Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

13 opinii despre SOL

Publicat: 24 februarie 2023 - 16:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Solul este stratul afânat de la suprafața scoarței terestre, cu compoziție și însușiri proprii, care asigură creșterea și dezvoltarea plantelor.

Relațiile OM - SOL privite ca o etică nouă, în lumina principiilor unei agriculturi și dezvoltări rurale durabile (sustenabile) se caraterizează prin armonizarea alternativelor de utilizare optimă a solurilor cu cerințele de conservare a acestor resurse.

sol durabil_b 

Iată care sunt cele mai importante însuşiri ale solului!

 

  1. Solul este un organism viu care digeră substanțele organice, asimilează substanțele nutritive și respiră conumând oxigen și eliminând CO2.
  2. Solul este mijloc de producție și obiect al muncii omenești. Ca mijloc de producție este specific deoarece este mijloc de producție natural, limitat, nu se multiplică, dar prin folosire nu numai că nu-și micșorează capacitatea de producție ci, din contră, și-o poate mări.
  3. Solul reprezintă baza existenței pe TERRA, pilonul principal de susținere a agriculturii.
  4. Solul este recunoscut ca o extrem de valoroasă resursă prin care omenirea a primit-o în dar de la natură, ca pe un patrimoniu moștenit, dat în custodie și care trebuie lăsat generațiilor următoare cel puțin la același nivel de calitate.
  5. Solul este o entitate, un sistem natural deschis, superior organizat, având “viață” (nu conținând doar viată), care se comportă ca orice viețuitoare necesitând hrană, apă și aer pentru a exista (funcționa).
  6. Solul, ca suport al vieții pe uscat contribuie la producerea de materie organică împreună cu vegetația, materie ce stă la baza hrănirii tuturor viețuitoarelor în lanțul trofic. Are totodată un rol esenţial în sănătatea viețuitoarelor, el furnizând elementele nutritive din întregul lanț trofic, aflându-se la capătul de început al acestuia.
  7. Solul necesită ocrotire, fiind foarte fragil, sensibil la degradare și dificil de restaurat, această ocrotire fiind necesară pentru a nu se distruge sau deteriora suportul esenţial al mediului, al vieții pe uscat și al societății umane.
  8. Solul este un sistem polidispers complex, compus din particule minerale și organice care constituie complexul coloidal al solului.
  9. Solul este un conglomerat unicat de procese, cel mai complex organism viu care însumează partea fizică, partea chimică și biologică.
  10. Solul este suportul perenității vieții pe pământ, generatorul universal de hrană pentru toate viețuitoarele.
  11. Este o resursă naturală indispensabilă vieții pe TERRA. Împreună cu apa, aerul și biodiversitatea reprezintă baza existenței noastre, asigurând suportul material și evolutiv pentru om, plante și animale.
  12. Solul este un agregat structurat de substanțe în perpetuă transformare, un complex biologic în care viața pulsează continuu, un filtru inegalabil pentru sănătatea mediului, un sistem polifuncțional, o putere unică și indispensabilă generatoare de viață.
  13. Funcția economică a solului, de asigurare a securității și siguranței alimentare, se extinde în prezent și la producerea de materie vegetală pentru obținerea de biocombustibili.


Ce măsuri putem lua pentru a proteja calitatea solurilor?

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?