Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

117 tone de grâu la hectar!

Publicat: 23 decembrie 2022 - 20:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pare o glumă, dar este cât se poate de real. În timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Sharm El-Sheikh, Infarm a anunţat că a produs cu succes grâu într-o fermă de interior, fără sol, fără substanţe chimice şi cu mult mai puţină apă.

Înfiinţată în 2013, la Berlin, Infarm este singura fermă verticală care se ocupă de producţia de culturi de bază într-un mediu controlat.

Primele încercări au demonstrat rezultate excepţionale, permiţând o producţie de 11,7 kilograme pe metrul pătrat pe an la cultura grâului. Asta înseamnă echivalentul a 117 tone la hectar pe an - de 26 de ori mai mult decât producţia medie în câmp deschis.

Acest studiu arată că grâul poate fi cultivat cu succes şi în interior, independent de condiţiile climatice externe.

 

Randamentul poate fi chiar îmbunătăţit


Grâul asigură o mare parte din populaţia globală cu necesarul zilnic de hrană şi este o sursă semnificativă de proteine, reprezentând aproape 40% din aportul zilnic de proteine în unele regiuni. De asemenea, este cultivat pe o suprafaţă mai mare decât orice altă cultură şi din cauza unui mediu destabilizat, randamentul la hectar este de aşteptat să scadă.

„Pentru a continua să hrănim populaţia în creştere a lumii, este necesar să creştem producţia de grâu, ceea ce este acum posibil prin agricultura de interior, controlată. Rezultatele noastre sunt semnificative în comparaţie cu randamentul mediu al producţiei de grâu în aer liber, care este de aproximativ 4,5 tone pe hectar şi depinde în mare măsură de vreme şi de anotimp. Randamentul nostru record ar putea fi crescut cu încă 50% în următorii ani, folosind o combinaţie de genetică îmbunătăţită, sisteme hardware şi medii de creştere optimizate”, a declarat Guy Galonska, director de tehnologie şi co-fondator al Infarm.

grau productie indoor_b 


3 PROVOCĂRI MAJORE


Rezultatele sunt încurajatoare, dar trebuie să acceptăm că studiul se află într-o fază incipientă. ”Extinderea acestui proiect şi comercializarea grâului cultivat în interior este o provocare ştiinţifică şi inginerească masivă”, spune Erez Galonska, arătând că:

1. În ultimul deceniu, am asistat la o cerere uriaşă a consumatorilor pentru alimente proaspete, hrănitoare şi curate.

2. De asemenea, am observat o conştientizare sporită a legăturii dintre schimbările climatice şi agricultura convenţională.

3. Conflictul din Ucraina, combinat cu şocuri climatice catastrofale, a crescut insecuritatea alimentară globală şi, desigur, pandemia a expus fragilitatea sistemelor noastre alimentare. ”Toate acestea ne întăresc credinţa că agricultura pe verticală ar putea fi o soluţie viabilă”, a încheiat CEO-ul startup-ului german.

 

O PIATRĂ DE HOTAR

„A fi capabili să cultivăm grâu în interior este o piatră de hotar pentru Infarm şi de o importanţă semnificativă pentru securitatea alimentară globală, deoarece grâul este o cultură bogată în calorii şi reprezintă o componentă de bază a dietei la nivel mondial, iar rezultatele arată că suntem cu un pas mare mai aproape de atingerea acestui obiectiv”, a precizat Erez Galonska.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?