Pare o glumă, dar este cât se poate de real. În timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Sharm El-Sheikh, Infarm a anunţat că a produs cu succes grâu într-o fermă de interior, fără sol, fără substanţe chimice şi cu mult mai puţină apă.
Înfiinţată în 2013, la Berlin, Infarm este singura fermă verticală care se ocupă de producţia de culturi de bază într-un mediu controlat.
Primele încercări au demonstrat rezultate excepţionale, permiţând o producţie de 11,7 kilograme pe metrul pătrat pe an la cultura grâului. Asta înseamnă echivalentul a 117 tone la hectar pe an - de 26 de ori mai mult decât producţia medie în câmp deschis.
Acest studiu arată că grâul poate fi cultivat cu succes şi în interior, independent de condiţiile climatice externe.
Grâul asigură o mare parte din populaţia globală cu necesarul zilnic de hrană şi este o sursă semnificativă de proteine, reprezentând aproape 40% din aportul zilnic de proteine în unele regiuni. De asemenea, este cultivat pe o suprafaţă mai mare decât orice altă cultură şi din cauza unui mediu destabilizat, randamentul la hectar este de aşteptat să scadă.
„Pentru a continua să hrănim populaţia în creştere a lumii, este necesar să creştem producţia de grâu, ceea ce este acum posibil prin agricultura de interior, controlată. Rezultatele noastre sunt semnificative în comparaţie cu randamentul mediu al producţiei de grâu în aer liber, care este de aproximativ 4,5 tone pe hectar şi depinde în mare măsură de vreme şi de anotimp. Randamentul nostru record ar putea fi crescut cu încă 50% în următorii ani, folosind o combinaţie de genetică îmbunătăţită, sisteme hardware şi medii de creştere optimizate”, a declarat Guy Galonska, director de tehnologie şi co-fondator al Infarm.
3 PROVOCĂRI MAJORE
Rezultatele sunt încurajatoare, dar trebuie să acceptăm că studiul se află într-o fază incipientă. ”Extinderea acestui proiect şi comercializarea grâului cultivat în interior este o provocare ştiinţifică şi inginerească masivă”, spune Erez Galonska, arătând că:
1. În ultimul deceniu, am asistat la o cerere uriaşă a consumatorilor pentru alimente proaspete, hrănitoare şi curate.
2. De asemenea, am observat o conştientizare sporită a legăturii dintre schimbările climatice şi agricultura convenţională.
3. Conflictul din Ucraina, combinat cu şocuri climatice catastrofale, a crescut insecuritatea alimentară globală şi, desigur, pandemia a expus fragilitatea sistemelor noastre alimentare. ”Toate acestea ne întăresc credinţa că agricultura pe verticală ar putea fi o soluţie viabilă”, a încheiat CEO-ul startup-ului german.
„A fi capabili să cultivăm grâu în interior este o piatră de hotar pentru Infarm şi de o importanţă semnificativă pentru securitatea alimentară globală, deoarece grâul este o cultură bogată în calorii şi reprezintă o componentă de bază a dietei la nivel mondial, iar rezultatele arată că suntem cu un pas mare mai aproape de atingerea acestui obiectiv”, a precizat Erez Galonska.
un articol de
LIVIU GORDEA