabolismul plantei - auxine, gibereline, citochinine și chiar vitamine, și prin aceasta am reușit să aducem această platformă, precum și culturile comerciale proprii, la nivelul la care sunt acum. Estimez că nu va fi varietate cu producție sub 7.000-7.500 kg pe hectar, dar media va fi de la 8.500 la 9.000 - 9.500 de kilograme pe hectar, chiar cu vârfuri pentru cam zece dintre soiuri, atât de la firme străine, cât și românești, o să treacă de 10 tone la hectar”, a detaliat tehnologul fermei Agroind Cauaceu.

 

Cea mai rentabilă cultură în 2016: rapița

Cea mai rentabilă cultură anul acesta va fi, în mod sigur, rapița, afirmă Mihai Budai. Profitabile vor fi însă și grâul pentru sămânță și orzul și orzoaica, face acesta calculul: „La orz și orzoiacă nu vor fi parcele cu producții sub 8.000 de kg la hectar, iar la rapiță media o să fie de 4.200 -4.400 kg la hectar, dar o să fie și parcele cu vârfuri, unde am avut aport freatic, de 4.800 – 5.000 de kg la hectar. Eu sper la o medie de 4.400 - 4.500 de kg pe hectar și, la prețul care se preconizează, chiar mai bun ca anul trecut cu vreo 20 de bani pe kilogram, va fi cultura care va putea face să-ți rămână circa 3.000 de lei la hectar. Mai este și sfecla pentru zahăr, dar la o cultură de sfeclă cheltui cât la două culturi de rapiță sau de cereale păioase sau porumb. Investiția e mai mare, dar dacă sunt ploi, cât de cât, chiar dacă apar mai târziu, în a doua parte a verii, poți să faci producții frumoase și să fii mulțumit financiar.”

 

Care este prețul corect pentru grâu?

„La grâu sper ca prețul să fie 62-63 de bani pe kilogram la recoltare, mai bun decât se vehicula la începutul anului. În general, un preț de 65-68 de bani pe kilogram ar fi unul normal, și ar fi bine și pentru comercianți și pentru producători”, mai spune Mihai Budai.

 

La „Ziua Grâului” 2016 de la Diosig au fost prezente și cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piață, între care Adama, Bayer, BASF, Dow AgroSciences, DuPont, Nufarm și Syngenta, precum și firme producătoare de îngrășăminte solide și lichide: Adob, Azomureș, Holland Farming, Lebosol, Romchim Protect și Timac Agro.

De asemenea, MEWI (Fend), IPSO Agricultură (John Deere), NHR (Deutz Fahr), Agrocomerț Holding (Claas) și Smart Agro Machinery au prezentat utilaje agricole.

La deschiderea evenimentului, scena a fost ocupată de prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean, Cornel Popa, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan și directorul APIA, Pavel Florian. La închidere, toți ochii și urechile s-au îndreptat spre spectacolul oferit de cântăreața Andreea Bălan, împreună cu trupa sa de dansatoare.

 

 

CE ÎNGRĂȘĂMINTE ALEGEM ATUNCI CÂND ESTE SECETĂ?

„Ca un sfat pentru fermieri, în condițiile în care nu avem siguranță cu mers favorabil climatic, să folosească îngrășăminte mai ieftine și care sunt mai accesibile plantelor”, recomandă Mihai Budai. „Și în condițiile în care avem ploi mai puține, acestea se dizolvă mai repede și ajung la rădăcinile plantelor, putând fi folosite. Sunt foarte bune îngrășămintele cu macroelemente principale, secundare, chiar microelemente, dar în condițiile în care nu avem apă suficientă sau nu putem iriga, este o problemă cu dizolvarea lor”, explică tehnologul fermei Agroind Cauaceu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 982 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!