Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

14 motive pentru a practica dezmiriştirea

Publicat: 17 iunie 2021 - 13:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În lanţul tehnologic al lucrărilor solului, dezmiriştirea este o verigă foarte importantă pentru multiplele sale avantaje. Cum se efectuează şi ce beneficii agronomice şi sporuri de recoltă oferă?

Dezmiriştirea se efectuează imediat, în spatele combinei, cu grapa cu discuri care lucrează la adâncimea de 6-8-10 cm, în funcţie de cantitatea de resturi vegetale şi de gradul de umiditate existent.
În ciuda beneficiilor ei, lucrarea de dezmiriştit se execută pe suprafeţe reduse.

dezmiriÅŸtit 2_b

14 AVANTAJE ALE LUCRĂRII DE DEZMIRIŞTIT

1. Creează un mulci la suprafaţa solului. Paiele, tulpinile, vrejii tocaţi de combină şi împrăştiaţi uniform pe teren sunt tocaţi în continuare de grapa cu discuri, împreună cu miriştea şi rădăcinile, şi amestecate cu stratul superficial al solului, formând un strat de mulci. Materia organică din mulci intră în descompunere aerobă şi formează humus şi substanţe nutritive.
2. Asigură o bună acumulare şi conservare a apei în sol. Stratul de mulci afânat asigură înmagazinarea întregii cantităţi de apă provenită din precipitaţii şi lipsa capilarelor din acest strat împiedică pierderea apei prin evaporare la suprafaţă.
3. Se asigură condiţii pentru germinarea seminţelor. Apa care se găseşte în sol sub cultura recoltată, la care se adaugă umiditatea din resturile vegetale încorporate în mulci şi ce se mai obţine din roua internă, asigură necesarul de umiditate pentru germinarea seminţelor de buruieni şi de samulastră.
4. Se reduce rezerva de seminţe de buruieni. Majoritatea seminţelor de buruieni din stratul superficial al solului germinează şi cresc, reducând astfel din bogata rezervă de seminţe de buruieni din sol şi, totodată, reducând necesarul de erbicide şi poluarea.
5. Se formează un covor vegetal, permanent verde. Buruienile cresc şi formează un covor vegetal, menţinând terenul permanent verde, cu rolul său în menţinerea şi sporirea fertilităţii solului. Totodată, rădăcinile buruienilor afânează straturile compactate ale solului şi contribuie la solubilizarea substanţelor greu solubile.
6. Asigură protecţia solului. Covorul vegetal protejează solul de acţiunea mecanică a picăturilor de ploaie, care pot distruge agregatele structurale ale solului. Totodată, prezenţa covorului vegetal evită acţiunile de eroziune a solului prin apă şi vânt.
7. Se valorifică energia solară şi îngrăşămintele rămase. De la recoltarea culturii de vară până în toamnă mai sunt peste 1000 grade C care trebuie valorificate prin fotosinteză pentru formarea masei organice. În acelaşi timp, sunt valorificate îngrăşămintele neconsumate de cultura precedentă, care astfel s-ar pierde prin levigare, rezultând poluarea pânzei freatice.
8. Se asigură condiţii pentru activitatea microbiologică din sol. Temperatura moderată de sub covorul vegetal - pe timpul arşiţelor este cu 2-4 grade C mai mică - şi umiditatea corespunzătoare asigură condiţii optime pentru activitatea microbiologică din sol şi, în primul rând, de nitrificare. În testări, cantitatea de nitraţi determinată în toamnă, în parcela dezmiriştită şi arată a fost de 140 kg/ha nitraţi, în parcela doar arată - 30 kg/ha nitraţi, iar în cea nelucrată - 18 kg/ha nitraţi.
9. Se evită levigarea nitraţilor. Nitraţii formaţi în perioada de vară, care sunt foarte uşor solubili, sunt consumaţi de covorul vegetal şi se întorc în sol odată cu materia organică formată, evitând astfel levigarea acestora.
10. Se reduce potenţialul de boli şi dăunători. Prin dezmiriştit sunt distruse ”cuiburile” de insecte, spori, ouă şi se perturbă ciclul de dezvoltare normală al acestora, reducând rezerva agenţilor fitopatogeni şi a dăunătorilor.
11. Se asigură materie organică pentru sol. Prin creşterea covorului vegetal şi tocarea lui înainte de a forma seminţe, în verile normale se obţin 20-30 t/ha, iar în anii ploioşi - 40-50 t/ha de masă verde, care se încorporează în sol prin arătură. Este indicată arătura cu întoarcerea brazdei la 135 grade şi încorporarea materialului vegetal pînă la 12-15 cm adâncime, pentru a beneficia de o descompunere aerobă. Arătura cu întoarcerea brazdei la 180 grade nu este recomandată, deoarece acolo are loc o descompunere anaerobă cu eliminarea de produşi toxici.
12. Se asigură condiţii favorabile culturilor de toamnă. La determinările efectuate în toamnă, conţinutul de apă în parcela dezmiriştită a fost de 19,5%, iar în cea nedezmiriştită - 11%. La umiditatea favorabilă se adaugă şi conţinutul ridicat de nitraţi şi de fosfor, elemente favorabile culturilor de toamnă.
13. Se uşurează executarea arăturii. În terenul dezmiriştit, efortul de tracţiune la arat scade cu 10-14%, randamentul la arat creşte cu 15-20%, iar consumul de motorină se reduce cu 8-12%.
14. Se asigură sporuri eficiente de producţie. Creşterea rezervei de apă, a nitraţilor şi a fosforului din terenul dezmiriştit şi arat a înregistrat sporuri semnificative de producţie. Astfel, la Staţiunea Moara Domnească, producţia de grâu a crescut cu 29%, iar la Staţiunea Mărculeşti producţia de porumb a avut un plus de 30%.

dezmiristit 1_b

Tehnica mulcirii solului îţi oferă multiple beneficii. Click AICI şi vezi cum trebuie să faci o mulcire ca la carte pentru a obţine producţii sporite cu eforturi şi costuri minime!


un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 4542 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?